Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Η προσπάθεια απαξίωσης του Θ. Κολοκοτρώνη και η ιστορική αλήθεια - Αν δεν σταματούσε το «προσκύνημα» και την υποταγή, κάθε επαναστατική σπίθα στην Πελοπόννησο θα είχε σβήσει.

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων - Αρθρογράφος
Από το huffingtonpost

Άκουσα προσφάτως σε δημόσια εκδήλωση την καθηγήτρια της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου να απαξιώνει την προσωπικότητα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη με διάφορα επιχειρήματα.

Προβληματίσθηκα κυρίως από τον ισχυρισμό της ότι μετά το 1826 ο Θ. Κολοκοτρώνης δεν πολεμά, αλλά ασχολείται μόνο με την πολιτική και με την Γ΄ Εθνοσυνέλευση! Εκτιμώ την προσφορά της κ. Μ. Ευθυμίου στην επιστήμη και στην κοινωνία, γι’ αυτό καταθέτω ορισμένα ιστορικά στοιχεία που αντικρούουν την άποψή της και την παρακαλώ να τα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν.

Πολεμούσε ή πολιτικολογούσε ο Γέρος του Μοριά μετά το 1826;

Ευρωστρατός: Δύναμη ταχείας επέμβασης 5.000 ανδρών - Σύνοδος για Ευρωπαϊκή Άμυνα

Σε επιτάχυνση των διαδικασιών για να πάρει σάρκα και οστά μια πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης με 5.000 στρατιώτες, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος Μακρόν, οδηγεί η ανάληψη τον Ιανουάριο του 2022 από τη Γαλλία, της προεδρίας της ΕΕ. Τις εξελίξεις επιταχύνει η ολοένα και μεγαλύτερη περιθωριοποίηση της ΕΕ, όπως αναδεικνύεται συνεχώς, τόσο μετά την πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS), όσο και με τα όσα συνέβησαν στο Αφγανιστάν, αλλά και παλαιότερα σε Συρία, Λιβύη, δηλαδή σε μια περιοχή που αφορά την ευρύτερη «γειτονιά» της Ευρώπης.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι δηλώσεις με αφορμή το χάος μετά την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, τόσο της Φον Ντερ Λάιεν ότι «η ΕΕ πρέπει να πάρει διδάγματα και να αποκτήσει την πολιτική βούληση για να αναπτύξει τη δική της στρατιωτική δύναμη ως απάντηση σε μελλοντικές κρίσεις», όσο και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ.

ΕΕ: Η Γερμανία κάνει επίκληση του άρθρου 44 και ζητά στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σκοπεύει να υποβάλει πρόταση για να διεξάγονται ταχύτερα και με ανεξάρτητο τρόπο στρατιωτικές αποστολές υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αφού διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της χώρας της, της Μπούντεσταγκ.

«Νομίζω ότι το Άρθρο 44 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει τη δυνατότητα κοινών αποφάσεων της ΕΕ και της διεξαγωγής

Κορβέτες με την ισχύ πυρός καταδρομικού… ενισχύονται, η Ελλάς κοιμάται(Βίντεο)

Η Israel Aircraft Industries (ΙΑΙ) ενσωματώνει “επιθετικά και αμυντικά” συστήματα τις κορβέτες κλάσης Sa’ar 6, μεταφέροντας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, το ισραηλινό ναυτικό σε “μια νέα τεχνολογικά εποχή”. Η ΙΑΙ εγκαθιστά το σύστημα Barak MX στις ισραηλινές κορβέτες για την προστασία της ΑΟΖ, όπως τονίζεται.

Οι Sa’ar 6 έχουν πλήρες εκτόπισμα 1.900 τόνων και μήκος 90μ. Διαθέτουν πυροβόλο Oto Melara των 76 χλστ. δύο σταθμούς οπλισμού Typhoon, 32 κάθετους εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-αέρος Barak-8, 20 εκτοξευτές για πυραύλους C-Dome, 16 εκτοξευτές αντιπλοϊκών βλημάτων, ραντάρ AESA EL/M-2248 MF-STAR και δύο τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 324 χλστ. Μπορεί να υποστηρίξει ένα μεσαίας κλάσης ελικόπτερο.

Γρίβας: Η Τουρκία αναβαθμίζεται με το AUKUS… φαντασιώσεις στην Ελλάδα(Βίντεο)

Η Τουρκία αναβαθμίζεται μετά την συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας,

 ανέφερε σε συνέντευξή του ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας.

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συγκρουστούν με την Τουρκία, τονίζει.

Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Τούρκος δημοσιογράφος: «Έπαιξα με το σκάφος μου στα ελληνικά σύνορα»…

Ο δημοσιογράφος Φατίχ Πορτοκάλ δήλωσε ότι «έπαιξε με το σκάφος του στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως έγραψε στο Instagram, απέπλευσε από το λιμάνι της Γκότζεκ (της επαρχίας Μούγλας) και κατευθύνθηκε στα ανοιχτά.

Στη διήγησή της «περιπέτειάς του» αναφέρει ότι έπλεε επί 12 ώρες, σημειώνοντας «ο καιρός ήταν καλός, υπήρχε κύμα, μετά ήρθε ο άνεμος. Σταμάτησα στη μέση της θάλασσας για 15-20 λεπτά και αφέθηκα στον άνεμο. Είδα ένα δελφίνι που με συνόδευε».

Η ελληνική ακτοφυλακή

Ο Τούρκος δημοσιογράφος είπε ότι πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα λέγοντας χαρακτηριστικά:

‘Μπουρλότο’ στα Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία ‘κλειδώνει’ την Ελλάδα στα 6 μίλια! Ο Ερντογάν, η νέα θρασύτατη πρόκληση στην Κρήτη και τα λάθη της Ελληνικής κυβέρνησης

Με την αποστολή φρεγάτας ανατολικά της Κρήτης η Τουρκία επιχειρεί να εμποδίσει τις έρευνες του ερευνητικού πλοίου ΝAUTICAL GEO στο πλαίσιο της χαρτογράφησης για την πορεία του αγωγού EAST MED. Να επιβάλλει στην πράξη το Τουρκολυβικό Μνημόνιο αλλά και τις αιτιάσεις της ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι την Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ερευνητικό πλοίο συνεχίζει της χαρτογράφηση με την Τουρκική φρεγάτα να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του, ενώ στην περιοχή πλέει Ελληνική φρεγάτα, αλλά και άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Mάλιστα, κάθε φορά που το ερευνητικό επιχειρεί να βγεί πέρα από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 ν.μ παρενοχλείται από το Τουρκικό πολεμικό κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από το ΓΕΕΘΑ. Και όλα αυτά τη στιγμή ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ, βρίσκεται στην χώρα μας στο πλαίσιο της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ, που εξετάζει εκτός των άλλων και θέματα ασφάλειας στην περιοχή.

Συμφωνία AUKUS: Γιατί μας αφορά περισσότερο από όσο νομίζουμε

Ο Κωνσταντίνος Τσιμώνης, Λέκτορας Κινεζικών Σπουδών στο King’s College, απαντά στο kathimerini.gr

Βασίλης Νέδος
kathimerini

Πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από τη Ταϊβάν. Τι σημαίνει η «AUKUS» για τις διεθνείς ισορροπίες όχι μόνο στον Ειρηνικό αλλά και παγκοσμίως. Ο Κωνσταντίνος Τσιμώνης, Λέκτορας Κινεζικών Σπουδών στο King’s College, απαντά στο kathimerini.gr.

Ποια είναι μια πρώτη πρόσληψη της νέας συμφωνίας «AUKUS»; Τι σημαίνει; Είναι πράγματι μια μετατόπιση του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος ή είναι κάτι που αναμέναμε ότι θα συμβεί απλά μέχρι πρότινος δεν ήταν σωστές οι συνθήκες;