Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Η Μάχη της Χαιρώνειας

Μία από τις πολυσυζητημένες μάχες της αρχαιότητας. Διεξήχθη στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ. στην πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού, κοντά στην οχυρή πόλη της Χαιρώνειας, ανάμεσα στους Μακεδόνες του Φιλίππου Β’ και στις συμμαχικές δυνάμεις των Θηβαίων και των Αθηναίων. Ο Φίλιππος επικράτησε και αναδείχθηκε κυρίαρχος του ελληνικού χώρου.
Το 339 π.Χ. ο Φίλιππος βρήκε την αφορμή να επέμβει στη Νότιο Ελλάδα. Το αμφικτιονικό συνέδριο των Δελφών κατηγόρησε τους Λοκρούς της Άμφισσας ότι σφετερίστηκαν γη του Μαντείου και ζήτησαν την κήρυξη ιερού πολέμου για την τιμωρία τους. Οι εκπρόσωποι των πόλεων, χωρίς τη συμμετοχή της Αθήνας και της Θήβας, όρισαν αρχιστράτηγο τον Φίλιππο.

Τα κεφάλια στα κατάρτια!!! Η άγνωστη ΣΦΑΓΗ και η «υπόσχεση» των Τούρκων.

Οι διπλωμάτες μας οφείλουν να γνωρίζουν ιστορία...
Μια συγκλονιστική στιγμή της Ιστορίας, η οποία σε πολλούς είναι άγνωστη!
Την ώρα που οι Τούρκοι θέλουν… διάλογο μαζί μας, σας παρουσιάζουμε μια σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό  σφαγή Ελλήνων από Τούρκους (εδώ αρκετοί δεν γνωρίζουν άλλα κι άλλα).
Ο λόγος για το ματωμένο καλοκαίρι του 1821 στην Σαμοθράκη όπου για ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ οι Τούρκοι έσφαξαν χιλιάδες Έλληνες χριστιανούς.
Τον Αύγουστο του 1821, οι Σαμοθρακίτες ξεσηκώθηκαν κατά των Τούρκων, όντες υπόδουλοι για 458 συναπτά έτη.

Κύπρος: Η Γαλλία θέλει βάση στο λιμάνι Λεμεσού

Επίκεντρο του γαλλικού ενδιαφέροντος το λιμάνι Λεμεσού, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε τακτική βάση από πολεμικά πλοία της Γαλλίας.
Προς συγκεκριμένη κατεύθυνση κινούνται οι άριστες σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας οι οποίες στον απόηχο της επίσκεψης Νίκου Αναστασιάδη στα Ηλύσια Πεδία παίρνουν συγκεκριμένη μορφή στη βάση της αμοιβαιότητας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή της Κύπρου» η Γαλλία ενδιαφέρεται να ανεβάσει επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών με συγκεκριμένα βήματα. Επίκεντρο του γαλλικού ενδιαφέροντος το λιμάνι Λεμεσού, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε τακτική βάση από πολεμικά πλοία της Γαλλίας.

ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου θα «αποκαταστήσει» την τάξη

Φρίξος Δαλίτης
Από το philenews


Παντελώς αβάσιμο είναι το επιχείρημα της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλόκρηπίδα/ ΑΟΖ και απορρίπτεται από τη διεθνή κοινότητα, καθώς αντίκειται σε καλά εδραιωμένο κανόνα του δικαίου της θάλασσας, τόσο στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη.

Τί νά λέμε γιά τήν ἄμυνα

ΣΤΙΣ 6 Μαρτίου 2017 ὁ τότε Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ἐπισκέφθηκε τήν Ρόδο

Ἕως τήν ἡμέρα ἐκείνη ἡ Ἑλλάς δέν εἶχε κωδικοποιήσει τήν ἐθνική της θέση γιά τό πῶς αἰτιολογεῖ τήν ἀπόρριψη τοῦ τουρκικοῦ αἰτήματος περί ἀποστρατιωτικοποίησης τῶν Δωδεκανήσων. Οὔτε εἶχε ἐπεξεργασμένη στρατηγική ὥστε νά ἀνάγει τίς τουρκικές διεκδικήσεις ἀπό ἑλληνο-τουρκική σέ εὐρωτουρκική διαφορά. Ὁ Παυλόπουλος τό ἔπραξε: Καί γιά τήν ΑΟΖ, καί γιά τά χερσαῖα σύνορα στόν Ἕβρο, καί γιά τήν κυριότητα τῶν ἐντεταγμένων στά εὐρωπαϊκά προγράμματα νησιῶν καί βραχονησίδων. Ἔσυρε τήν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρός τό μέρος του, μολονότι οἱ ἀπάτριδες τῶν Ἀθηνῶν τόν εἰρωνεύονταν γιά τά «ἠχηρά μηνύματά» του στήν Ἄγκυρα.

Η Αίγυπτος κατηγορεί την Τουρκία για σεισμικές έρευνες στην αιγυπτιακή ΑΟΖ

«Πυρά» και από την Αίγυπτο κατά της Τουρκίας, σχετικά με τα σχέδιά της στην Ανατολική Μεσόγειο.


Η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει η Άγκυρα στην περιοχή παραβιάζει ύδατα, στα οποία η χώρα του Νείλου διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα.

Προειδοποίηση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για τις έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, συνιστώντας «παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου», ανέφερε σε ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Κύπρος: Ενίσχυση της ΕΦ, Ναυτικό, Αεροπορία και συμμαχίες αν θέλει να…

Να το εξηγήσουμε ξανά: Η αποτροπή (deterrence) είναι αμυντική στρατηγική με στόχο τη δημιουργία κατάστασης, κατά την οποία ο εχθρός έχει πεισθεί ότι το πιθανό όφελος τυχόν επίθεσης ή άλλης εχθρικής ενέργειας εκ μέρους του, θα είναι μικρότερο του πιθανού κόστους.Η αποτροπή είναι μία από τις κύριες στρατηγικές αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Βασίζεται στην πρόθεση χρήσης βίας ή άλλων απειλών από το ένα μέρος προκειμένου να πεισθεί το άλλο μέρος να απέχει από συγκεκριμένες ενέργειες. Αποτελεί κεντρική έννοια στη διεθνή ασφάλεια και στις διακρατικές σχέσεις.
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδος – μετά τη συνεχιζόμενη παραβίαση της κυπριακής – με στόχο,

Η Γαλλία επανέρχεται με νέα βελτιωμένη πρόταση για την πώληση των δύο φρεγατών στην Ελλάδα – Υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας

Οι Γάλλοι ετοιμάζουν μία νέα πρόταση με στόχο να απαντήσουν στο ακανθώδες για την ελληνική πλευρά πρόβλημα της χρηματοδότησης της αγοράς των δύο φρεγατών
Με νέα πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης πώλησης δύο φρεγατών άμυνας και επέμβασης FDI, την οποία επεξεργάζονται κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας και του Naval Group, θα επανέλθουν οι Γάλλοι μετά το ναυάγιο της συμφωνίας εξαγοράς των πλοίων, που επρόκειτο να υπογραφεί στο Παρίσι.
Οι Γάλλοι ετοιμάζουν μία νέα πρόταση με στόχο να απαντήσουν στο ακανθώδες για την ελληνική πλευρά πρόβλημα της χρηματοδότησης της αγοράς των δύο φρεγατών που αθροιστικά ανέρχεται σε ποσό άνω των 2,5 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews.

Ινστιτούτο «RUSI»: Η Τουρκία απειλή ασφαλείας στα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα

Ένα Βρετανικό Κέντρο Αμυντικών Μελετών προειδοποιεί ότι η αυταρχική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει καταστεί απειλή για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το «RUSI» (RUSI – Royal United Services Institute), απευθύνει έκκληση σε ανάλυσή του να μην υποτιμάται η σημασία του περιστατικού μεταξύ τουρκικού και γαλλικού πολεμικού πλοίου στη λιβυκή ακτή τον περασμένο Ιούνιο, ως αποτέλεσμα της προκλητικότητας των τουρκικών πλοίων και τονίζει ότι αντικατοπτρίζει τον στρατηγικό διχασμό μεταξύ ΝΑΤΟϊκών κρατών.