Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΜΙΛΗΤΟΥ 600 Π.Χ - ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο Αναξίμανδρος υπήρξε μαθητής και διάδοχος του Θαλή στη διεύθυνση της Σχολής της Μιλήτου.
Μιλήτου, Σχολή. Φιλοσοφική σχολή στη μικρασιατική Μίλητο (βλ. λ.), κατά την αρχαιότητα. Η σχολή ιδρύ­θηκε γύρω στο 600 π.Χ. και θεωρείται το πρώ­το πανεπιστήμιο του κόσμου. Μοναδικός καθηγη­τής της ήταν ο Θαλής (βλ. λ. Θαλής ο Μιλήσιος), ο οποίος δίδασκε μερικές δεκάδες φοιτητών. Από τον Αριστοτέλη έχουμε μερικές πλη­ροφορίες για το έργο της σχολής, τις οποίες έγραψε περίπου 250 χρόνια μετά τον θάνατο του Θαλή. Ο Αριστοτέλης, ωστόσο, ασχολείται μόνο με τις φιλοσοφικές θεωρίες της Σχολής, ενώ μόνο από μεταγενέστερους συγγραφείς σώθηκαν μερικές πληροφορίες που μας βοηθούν να σχηματί­σουμε κάποια εικόνα για το έργο της.

Ο ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΟ ellinondiktyo

Ο πολιτισμός - Los Millares  και ο πολιτισμός  El Argar  
 ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ  - ΟΙ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΕΣ ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ  - Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ  ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

Η πόλη Lος Millares ήταν ένας μεγάλος οικισμός εξόρυξης χαλκού όπου διέμεναν πάνω από 1.000 άτομα. Τους ιθαγενείς πληθυσμούς τους οργάνωσαν και τους δίδαξαν οι Μινωίτες του Αιγαίου, πολιτισμό με κεντρική Μινωική διοίκηση και φυσικά και οικιστές τεχνίτες από την Μινωική θαλασσοκρατορία. Την συνέχεια  την παρέλαβαν οι Μυκηναΐοι για αρκετούς αιώνες.

Ελαιόλαδο και νερό σε μορφή αναψυκτικού(Βίντεο)

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο υπάρχει και ετοιμάζεται να κατακτήσει την αμερικανική αγορά. Το όνομα τουOlive Water και αποτελεί επινόηση δύο αδερφών ελληνοαμερικανών του Γιάννη και Θανάση Ανδριανού . Ένα ρόφημα που παράγεται από αγνό παρθένο ελαιόλαδο και νερό και υπόσχεται να δώσει όλα τα οφέλη του ελαιολάδου, χωρίς τα λιπαρά. Σε συνέντευξη του στο Usa Greek Reporter o Γιάννης Ανδριανός αναφέρει ότι η ιδέα του ήρθε όταν συνειδητοποιήσε ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν ελάχιστο ελαιόλαδο ενώ αντίθετα καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά και αποφάσισε να συνδυάσει αυτά τα δύο προσφέροντας τους τα διατροφικά οφέλη του ελαιόλαδου σε μορφή αναψυκτικού.

Και όμως δεν είναι Photoshop: Απίστευτες εικόνες καταρράκτη στην Κόστα Ρίκα

Για να φτάσει κανείς εδώ θα πρέπει να περπατήσει για περίπου μία ώρα μέσα σε ένα τροπικό δάσος ανάμεσα σε πιθήκους, δηλητηριώδη βατράχια και μπλε πεταλούδες.
Μπορεί οι εικόνες να μοιάζουν με Photoshop, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για το αληθινό χρώμα των νερών που τρέχουν σε καταρράκτη στο Ρίο Σελέστε, που είναι ποτάμι στο Εθνικό Πάρκο της Κόστα Ρίκα με το ηφαίστειο Τενόριο.  

Το νερό στην πραγματικότητα έχει αποκτήσει αυτό το εκθαμβωτικό μπλε χρώμα λόγω των ηφαιστειογενών πετρωμάτων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό, αλλά πέρα για πέρα αληθινό.

Πιο βαθιά στο “κόκκινο” οι δείκτες της Wall Street

Dow16.063,30-106,92 -0,66%  



  Nasdaq4.054,11-129,79 -3,10%  

Η Wall Street σήμερα,
(Το τελευταίο επίπεδο κλεισίματος του Nasdaq)
Πιο βαθιά στην περιοχή του «κόκκινου» διεισδύουν την Παρασκευή οι μετοχικοί δείκτες της Wall Street διευρύνοντας το χθεσινό selloff, καθώς συνεχίζεται το «ξεπούλημα» στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, ενώ «βαρίδι» στην επενδυτική διάθεση αποτελούν και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της JP Morgan.

Τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Wells Fargo, η αύξηση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ το Μάρτιο και η περαιτέρω βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν κατάφεραν να αναστρέψουν το κλίμα στην αγορά.

«Δεν υπήρξε κάποια δραματική αλλαγή στα θεμελιώδη που να πυροδότησε το χθεσινό selloff”, σχολίασε ο Gail Dudack, επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής στρατηγικής στην Dudack Research Group, ενώ πρόσθεσε «Aφορά περισσότερο την ρευστότητα. Όσο περισσότερο πέφτουν οι μετοχές τόσο περισσότερο θέλουν οι επενδυτές να πουλήσουν».

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 58,890 μονάδες (0,36%) και βρίσκεται στις 16.111,33 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 3,17 μονάδων (0,08%) φτάνοντας τις 4050,94 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 4,36 μονάδων (0,24%) και βρίσκεται στις 1828,72 μονάδες.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Κύπρου


Λευκωσία: Χωρίς ουσιαστική μεταβολή παρουσιάζεται σήμερα το ΧΑΚ, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:40 βρισκόταν στις 115,97 μονάδες παρουσιάζοντας αμελητέα ποσοστιαία πτώση 0,01%.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 57,09 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 0,37%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα €25.728.

Εισαγόμενη και... Εθνική η πτώση στο ΧΑ

Της Έφης Γκικοπούλου
Από το capital.gr

Στο τέμπο των ξένων αγορών κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, για να κλείσει στις 1.250,80 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,58% και σε εβδομαδιαίο επίπεδο απώλειες της τάξης του 4,86%.

Οι εγχώριοι ιδιότυποι παράγοντες των τελευταίων χρόνων που έθεταν την Ελλάδα σε απομόνωση, αρχίζουν να απομακρύνονται και το ΧΑ εναρμονίζεται σιγά σιγά με τις χρηματαγορές του εξωτερικού.

Λίγο πριν το κλείσιμο του ΧΑ, ο γερμανικός DAX 30 σημείωνε πτώση 1,72%, ο γαλλικός CAC 40 1,63% και ο βρετανικός FTSE 100 1,43%. Ο Ιρλανδικός δείκτης ISEQ σημείωνε πτώση 1,6%, μια μέρα μετά το νέο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο που πέτυχε στη δημοπρασία 10ετούς ομολόγου λήξεως το Μάρτιο του 2024.

Τα νομίσματα «μιλούν» για 39 ελληνικές αποικίες

Αργυρή δραχμή από το Εμπόριον, την πρώτη πόλη της Ιβηρικής Χερσονήσου που έκοψε νόμισμα κατά το πρώτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. Στην οπίσθια όψη ο Πήγασος, τύπος κορινθιακός, μαζί με το εθνικό Εμποριτών.
Σπάνια νομίσματα από τις ελληνικές αποικίες των αρχαίων Ελλήνων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, από τη συλλογή της ALPHA Bank.

Η έκθεση με τίτλο «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της ALPHA Bank» εγκαινιάζεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου και θα παραμείνει για έναν χρόνο, ενώ διοργανώνεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στους χώρους του μουσείου παρουσιάζονται 121 νομίσματα των ελληνικών αποικιών, από τα οποία τα 116 ανήκουν στη συλλογή της τράπεζας, τρία στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και δύο σε ιδιωτική συλλογή.

Ενεργειακά Στρατηγήματα

Του Ν. Λυγερού


Στον τομέα της μεταφοράς της ενέργειας, αν είσαι μόνο και μόνο πέρασμα, πρέπει πάντα να προετοιμάζεσαι για μια αλλαγή φάσης, όπου η αλλαγή περάσματος γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Είναι βέβαια καλό να αξιοποιείς την ιδιότητα σου ως πέρασμα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ποντάρεις μόνο και μόνο πάνω σε αυτό, διότι αλλιώς θα βρεθείς αργά ή γρήγορα σε φάση απόλυτης ενεργειακής εξάρτησης. Έχει λοιπόν σημασία η ενεργοποίηση στρατηγικού σχεδιασμού που προσφέρει εναλλακτικές. Αυτές επίσης δεν πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμες από την πηγή εξάρτησης, διότι εύκολα μπορεί να τις προσβάλει ή να τις αξιοποιήσει προς όφελός της.

«Porton Man»: Ρομπότ για δοκιμές στολών προστασίας

Ένα ρομποτικό «μανεκέν», το οποίο μπορεί να τρέχει, να κάθεται και γενικότερα να μιμείται τις κινήσεις ενός στρατιώτη αποκάλυψε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Το ρομπότ, αξίας 1,1 εκατ. λιρών, αναπτύχθηκε μέσω της χρήσης τεχνολογίας Formula 1 και προορίζεται για σκοπούς δοκιμών προστατευτικών στολών και εξοπλισμού.

Ο «Porton Man» έχει πάνω από 100 αισθητήρες σε όλο του το σώμα για την καταγραφή δεδομένων σε δοκιμές και σύμφωνα με τους δημιουργούς του θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του προστατευτικού εξοπλισμού νέας γενιάς.

Η Ανακύκλωση στην Αρχαιότητα: Δημιουργικές Κατασκευές για Παιδιά

Ένα χαρτί παλιό κρατώ, 
απ' το μουσείο ξεκινώ, 
μορφές ανακύκλωσης αναζητώ, 
τέχνη, ιστορία, πολιτισμό, 
απ' τα παλιά δημιουργώ.

Η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει σε συνεργασία με τη δημιουργό κ. Φερενίκη Τσαμπαρλή, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2014. Οι συμμετέχοντες εμπνέονται από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και δημιουργούν τις δικές τους κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.

Στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν βιωματικά την αξία της ανακύκλωσης για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη μας, καθώς και τις σχετικές με την ανακύκλωση πρακτικές των αρχαίων κοινωνιών (αγγεία, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές κ.α.).