Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Η Ανακύκλωση στην Αρχαιότητα: Δημιουργικές Κατασκευές για Παιδιά

Ένα χαρτί παλιό κρατώ, 
απ' το μουσείο ξεκινώ, 
μορφές ανακύκλωσης αναζητώ, 
τέχνη, ιστορία, πολιτισμό, 
απ' τα παλιά δημιουργώ.

Η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει σε συνεργασία με τη δημιουργό κ. Φερενίκη Τσαμπαρλή, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2014. Οι συμμετέχοντες εμπνέονται από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και δημιουργούν τις δικές τους κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.

Στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν βιωματικά την αξία της ανακύκλωσης για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη μας, καθώς και τις σχετικές με την ανακύκλωση πρακτικές των αρχαίων κοινωνιών (αγγεία, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές κ.α.).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμελείται εκ μέρους της Κ΄ ΕΠΚΑ ο αρχαιολόγος δρ Γιάννης Κουρτζέλλης. Στο πρόγραμμα συμμετέχει η περιβαλλοντολόγος του Πανεπιστημίου Αιγαίου δρ Όλγα Ρούσσου, η οποία θα μιλήσει για τα οφέλη της ανακύκλωσης στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των τριών μεγαλύτερων τάξεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο, 3 Μαΐου 2014, (10:00-13:00):

Παρουσίαση της διάρθρωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος από τη δημιουργό κ. Φερενίκη Τσαμπαρλή.

Εκπαιδευτική ομιλία από τον δρ Γιάννη Κουρτζέλλη, με θέμα: Ανακύκλωση στην αρχαιότητα. Παραδείγματα «ανακύκλωσης» υλικών στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και άλλων ελληνικών μουσείων.

Εκπαιδευτική ομιλία από την δρ Όλγα Ρούσσου, με θέμα: «Η Ανακύκλωση στη Σύγχρονη Εποχή».  

Επίσκεψη στο Κάστρο της Μυτιλήνης, όπου οι μαθητές θα δουν απτά παραδείγματα ανακύκλωσης αρχαίου οικοδομικού υλικού στα τείχη και τις λοιπές κατασκευές του Κάστρου.

Στην επίσκεψη στο Κάστρο θα συμμετάσχουν οι μαθητές και οι συνοδοί τους.

Κυριακή, 11 Μαΐου, (10:00-12:00):

«Δημιουργώ από Χαρτί αντικείμενα του Μουσείου». Οι μαθητές θα δημιουργήσουν με ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτοπολτός) ελεύθερα αντίγραφα εκθεμάτων του μουσείου, κυρίως αγγείων από την έκθεση «Ένα Λουκούλλειο Γεύμα».

Κυριακή, 18 Μαΐου, (10:00-12:00):

«Ζωγραφίζω ανακυκλωμένα αντικείμενα». Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα αντικείμενα που δημιούργησαν από ανακυκλωμένο χαρτί.

Μετά τη λήξη του εκπαιδευτικού προγράμματος οι δημιουργίες των μαθητών θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, σε ειδική έκθεση που θα διοργανωθεί για αυτό το σκοπό και στη συνέχεια θα παραδοθούν στα παιδιά.   

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στη γραμματεία της Κ΄ ΕΠΚΑ (τηλέφωνα 22510-42589 και 22519-22087).

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Η δαπάνη των υλικών, που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές στις κατασκευές τους, γίνεται με την ευγενική χορηγία του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, τους οποίους η Κ΄ ΕΠΚΑ ευχαριστεί θερμά.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς υπολογίζεται ότι σε κάθε φάση του προγράμματος μπορούν να συμμετάσχουν περίπου 15 με 20 μαθητές.   


Πηγή: LesvosNews
ΠΗΓΗ erroso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου