Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.
Το τελευταίο ιδίως έτος της Κατοχής είχαν αυξηθεί δραματικά οι ακρότητες των κατακτητών, καθώς η κυριαρχία τους βρισκόταν υπό διαρκή αμφισβήτηση από την ελληνική αντίσταση και οι δυνάμεις τους δεν επαρκούσαν για να ελέγχουν τη χώρα. Η τύχη των Καλαβρύτων φαίνεται να προδιαγράφτηκε μετά την ήττα των Γερμανών από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής (20 Οκτωβρίου 1943), κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες και αιχμαλωτίστηκαν 78.

Σαφής υποχρέωση της Αλβανίας να σέβεται τις μειονότητες και τις ιδιοκτησίες τους απεφάνθη το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, το σχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είχε εννέα παραγράφους. 
 
Στα συμπεράσματα γίνεται σαφής αναφορά στην υποχρέωση της Αλβανίας να αναγνωρίζει μειονοτικά δικαιώματα σε όλη την επικράτειά της κι όχι μόνο στις μειονοτικές ζώνες, ενώ αναφέρεται και η συμπερίληψη σε όλες τις δράσεις του αλβανικού κράτους των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας αυτών των μειονοτήτων.

Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν τον Τσίπρα: «Μην τολμήσεις να κάνεις εκλογές!»

Το δάχτυλο στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο μάλιστα αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη… καχυποψία, κουνούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προειδοποιώντας τον να μην προκαλέσει προβλήματα στην Ευρωζώνη παίζοντας το χαρτί των πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, ορισμένα κράτη - μέλη δεν βλέπουν με καλό μάτι τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος «μπορεί να στοιχηματίσει και να χάσει».
Όπως άλλωστε φέρεται να δηλώνει ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο «ο Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιηθεί ότι «η στρατηγική των πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ».

«Παγώνει» η ΕΕ τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία - Ενώ ο «σουλτάνος» απειλεί να γεμίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες

Δεν αναστέλλονται επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της σλοβακικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «δεν εξετάζεται το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» - Η Βιέννη ήθελε ακόμα σκληρότερη στάση έναντι της Άγκυρας
Την απόφαση να «παγώσει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από την προεδρία και αφού είχε προηγηθεί το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες.

Ν.Λυγερος:2ο Masterclass Πολυκυκλικότητας

2ο Masterclass Πολυκυκλικότητας, Xenia Palace, Πορταριά Πηλίου, 06-07/01/2017 

Ν. Λυγερός "Ο Ελληνισμός ως κρίση της Ελλάδας"(Βίντεο)



Ν. Λυγερός "Ο Ελληνισμός ως κρίση της Ελλάδας". 
Παλαιά Βουλή, 11/12/2016

"9 Δεκεμβρίου Ημέρα Μνήμης κατά των Γενοκτονιών"(Bίντεο)



Ν. Λυγερός - Ο ποντιακός χορός ως συνέχεια της μνήμης. 
Πολιτιστικό κέντρο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. 
Κατερίνη, 09/12/2016