Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

“Βλέπει” στην μετα-Ερντογάν εποχή o Μπάιντεν; Τι προσδοκά απ΄την Άγκυρα;

Σημαντικοί παράγοντες της Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι σχέσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, και σε προσωπικό επίπεδο, όχι μόνο σε επίπεδο διμερών σχέσεων, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι γραφειοκράτες, ειδικά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακόμα αντιστέκονται και διατείνονται πως μπορούν να βρουν τρόπο συνεννόησης με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας άνθρωπος που δεν κρύβεται. Είναι αυτό που βλέπουμε, δηλαδή. Από τον καιρό δοξασμένης πορείας του στη Γερουσία, δεν αναζητούσε μεσοβέζικες λύσεις. Επεδίωκε πάντα τίμιες διευθετήσεις και πάντα το ενδιαφέρον του εστιαζόταν στα συμφέροντα της υπερδύναμης. Όταν ήταν ηγετικό στέλεχος της Γερουσίας, ο κ. Μπάιντεν χαρακτηριζόταν ως οδοστρωτήρας. Ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούσαν τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο. Και βεβαίως σε ότι αφορά τις καθαρές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, όπως και με άλλες χώρες.

Ο κ. Μπάιντεν δεν έκρυψε την αντιπάθεια του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας. Χαρακτήρισε τον Ερντογάν αυταρχικό ηγέτη προεκλογικά χωρίς να διορθώσει. Και είχε επίσης μιλήσει για την επόμενη μέρα, προφανώς χωρίς το σημερινό πρόεδρο. Αλλά ΔΕΝ εννοούσε με πραξικόπημα, όπως έσπευσαν τότε πολλοί να ισχυριστούν. Αλλά μέσω νόμιμων δημοκρατικών διαδικασιών. Και το τονίζω επειδή ο Ερντογάν πιστεύει ακόμα και σήμερα ότι ο κ. Μπάιντεν είχε σχέση με το πραξικόπημα του 2016. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε, ούτε ο τότε αντιπρόεδρος, ούτε ο τότε πρόεδρος, ο Μπάρακ Ομπάμα, ούτε οι αμερικανικές υπηρεσίες. Διότι ευρέως πιστεύεται ότι ήταν σικέ για να καθαρίσει τον Γκιουλέν και τους οπαδούς του, όπως και έπραξε.

                                                     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου