Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ο ελληνικός εθνομηδενισμός και η “γεωπολιτική του τάφου”

Του ΚΩΣΤΑ ΓΡΙΒΑ
Από το apopseis 

Είναι σύνηθες στην Ελλάδα να εκτοξεύονται απαξιωτικές κρίσεις, ακόμα και ύβρεις εναντίον όσων υποστηρίζουν την ανάγκη εφαρμογής εθνοκεντρικής στρατηγικής, άσκησης εθνικά ανεξάρτητης πολιτικής. Υβριστές κρυμμένοι στο διαδίκτυο δεν μας απασχολούν. Αυτός που μας απασχολεί είναι ο εθνομηδενισμός που εκφράζεται από όσους κατέχουν πολιτική ή μιντιακή εξουσία και προωθούν-επιβάλλουν μια μηδενιστική αντίληψη, η οποία συμπυκνώνεται στην ιδέα ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί” και βέβαια “δεν μπορεί να πει όχι”.

Γ. Φίλης : Σε περιδίνηση τα Δυτικά Βαλκάνια και η Αναθεωρητική Τουρκία(Βίντεο)

Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής - Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αναλυτής Διεθνών Θεμάτων , Γιώργος Φίλης, υποστήριξε σήμερα μιλώντας στον 98.4 ότι η κατάσταση στον άξονα από τα Σκόπια όπως είπε, στο Κόσσοβο, μέχρι την Βοσνία , με εμπλοκή του Αλβανικού εθνικισμού αλλά και τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβίας με μόχλευση από την Ρωσία, οδηγούν σε «ξεπάγωμα» της φαινομενικής σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια και νέα περιδίνηση. 

Ειδικά για τις πολιτικές εξελίξεις μετά την πτώση της κυβερνητικής πλειοψηφίας Ζάεφ,

Έχουν καταλάβει τί υπέγραψαν;(Βίντεο)

Περικλής Νεάρχου: Πλαστογραφία της Ιστορίας η συμφωνία των Πρεσπών! Έχουν καταλάβει τί υπέγραψαν;

Την κατάσταση στα Σκόπια, με την παραίτηση της κυβέρνησης Ζάεφ και στα Βαλκάνια ανέλυσε ο Περικλής Νεάρχου.

Δεν λύνονται τα προβλήματα με πλαστογραφία της Ιστορίας και αυτό ήταν η συμφωνία των Πρεσπών τονίζει. Αυτά που βλέπουμε τώρα στην γειτονική χώρα ήταν αναμενόμενα από όλους όσους από την αρχή είχαν εκφράσει την διαφωνία τους με την Συμφωνία των Πρεσπών

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την Ολλανδή δημοσιογράφο

Τάσος Ευαγγελίου
Από το liberal

Στήριξη στην Ολλανδή δημοσιογράφο που κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη χώρα συνολικά για push backs προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική και υποστηρίζοντας παράλληλα την προβοκατόρικη τοποθέτησή της η οποία προκάλεσε την εντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία ούτε πέφτει κανείς από τα σύννεφα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εν τούτοις η εμμονή που δείχνει και η προσπάθεια να κατηγορηθεί η χώρα στο προσφυγικό προκαλεί ερωτήματα.

Βόρεια Μακεδονία: Οκτώ «φάουλ» με την εφαρμογή των Πρεσπών

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα σε μια σειρά από λεπτομέρειες, τις οποίες η Αθήνα παρακολουθεί πολύ στενά. 

Βασίλης Νέδος
Από το kathimerini

Σε λίγους μήνες (Φεβρουάριος 2022) θα συμπληρωθούν τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα σε μια σειρά από λεπτομέρειες, τις οποίες η Αθήνα παρακολουθεί πολύ στενά. Τα προβλήματα είναι τα εξής:

“Βλέπει” στην μετα-Ερντογάν εποχή o Μπάιντεν; Τι προσδοκά απ΄την Άγκυρα;

Σημαντικοί παράγοντες της Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι σχέσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, και σε προσωπικό επίπεδο, όχι μόνο σε επίπεδο διμερών σχέσεων, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι γραφειοκράτες, ειδικά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακόμα αντιστέκονται και διατείνονται πως μπορούν να βρουν τρόπο συνεννόησης με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Ερντογάν: Θα εξορύξουμε ό,τι υπάρχει σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο

«Και να θέλετε και να μην θέλετε, θα αυξήσουμε τον αριθμό των σεισμογραφικών και των γεωτρύπανων», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 

Μανώλης Κωστίδης
Από το kathimerini

«Και να θέλετε και να μην θέλετε, θα αυξήσουμε τον αριθμό των σεισμογραφικών και των γεωτρύπανων», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο τα δημοσιεύματα σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί σχεδίων αγοράς τέταρτου γεωτρύπανου από την Άγκυρα.

ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Παντελή Σαββίδη
Από το anixneuseis

Αναζητώντας τις ρίζες του Μακεδονικού σε συζητήσεις, σε παρέες, με ιστορικούς που το κατέχουν, είχαμε φθάσει στην εποχή του Κριμαϊκού Πολέμου.
Ο χρόνος περνούσε και μετά την ήττα του 1897 το ελλαδικό κράτος είχε καταληφθεί απο μια φοβία.
Οι τοπικές εξεγέρσεις Ελλήνων στη Μακεδονία και η δραστηριότητα της Εθνικής Εταιρείας στην Αθήνα δημιούργησαν τετελεσμένα που δεν μπορούσε να παραβλέψει η κυβέρνηση. Άρχισε να ενδιαφέρεται.
Ο μόνος ηγέτης που ανέδειξε η Ελλάδα, μετά τον θάνατο του Καποδίστρια, (άλλος δεν υπήρξε), ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επεξέτεινε τα σύνορα της χώρας με την πολιτική του και οι πρόσφυγες Θράκης, Πόντου και Μικράς Ασίας διαμόρφωσαν έναν, ευνοϊκό για την Ελλάδα, πληθυσμιακό συσχετισμό.
Στον μεσοπόλεμο και στον Εμφύλιο η Αριστερά είχε μια πολιτική αυτονόμησης της Μακεδονίας και στη συνέχεια (ως επακόλουθο) παραχωρησής της στη Βουλγαρία και στον Ψυχρό Πόλεμο οι σύμμαχοι των νικητών του Εμφυλίου δεν θέλησαν να στεναχωρήσουν τον Τίτο διότι το “έπαιζε” δίπορτο και ανάγκαζαν τις κυβερνήσεις της Αθήνας σε υποχωρήσεις.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ» - Πρώτη διάλεξις τῶν Σεμιναρίων Τυπικοῦ

῾Ο 4ος κύκλος μηνιαίων διαλέξεων τῶν σεμιναρίων «Γεώργιος Βιολάκης» γιὰ τὴν περίοδο 2021-2022 εἶναι ἀφιερωμένος στὸ γενικὸ θέμα· «῾Η ἀξία τοῦ Τυπικοῦ τῆς Μεγάλης ᾿Εκκλησίας γιὰ τὴν σύγχρονη ὀρθόδοξη λατρεία».

 

Στὰ πλαίσια αὐτὰ ἡ πρώτη διάλεξι τοῦ 4ου κύκλου θὰ πραγματοποιηθῇ

— τὴν Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, ὥρα 19.00 (7 μ.μ.), μὲ εἰδικὸ  θέμα·

Οἱ κανόνες τοῦ ὄρθρου κατὰ τὸ Τυπικὸν τῆς Μεγάλης ᾿Εκκλησίας (Γεωργίου Βιολάκη)

 

Εἰσηγητής· Διονύσιος ᾿Ανατολικιώτης, δρ τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς ΕΚΠΑ, Βυζαντινο-μουσικολόγος, Τυπικολόγος, πτυχιοῦχος Κοινωνικῆς Θεολογίας.