Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Γλυπτά Παρθενώνα: Την επιστροφή τους στην Ελλάδα ζητούν Αμερικανοί βουλευτές

Η επιστολή 18 Αμερικανών βουλευτών στον Μπόρις Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα..

 Επιστολή στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με την οποία του ζητούν να ξεκινήσει «σοβαρές» συζητήσεις για την επιστροφή στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα έστειλαν 18 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποτελέσει σημείο τριβής για δυτικούς συμμάχους εδώ και αρκετές δεκαετίες. 

Η Ελλάδα από καιρό ζητά την επιστροφή τους.

Υποβρύχιο Δελφίν

Το πρώτο μάχιμο υποβρύχιο του ελληνικού στόλου, που διεκδίκησε μια παγκόσμια πρωτιά. Στις 9 Δεκεμβρίου 1912 έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα του τουρκικού καταδρομικού «Μετζηδιέ» (Medjidieh), στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Αν και η βολή ήταν αποτυχημένη, το «Δελφίν» έγραψε ιστορία.

H ναυπήγηση του Δελφίν ήταν αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης του ελληνικού στρατεύματος, που ακολούθησε το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή (15 Αυγούστου 1909) και ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα του Στρατιωτικού Συνδέσμου υπό τον Συνταγματάρχη Νικόλαου Ζορμπά.

Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας–Τουρκίας - Επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Το ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τον Ερντογάν

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς.

Η Άγκυρα ζητεί με αντι-NAVTEX την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου


Αντι-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου εξέδωσε η Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκική αντι-Navtex, η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά από αντίστοιχη ναυτική οδηγία για τη Χίο, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική ηγεσία θέτει συνεχώς το τελευταίο διάστημα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Η Αντι-Navtex:

Βέμπερ: Να τερματίσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία - «Δεν θα ήθελα όμως να κλείσει η πόρτα με την Άγκυρα»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Mάνφρεντ Βέμπερ ζητά τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και τη ριζική αλλαγή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντί της.

«Είναι η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση. Νομίζω ότι πρέπει να τερματίσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες τώρα και να ξεκινήσουμε μια πιο ουσιαστική πορεία εταιρικής σχέσης.

Πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.