Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Τεχνολογική "καταιγίδα" στην Wall

Dow16.170,22-266,96 -1,62%  



  Nasdaq4.054,11-129,79 -3,10%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
"Αυτή η αγορά χρειάζεται διόρθωση", ήταν η αρχική αντίδραση αναλυτών στο σημερινό "ξεπούλημα" της Wall Street που "χρέωσε" στον τεχνολογικό Nasdaq τη χειρότερή του επίδοση από το 2011.

Στο κέντρο της "καταιγίδας" βρέθηκαν οι κλάδοι βιοτεχνολογίας και τεχνολογίας.

Αναλυτές σχολιάζουν πως είναι δύσκολο να διακρίνουν ποιες ήταν οι εξελίξεις που «πυροδότησαν» το σημερινό selloff στη αμερικανική αγορά. Εάν οι επενδυτές διάβασαν σωστά τη χθεσινή ανακοίνωση της Fed, ήταν υποστηρικτική προς τις αγορές, οπότε δεν υπήρχε λόγος εκτεταμένων ρευστοποιήσεων. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό επτά ετών. Επίσης, είναι δύσκολο να αποδώσει κανείς την πτώση στα αρνητικά νέα από την Κίνα. Ναι, πράγματι, οι κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν, το ίδιο και οι εισαγωγές. Αλλά το κινεζικό χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά.

Στην προσπάθεια να εξηγήσουν τη σημερινή πτώση, διαχειριστές χαρτοφυλακίων μιλούν για αποχώρηση των επενδυτών από τις μετοχές του momentum και στροφή προς τις μετοχές "αξίας". Το momentum κάνει θαύματα όταν ενισχύεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν αντιστρέφεται όμως, είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό είναι το πλήγμα που δέχονται αυτή τη στιγμή οι επενδυτές καθώς πολλά από τα «αγαπημένα παιδιά» της αγοράς μπήκαν... τιμωρία. Από τον κλάδο βιοτεχνολογίας, έως τα social media και τις μετοχές του διαδικτύου, οι τσέπες της αγοράς που αδειάζουν πιο γρήγορα είναι οι ίδιες που γέμιζαν πιο γρήγορα στα τέλη του 2013 έως και τις αρχές του τρέχοντος έτους. 

Από τον κλάδο βιοτεχνολογίας, σημαντική πτώση κατέγραψε η μετοχή της Biogen (-4,43%), η μετοχή της Alexion Pharmaceuticals (-7,49%) αλλά και η αγαπημένη όλων, Intercept Pharmaceuticals (-11,64%). Ωστόσο, το selloff δεν επικεντρώθηκε μόνο στον κλάδο βιοτεχνολογίας, καθώς ισχυρό «χαστούκι» δέχτηκαν και ορισμένες δημοφιλείς μετοχές του χώρου της τεχνολογίας και των social media.

Η μετοχή του Facebook υποχώρησε 5,21%, του Twitter 2,89%, της Netflix 5,18% και της Tesla Motors 5,87%.

Η "άτακτη υποχώρηση" των μετοχών του momentum μπορεί να πυροδοτήσουν μια πραγματική διόρθωση για τον S&P 500 -ένα οδυνηρό 10%- προειδοποιούν αναλυτές, κάτι που έχει να συμβεί από το καλοκαίρι του 2011.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 266,960 μονάδες (1,62%) κλείνοντας στις 16.170,22 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 129,79 μονάδων (3,10%) και έκλεισε στις 4.054,11 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 39,10 μονάδων (2,09%) κλείνοντας στις 1.833,08 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 2 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η μετοχή των McDonalds κλείνοντας στα 99,575 δολάρια με άνοδο 1,225 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,25%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η American Express (-3,55%), η Walt Disney (-3,48%) και η Visa Inc (-2,84%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Την τιμητική τους έχουν την Παρασκευή τα τραπεζικά αποτελέσματα, με τις JPMorgan και Wells Fargo να ανακοινώνουν πριν την έναρξη των συναλλαγών. "Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός καθώς εισερχόμαστε στην περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων. Όλοι περιμένουν τις ανακοινώσεις των μεγάλων τραπεζών", σχολιάζει ο Dave Rovelli, διευθυντικό στέλεχος της χρηματιστηριακής Canaccord Genuity.

Οικονομικοί δείκτες


Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώθηκε σχεδόν σε ιστορικό χαμηλό επτά ετών, στις 300.000, σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας μπορεί να βιώσει μια άνοδο την άνοιξη.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις επτά ημέρες μέχρι τις 5 Απριλίου, υποχώρησαν κατά 32.000 έναντι της αναθεωρημένης μέτρησης των 332.000 στην προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Στο μεταξύ, άλμα σημείωσαν τον Μάρτιο οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικούς μήνες ανόδου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 0,6% από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μικρότερη άνοδο 0,2%.


ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου