Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Η Μάχη στα Δερβενάκια

Μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Στις αρχές Ιουλίου του 1822, ένας νέος κίνδυνος ανεφάνη για την Επανάσταση, με την κάθοδο στην Πελοπόννησο ισχυρής τουρκικής δύναμης υπό τον ικανότατο Μαχμούτ Πασά, γνωστότερο ως Δράμαλη. Ο Σουλτάνος, σε πλεονεκτική θέση μετά την εξολόθρευση του Αλή Πασά, είχε στρέψει την προσοχή του στους επαναστατημένους Έλληνες. Χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ο Δράμαλης με 25.000 άνδρες προέλασε ταχύτατα και στις 6 Ιουλίου στρατοπέδευσε στην Κόρινθο. Βασικός του στόχος ήταν η ανακατάληψη της Τριπολιτσάς και η κατάπνιξη της Επανάστασης στον Μοριά με τη βοήθεια του στόλου, που θα κατέπλεε στον Αργολικό Κόλπο.

ΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΞΑΝΑΓΙΝΟΝΤΑΙ… ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Οι Σαράντα Εκκλησιές ήταν πριν από την μικρασιατική καταστροφή μια ακμάζουσα ελληνική στην πλειοψηφία της κωμόπολη της ανατολικής Θράκης, με μεγάλη ιστορία και ελληνορθόδοξη παράδοση.

 Η ελληνική κοινότητα που δημιουργήθηκε από τον 17ο αιώνα έφθασε στις αρχές του εικοστού αιώνα τους 10.000 κατοίκους διατηρώντας δημοτικό σχολείο και ημιγυμνάσιο. Πριν το 1918 οι Σαράντα Εκκλησιές αποτελούσαν Σαντζάκιο, (επαρχία), που ανήκε στο Βιλαέτι, (νομό), της Αδριανούπολης και κατά την ελληνική διοίκηση που ακολούθησε αποτέλεσε πρωτεύουσα ιδίου ομώνυμου νομού. Η ονομασία της κοινότητας ήταν στα τουρκικά Kırkkilise, δηλαδή Σαράντα Εκκλησιές, μια ονομασία που πρόδιδε την ύπαρξη πολυάριθμων χριστιανικών ναών στην περιοχή.

Η πόλη της Κω παραμορφώθηκε 4 εκατοστά από τον σεισμό - ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝ.

Eδαφική παραμόρφωση περίπου τεσσάρων εκατοστών υπέστη η πόλη της Κω, αλλά και οι γύρω περιοχές από τον φονικό σεισμό 6,6 ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής.
Ο αριθμός προήλθε μετά από επεξεργασία των στοιχείων που εστάλησαν από τον δορυφόρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και τα οποία επεξεργάστηκαν οι ειδικοί της ερευνητικής ομάδας Τηλεπισκόπησης στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Κύπρος:Κυβέρνηση για επιστροφή Μαρωνιτών: Διαιώνιση στάτους κβο

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ήρθε η αντίδραση της Κυβέρνησης για την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει την επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά.

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Με αφορμή την απόφαση του τουρκικού στρατού σε σχέση με τα υπό κατοχή Μαρωνίτικα χωριά, επισημαίνονται καταρχάς τα ακόλουθα:

Κατεχόμενα: Απόφαση για επιστροφή Μαρωνιτών στα χωριά τους

Την πολιτική απόφαση όπως επιτρέψουν την επιστροφή Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, πήρε σήμερα η λεγόμενη Κυβέρνηση στα κατεχόμενα.

Η απόφαση λήφθηκε το πρωί σε σύσκεψη στο λεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της λεγόμενης Προεδρίας, η επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, ήταν μία από τις προτάσεις που συζητούνταν στην Κυβέρνηση των κατεχομένων.

Καιρός τώρα - Ξεχάστε τις βουτιές (για λίγο) - Σε αυτές τις περιοχές θα «χτυπήσουν» ισχυρά φαινόμενα

Αλλάζει (ξανά) ο καιρός - Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Πού και πότε τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) - Με τι καιρό θα ταξιδέψουν οι εκδρομείς
Ο καιρός φαίνεται πως θα μας τα κάνει «μούσκεμα», καθώς από σήμερα, Τετάρτη (26/07/2017) αναμένεται να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Πέμπτη σε ορισμένες περιοχές δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι έντονα.
Αναλυτικά, στην Αττική σήμερα ο καιρός προβλέπεται αίθριος. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Λέσβος και Κως απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2017 και το 2018 - Με οδηγία της κυβέρνησης

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο που διέπει τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, εξέφρασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου
Την εξαίρεση της Λέσβου και της Κω που επλήγησαν από φονικούς σεισμούς τους τελευταίος δύο μήνες, από τον ΕΝΦΙΑ, προβλέπει οδηγία της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο που διέπει τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, εξέφρασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στην επιτροπή Oικονομικών Yποθέσεων της Βουλής. Σημείωσε ότι η οδηγία που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο «αφορά στην υποχρεωτική, αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών και προσβλέπει στην αποδοτικότερη είσπραξη φόρων».

Ο Ζεόλιθος ως αναπτυξιακό εργαλείο

Tου Ν. Λυγερού
Όταν χρειαζόμαστε ανάπτυξη, χρειάζονται και νέες ιδέες, διότι δεν λειτουργούν όλα με την ανακύκλωση. Έτσι η έννοια της καινοτομίας είναι σημαντική για την προστιθέμενη αξία που θα ενισχύσει μια περιοχή ή ακόμα και της ίδιας της πατρίδας μας. Μ’ αυτή την έννοια ο ζεόλιθος ως καινοτομία είναι αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα. Λειτουργεί και στη Θράκη για την εξόρυξη και στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη για την εφαρμογή στην ελαιοπαραγωγή. Βέβαια, αγγίζει επίσης τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία για άλλες καλλιέργειες. Όμως ο ζεόλιθος δεν λειτουργεί μόνο για τις καλλιέργειες, αφού είναι αποτελεσματικός και στην κτηνοτροφία.