Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Πριν 2500 χρόνια οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την Άλγεβρα

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΗΣ

Αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα, η Άλγεβρα δεν είναι επινόηση των Αράβων. Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι παλαιότερα οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εφεύρει «αλγεβρικούς» τρόπους επίλυσης πρακτικών προβλημάτων. Μέσα σε αυτά τα δύο έγγραφα κρύβεται μια σημαντική για τα Ελληνικά Μαθηματικά ανακάλυψη.

Όπως εξηγεί ο κ. Χριστιανίδης, υπάρχει μια γενικότερη διελκυστίνδα σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο σχετικά με τη συνεισφορά των Αράβων ως προς αυτό που ονομάζουμε «Άλγεβρα».

Ημέρα μνήμης για τους δύο πεσόντες αεροπόρους του F-4E που συνετρίβη στο Ξηροβούνι το 2000

Σαν σήμερα, στις 17 Ιανουαριου 2000, αεροσκάφος F-4Ε της ΠΑ, με κυβερνήτη το ΣΜΗΝΑΓΟ ΓΚΟΛΙΑ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ και συγκυβερνήτη τον ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟ ΝΕΖΗ ΝΙΚΟΛΑΟ,  κατέπεσε και συνετρί­βη στο όρος 

Ξηροβούνι Βοιωτίας, κατά τη διάρκεια διατεταγμέ­νης πτήσεως, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων. 

Βιογραφικά πεσόντων αεροπόρων:

Το μέλλον της Κύπρου μετά τις επόμενες εκλογές 2023

«Ο κατευναστής είναι αυτός που τρέφει έναν κροκόδειλο, ελπίζοντας ότι θα τον φάει τελευταίο».
Winston Churchill

Της Φσνούλας Αργυρού, ερευνήτριας-δημοσιογράφου, μέλους του ΙΗΑ.

Με δύο πρόσφατα άρθρα μου στη «Σημερινή» (18 και 25/12/2022, σύνδεσμοι στο τέλος) ασχολήθηκα με τις αμερικανο-βρετανικές προσπάθειες από το 2015 (τουλάχιστον) επίλυσης του Κυπριακού, χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο με αγωγό μέσω Τουρκίας με όχημα τον περιβόητο «Χάρτη Μπάιντεν/Χόκσταϊν» και όχι μόνο. Τελικά, μας επιβεβαίωσε πρωτοχρονιάτικα ο κ. Μανώλης Κοττάκης με το άρθρο του «Ο μυστικός δίαυλος Αθηνών – Άγκυρας για τη συνεκμετάλλευση και τις εκλογές» στην Κυριακάτικη «ΕΣΤΙΑ», 31.12.2022.

Συνεργασία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ όταν «παγώσει η κόλαση»: Το σενάριο αυτό αφορά μόνο τις ελίτ, που καλοβλέπουν συμμαχία των δυο στο Κυπριακό

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πόσο εφικτή είναι η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών; Αυτό το αφήγημα ξεκινά από κάποιες ελίτ, που ενίοτε λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Έχει ως αφετηρία τις κοινές προσεγγίσεις στο Κυπριακό και ένα τέτοιο σενάριο προωθείται συνήθως όταν αναδεικνύουν τις κρίσιμες ώρες, που διανύει το εθνικό θέμα (αυτό μπορεί να το επικαλεστεί κανείς ανά πάσα στιγμή). Πρόκειται, πάντως, για ένα ενδεχόμενο, το οποίο απασχολεί τις ελίτ των δυο μεγάλων κομμάτων και διάφορα άλλα κατεστημένα, οικονομικά κατά κύριο λόγο. Πρόκειται για ένα σενάριο, που θα ικανοποιούσε και τρίτους, εκτός Κύπρου, που θεωρούσαν πάντα πως εάν τα δυο μεγάλα κόμματα συνεργάζονταν, τότε θα λυθεί και το Κυπριακό. Το πώς θα λυθεί και με ποιο περιεχόμενο αυτό δεν τους απασχολεί. Το ήθελαν πολύ να γίνει και το 2004, αλλά οι πολίτες είχαν αποφασίσει πριν από τις ηγεσίες, οι οποίες είχαν να διαχειριστούν ένα τετελεσμένο.

«Στριμώχνει» τους Τούρκους πολιτικούς η Μπέρμποκ: «Όχι κηρύγματα μίσους στη Γερμανία»

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε την τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνέπειες, εάν Τούρκοι πολιτικοί παραβαίνουν τους κανόνες στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας τους στη Γερμανία.

Αφορμή υπήρξε εμφάνιση βουλευτή του κυβερνώντος ΑΚΡ σε τζαμί των Γκρίζων Λύκων, όπου μιλούσε για εξόντωση Κούρδων και Γκιουλενιστών.

«Εάν οι Τούρκοι εκπρόσωποι δεν παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες, θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες. Εμφανίσεις όπως αυτή του Τούρκου βουλευτή στο Νόις δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Η «μητέρα όλων των μαχών» στο Κογκρέσο για τα Τουρκικά F-16 -Η γυναίκα στο Λευκό Οίκο που λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας – Τι θα γίνει με τα F-35 

Κώστας Σαρικάς

Παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική κυβέρνηση επιλέγει-όχι τυχαία-να αποστείλει στο Κογκρέσο το αίτημα για τα Τουρκικά F-16 μαζί με αυτό για τα Ελληνικά F-35, ζήτημα σύνδεσης των δύο ζητημάτων στην απόφαση δεν τίθεται.

Η επίδοση της επιστολής από την Αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο εντός των επόμενων 24ωρων  με την οποία θα ζητά έγκριση του αιτήματος της Άγκυρας για πώληση και αναβάθμιση μαζητικών F-16 σηματοδοτεί  τόσο για το Ελληνικό λόμπι όσο κυρίως για  τον σκληρό πυρήνα των Γερουσιαστών με πρώτο τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, την έναρξη της ‘’μητέρας όλων των  μαχών’’. Προκειμένου το μπλόκο να γίνει οριστικό μέχρι η Τουρκία να αλλάξει πολιτική στην περιοχή και να σταματήσει την επιθετική αναθεωρητική τακτική της καταατώντας κάθε έννοια της διεθνούς νομιμότητας.

Το Penn State κερδίζει συμβόλαια ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη τεχνολογιών ενεργοποίησης σε μη επανδρωμένα υποθαλάσσια οχήματα

 Γράφει ο Γεώργος Δικαίος

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ – Εμπειρογνώμονες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν αναθέσει συμβάσεις συνολικής αξίας άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Penn State για τη διερεύνηση καθοδήγησης, πλοήγησης, πρόωσης και υλικών για μελλοντικά μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV) για μια ποικιλία αποστολών αναγνώρισης και επίθεσης.

Αξιωματούχοι της Διοίκησης Συστημάτων Ναυτικής Θάλασσας στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν μια παραγγελία 735 εκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Έρευνας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (ARL/PSU) στο Πανεπιστήμιο Παρκ, Πενσιλβάνια, για εργασίες UUV σε όλο το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DOD). .

Apache Delta της Αεροπορίας Στρατού: Τα κορυφαία ελικόπτερα στον κόσμο, στην Ελλάδα ήρθαν και μένουν… τυφλά

 ΦΩΤΟ:Ο Στρατός Ξηράς είχε προμηθευτεί 12 Apache Delta αλλά δυστυχώς μετά από τρεις πτώσεις που είχε και ως αποτέλεσμα την απώλεια στελεχών, ο αριθμός τους πλέον είναι 9 Πηγή:Hellas Journal

Του Γιώργου Σιδέρη

Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που εκκρεμούν για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης του Στρατού Ξηράς είναι αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός της Αεροπορίας Στρατού.

Αφενός στον τομέα των ελικοπτέρων μάχης, όσο και στον πολύπαθο τομέα των ελικοπτέρων μεταφοράς.

Ένοπλες Δυνάμεις: Η πρώτη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ και οι Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών

Πλήρης επιβεβαίωση του enikos.gr, που από χθες είχαμε γράψει για την συνεδρίαση του ΣΑΓΕ στις 9.30 το πρωί, στο ΓΕΕΘΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στις 9.30 το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛ.ΠΑΠΑΓΟΥ», για να προβεί σε Έκτακτες κρίσεις των Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε Αγιασμός.

Αζέροι εκπεδεύονται στην χρήση των τουρκικών Akinci

Αζέροι στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία στην χρήση και των UAV Akinci. Οι Τούρκοι είχαν εκπαιδεύσει τους Αζέρους και στα Bayraktar ΤΒ-2, τα οποία το Αζερμπαϊτζαν χρησιμοποίησε εκτεταμένα στον πόλεμο κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν είναι ουσιαστικά σύμμαχοι και εταίροι. Αυτό που προβληματίζει είναι η στάση της Ρωσίας που για χάρη του Ερντογάν εγκετέλεψε, το 2020, την Αρμενία.

Οι ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις και οι εύθραστες αμερικανοτουρκικές

 Αλεξία Τασούλη 

H κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στη συνάντηση του Αντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που θα γίνει αύριο στην Ουάσινγκτον. Έχει ενημερώσει αναλυτικά την αμερικανική διπλωματία για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ενώ ποντάρει πολύ στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.

Δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πρόσφατα στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Αλεξανδρούπολη.

Από την άλλη ο υπουργός εξωτερικών φρόντισε να επιτεθεί στις ΗΠΑ λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή σου κάτι που δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Μητσοτάκης: Θωρακίσαμε τα σύνορά μας στον Έβρο και αυτά που τάχα δεν υπήρχαν, υψώθηκαν στη θάλασσα του Αιγαίου (Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Ζάππειο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με θέμα «3 χρόνια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου - 3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης», στο Ζάππειο Μέγαρο.

εκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά πεδία που να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει στο αύριο και ειδικά στο μεταναστευτικό όπου άλλαξαν όλα. Το χάος διαδέχθηκε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου»

Δένδιας: Φάρος σταθερότητας η Ελλάδα σε περιοχή που περιβάλλεται από κρίσεις

«Τοποθετημένη σε μια περιοχή που περιβάλλεται από κρίσεις, η Ελλάδα έχει καταφέρει να γίνει φάρος σταθερότητας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε ομιλία του ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων του Αγίου Μαρίνου στο Palazzo Pubblico κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τη Δευτέρα.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιλέγουν τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας, αντί της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και σημείωσε: «Καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, κάθε μορφή επιθετικότητας, χρήσης ή απειλής χρήσης βίας και ρητορικής επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα».

Οργισμένη η Τουρκία με τη Σουηδία: "Παράλογη" η αδράνεια στο θέμα με το ομοίωμα του Ερντογάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τρίτη ότι ο Σουηδός εισαγγελέας δεν ανέλαβε δράση για ένα περιστατικό όπου Κούρδοι διαδηλώνοντας κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρέμασαν ανάποδα ομοίωμά του στη Στοκχόλμη, ήταν κάτι το "παράλογο".

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι το περιστατικό ήταν ρατσιστική επίθεση και συνιστούσε έγκλημα μίσους. Η Σουηδία δεν πρέπει να προσπαθήσει να κοροϊδέψει την Τουρκία αποκαλώντας το ελευθερία του λόγου, πρόσθεσε.

Μάικλ Ρούμπιν Ανάλυση: Γιατί η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει τα F-16

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία ύψους 20 δισ. δολαρίων, σε συνδυασμό με μια ξεχωριστή πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα. Ο Λευκός Οίκος έχει δίκιο, αλλά κατά το ήμισυ: η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει τα μαχητικά επόμενης γενιάς, αλλά η Τουρκία εξακολουθεί να μην αξίζει νέα F-16.

Αυτό αναφέρει ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν* σε άρθρο του στο Washington Examiner, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί «ο Τζο Μπάιντεν είναι σωστός, μόνο κατά το ήμισυ», όπως γράφει χαρακτηριστικά, όσον αφορά στην πολιτική του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ατζέντα Μπλίνκεν σε Αθήνα και Αγκυρα

Βασίλης Νέδος 

ΦΩΤΟ:Μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να προωθήσει ταυτοχρόνως την υπόθεση των ελληνικών F-35 με το πακέτο αναβάθμισης και αγοράς F-16 από την τουρκική αεροπορία, είναι δεδομένο ότι κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα. [EPA / ROBERT GHEMENT]

Το πιθανότερο είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ να επισκεφθεί την περιοχή το διήμερο 21-22 Φεβρουαρίου, με την προεκλογική περίοδο σε Ελλάδα και Τουρκία σε πλήρη εξέλιξη 

Τούρκος εμπειρογνώμονας: Μετά την εισβολή στην Κύπρο η Τουρκία άρχισε να σκέφτεται την παραγωγή όπλων

Το 2022, οι τουρκικές εξαγωγές όπλων ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες σχεδόν κατά 36 τοις εκατό από το 2021. 

Την ίδια στιγμή, το 98 τοις εκατό των εξαγωγών ήταν η πώληση του UAV Bayraktar, το οποίο έχει ήδη γίνει θρυλικό. Με τις πωλήσεις αυτές η Τουρκία εισέρχεται στην ομάδα των παγκόσμιων εξαγωγέων όπλων.

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του, ο Ιρφάν Καγιά Ούλγκερ, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Τουρκίας.

Όπως επισημαίνει «το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Άγκυρας έχει τη δυνατότητα να αυξήσει εκθετικά την παραγωγή πολεμικών drones και άλλων όπλων».

Αυτοί είναι οι Έλληνες μαχητές των ελικοπτέρων Apache

 

H κάμερα τoυ Ζougla.gr και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζάνης, επισκέφθηκαν το 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας για να καταγράψουν στιγμές από την καθημερινότητα των πιλότων μας οι οποίοι πετούν τα καλύτερα επιθετικά ελικόπτερα στον κόσμο, τα Apache. 

Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, Το ντεζαβαντάζ των Τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων και η Ελληνική προσπάθεια

 

Για την συνεχιζόμενη ένταση στα Ελληνοτουρκικά μίλησε ο Ταξίαρχος ε.α., πρώην Εκπρόσωπος Τύπου ΝΑΤΟ Παναγιώτης Θεοδωρακίδης. Η τοποθέτηση του Κυρίου Θεοδωρακίδη μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα τμήματα 

Μάζης Ι.: "Είναι επιτακτικό να προχωρήσουμε σε άμυνα εδάφους-αέρος στα νησιά διότι ... "

 

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, μίλησε για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, τα F-16 και τα F-35 (16-01-2023). 

Ιγνατίου Μ.: Βέβαιος ο Τσαβούσογλου για τα F-16. Θα ζητήσει να μην πάρει η Ελλάδα τα F-35.

 

Ιγνατίου – Ο Τσαβούσογλου ζητά να μην δώσουν οι ΗΠΑ τα F35 στην Ελλάδα

Σάββας Καλεντερίδης: Τουρκία - Βρετανία εναντίον Κύπρου (16-1-2023) + Eng Subs

 

Σάββας Καλεντερίδης: Τουρκία - Βρετανία εναντίον Κύπρου

Κ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Τουρκία παίζει με τον ανθρώπινο πόνο για πολιτικούς λόγους | Ειδήσεις Μεσημβρινό Δελτίο | 17/01/2023

 

1. Κ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Τουρκία παίζει με τον ανθρώπινο πόνο για πολιτικούς λόγους
2. Ακάρ σε Financial Times: Αισιόδοξος για την πώληση F-16 στην Τουρκία
3. Τουρκία - Ερντογάν: Πρόωρες εκλογές στις 14 Μαΐου

Ανασφάλεια στην Άγκυρα για τα F-16 | Ώρα Ελλάδος 17/01/2023 | OPEN TV

 
1. Ανασφάλεια στην Άγκυρα για τα F-16
2. Κρασσάς και Σταθακόπουλος για την συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου

Νέο παραλήρημα Τσελίκ: «Ελλάδα και Frontex σκοτώνουν ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου» | Σήμερα | 17/01/2023

1. Νέο παραλήρημα Τσελίκ: «Ελλάδα και Frontex σκοτώνουν ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου»
2. Αντίδραση Τσαβούσογλου για F-35 σε Ελλάδα και τις αντιρρήσεις Μενέντεζ για τα F-35
3. Δ. Καιρίδης: «Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα μέχρι τις τουρκικές εκλογές σε επίπεδο συμφωνίας»
4. Αρ. Πορτοσάλτε: «Η ΕΣΗΕΑ να οργανώσει επειγόντως μαθήματα γραμματικής»