Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Η Μάχη της Δοϊράνης

Ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και βουλγαρικού στρατού στις 23 Ιουνίου 1913, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Αποτελεί συνέχεια της μάχης του Κιλκίς-Λαχανά και έληξε με περιφανή ελληνική νίκη.
Μετά την καθοριστικής σημασίας ήττα στο Κιλκίς-Λαχανά (19 - 21 Ιουνίου), οι βουλγαρικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν και οργάνωσαν την άμυνά τους στα υψώματα νότια της λίμνης Δοϊράνης πάνω στο χωριό Βλαντάγια (σήμερα Ακρίτας Κιλκίς). Τις αποτελούσαν 19 τάγματα πεζικού της 2ας, 3ης και 6ης Μεραρχίας, καθώς και το ανάλογο πυροβολικό. Το ελληνικό Στρατηγείο έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκαθάριση όλης της περιοχής δυτικά του Στρυμόνα και νότια του Μπέλες από τις εχθρικές δυνάμεις και την απώθησή τους προς τα βορειοανατολικά, ώστε να επιτευχθεί επαφή με τους Σέρβους.

Η νέα εικόνα της NASA προκάλεσε σοκ!

Τι συμβαίνει στον «κόκκινο πλανήτη»; - Δείτε τις φωτογραφίες

Το ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) τράβηξε μια φωτογραφία στον 'Αρη, όπου φαίνεται μια μυστηριώδης λάμψη σε ένα μακρινό λόφο. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, μπροστά από ένα βραχώδες τοπίο, μια μακριά και ακανόνιστη λευκή λάμψη φαίνεται να περνάει από πάνω.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάμερες του ρόβερ έχουν τραβήξει φωτογραφίες με ανωμαλίες, οι οποίες δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση μια φωτογραφία του 2014. Η ανωμαλία αυτή τη φορά ήταν μάλλον αστραπιαία, καθώς οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ένα λεπτό πριν και ένα λεπτό μετά την επίμαχη φωτογραφία, δεν δείχνουν καμία λάμψη.

Εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Νίκη Ιμάμογλου, νέο χαστούκι για Ερντογάν - Συγκεντρώνει το 53,6% των ψήφων ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξασφαλίζει για δεύτερη φορά την νίκη στην σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία με το 53,6% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 94,5% των ψήφων (CNN TURK).

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,4%.

Το τέλος της λογοκρισίας - Συμμαχικό πλαίσιο υπέρ της Κύπρου

Το τέλος της λογοκρισίας
Του Νίκου Λυγερού

Χάρη στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών άρχισε το τέλος της λογοκρισίας, διότι σιγά σιγά όσοι ήταν καταπιεσμένοι από το σύστημα συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν τόσο ισχυρό. Έτσι βλέπουμε και πάλι δημοσιογράφους να παίρνουν θέση σε πολιτικά ζητήματα και να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους για εθνικά θέματα, δίχως να φοβούνται ότι θα διωχθούν από τον χώρο της εργασίας τους. Αυτό αποδεικνύει ότι

Σοβιετικές τεχνικές - Απελευθέρωση και Ελευθερία

Σοβιετικές τεχνικές
Του Νίκου Λυγερού

Όταν διαβάζουμε ιστορικά βιβλία ή ακόμα και λογοτεχνικά που αναφέρονται στη σοβιετική περίοδο της Ρωσίας, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πώς λειτουργούσε το σύστημα και με αυτόν το βάρβαρο τρόπο. Για κάποιον μη ειδικό ή απλώς για κάποιο που δεν έχει ζήσει αυτά τα βιώματα, όλα αυτά φαίνονται είτε απίστευτα είτε υπερβολικά. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία ανάγκη επεξήγησης για να γίνει κατανοητή η πραγματικότητα του παρελθόντος. Κατά συνέπεια είναι ελάχιστοι αυτοί που συνειδητοποιούν πόσο εύκολα ένα σύστημα τείνει προς

Ευρωπαϊκή συμμαχία και Κύπρος - Προθέσεις και συσπειρώσεις - Αυτοδυναμία και βαρβαρότητα

Ευρωπαϊκή συμμαχία και Κύπρος
Του Νίκου Λυγερού

Ό,τι και να λέγεται από τα ΜΜΕ που ανακυκλώνουν και αναπαράγουν τις τουρκικές δηλώσεις, βλέπουμε ότι η στρατηγική της Κύπρου είναι αποτελεσματική αφού έχει χάρη στις έμπρακτες κινήσεις της, ενεργοποιήσει την ευρωπαϊκή συμμαχία. Η θέσπιση της ΑΟΖ, οι τρεις οριοθετήσεις που έχει κάνει και τα συμβόλαια που έχει υπογράψει για τα θαλάσσια οικόπεδα 2,3,6,7,8,9,10,11 και 12 έχουν δημιουργήσει ένα πολύ θετικό πλαίσιο κοινών συμφερόντων τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με την Αμερική. Κι αν σκεφτούμε ότι αυτές οι δύο υπερδομές λειτουργούν και θα λειτουργήσουν