Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Αμφίπολη, η Αλεξάνδρεια της Ελλάδας;

Γράφει ο Γιάννης Σιατούφης 
 
Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από τους Αθηναίους, συγκεκριμένα από τον στρατηγό Άγνωνα, το 438 π.Χ. . Η πόλη-κράτος των Αθηνών εκείνη την περίοδο βρίσκεται στη χρυσή εποχή της ανάπτυξής της.

Για την κοινωνική προστασία των φτωχότερων και ακτήμονων τάξεων του αττικού πληθυσμού, αλλά και για την κατοχύρωση της αθηναϊκής κυριαρχίας μέσα στην περιοχή της μεγάλης αθηναϊκής συμμαχίας που είχε σχηματίσει, ίδρυε διάφορες αποικίες και κληρουχίες. Η διαφορά τους είναι ότι, ενώ οι αποικίες οργανώνονταν ως ανεξάρτητες πολιτείες με ιδιαίτερη νομοθεσία κατά τα πρότυπα των παλαιών αποικιών της αρχαϊκής εποχής, οι κληρουχίες είχαν άρρηκτη πολιτική εξάρτηση από το αθηναϊκό κράτος. Οι κληρούχοι διατηρούσαν τα δικαιώματά τους ως Αθηναίοι πολίτες και η περιοχή τους ήταν τμήμα της αθηναϊκής επικράτειας. Τέτοια κληρουχία ήταν η Αμφίπολη, η οποία είχε αττική φρουρά που διοικούνταν από φρούραρχο.

Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός δεν είναι δίκαιος - Θα έπρεπε να τον καταψηφίσουμε! - Νέα κρίση ειλικρίνειας του υπουργού Οικονομικών

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή είναι άδικος τον καταψηφίζουμε και εμείς και πάμε σε εκλογές για να έρθει άλλος συνασπισμός!» είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ αναφέρθηκε ακόμα και στην... Αγία Γραφή, επιτιθέμενος στη ΝΔ«Είναι ο προϋπολογισμός δίκαιος; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα» αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Με απόλυτο τρόπο δεν είναι δίκαιος αυτός ο προϋπολογισμός!» ήταν η απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνέχισε: «Αναγνωρίζουμε επιπλέον ότι είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις συγκεκριμένες πολιτικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν διεθνώς και στην Ευρώπη».

Προεδρία της Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη

Υπό την προεδρία της Κύπρου πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και Αειφόρου Ανάπτυξης στο πλαίσιο της 10ης συνόδου της ολομέλειας της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ).

Στην προεδρία ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΑΚΣ, βουλευτής Νίκος Τορναρίτης και συζητήθηκαν θέματα με κέντρο βάρους την ενέργεια, την οικονομία και το περιβάλλον. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη επειδή ίσως για πρώτη φορά Κύπριος αξιωματούχος προεδρεύει συνεδρίας διεθνούς οργανισμού στην Τουρκία, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ διπλωματικοί κύκλοι.

Τέλη κυκλοφορίας 2018: Αναρτώνται αύριο (24/11) στο TAXISnet - Τα ποσά και η εκτύπωση (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Τέλη κυκλοφορίας 2018: «O κύβος ερρίφθη». Αύριο, Παρασκευή (24/11/2017) αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, τα οποία δεν θα έχουν καμία αλλαγή σε σχέση με τα φετινά, καθώς οι συζητήσεις του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των Θεσμών δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο πλαίσιο φορολόγησης.
Αλλαγές δεν θα γίνουν ούτε στα τέλη κυκλοφορίας των πολυτέκνων, ούτε στα τέλη των παλαιών Ι.Χ. μεσαίου και μεγάλου κυβισμού, για τα οποία είχαν προαναγγελθεί πριν από λίγους μήνες κάποιες μειώσεις.

Έκρηξη στο σημείο όπου εξαφανίστηκε το υποβρύχιο της Αργεντινής - Μειώνονται οι ελπίδες για επιβίωση του πληρώματος

Για επεισόδιο συνεπές με έκρηξη κοντά στο σημείο που χάθηκε το σήμα του San Juan έκανε λόγο εκπρόσωπος του ναυτικού της Αργεντινής - Άσχημα νέα και από τις ΗΠΑ αφού το αντικείμενο που εντόπισαν δεν ήταν το υποβρύχιο
Το Ναυτικό της Αργεντινής επιβεβαίωσε ότι ένα επεισόδιο συνεπές με έκρηξη καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, κοντά στο σημείο που χάθηκε το σήμα του υποβρυχίου San Juan με το πλήρωμα 44 ατόμων.