Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Νέα ευρήματα από Ιερό των Γεωμετρικών και Αρχαϊκών Χρόνων του Ελικώνιου Ποσειδώνα


Χάλκινο ειδώλιο ζώου πιθανότατα σκύλου από την ανασκαφή των αρχαιολογικών στρωμάτων του 8ου αι. π.Χ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει και φέτος τον αγαπημένο στο κοινό κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων: «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».

Μελέτη πανοπλίας 3.500 ετών τεκμηριώνει την πολεμική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων

Αντίγραφο ολόσωμης χάλκινης πανοπλίας 3.500 ετών, μελετήθηκε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την οποίαν φόρεσαν εκπαιδευμένοι Έλληνες πεζοναύτες ακολουθώντας ένα απαιτητικό πρωτόκολλο προσομοίωσης μάχης. 

Για να μην ξεχνάμε: Η Μάχη της Κρήτης (20-5 έως 1-6-1941)


Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η αεραποβατική επιχείρηση, που επιχείρησε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941 και η οποία έληξε δώδεκα μέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη της Μεγαλονήσου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο.

«Χρησμός» φον ντερ Λάιεν στην ευρωτηλεμαχία για ασπίδα αεράμυνας σε όλη την Ευρώπη

Επικαλούμενη την πρόταση Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Δημοσθένης Γκαβέας, Αρθρογράφος
Blog Editor

Δέκα Σύροι ζήτησαν να αποχωρήσουν μέσω μηχανισμού εθελούσιων επιστροφών


Δέκα Σύροι έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν από την Κύπρο μέσω του μηχανισμού εθελούσιων επιστροφών.

Αμοιβαία βούληση Χριστοδουλίδη – Duda για ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – Πολωνίας


Την αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας εξέφρασαν σήμερα οι Πρόεδροι των δύο χωρών, μετά τις συνομιλίες που είχαν στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη χώρα μετά από πρόσκληση του ομολόγου του κ. Andrzej Duda.

Πολεμικό Ναυτικό: Οι εξοπλιστικές εξελίξεις στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού – Νέες τορπίλες και βλήματα θα προμηθευτούμε;


Σημαντικές ειδήσεις φέρνει στο προσκήνιο η εκδήλωση της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού αναφορικά με τις επιχειρησιακές και εξοπλιστικές εξελίξεις. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με επίκεντρο την ιστορία των αεροπορικών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού. 

Όλο και πιο κοντά η 4η FDI: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στα γαλλικά ναυπηγεία και η κλεψύδρα που ήδη άδειασε


*Του Κώστα Σαρικά

Η οριακή κατάσταση στις Κύριες Μονάδες του Στόλου και η διαφαινόμενη αδυναμία απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων ενδιάμεσης λύσης φέρνουν την πολιτική ηγεσία προ αποφάσεων, καθώς ήδη η ενημέρωση που διαθέτει από το Πολεμικό Ναυτικό δείχνει ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναβολών και καθυστερήσεων.

ONEX: Σαουδάραβες, ΓΔΑΕΕ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας… Γιατί;


Επίσημη Αντιπροσωπεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, συνοδεία Εκπροσώπων της Πρεσβείας του Βασιλείου στη χώρα μας, επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης τα Ναυπηγεία ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα. 

Τρικλοποδιές από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Πολεμικό Ναυτικό


Ενώ το θέμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ αλλά και της ναυπήγησης νέων πλοίων αποτελεί την υπ’ αριθμόν μία προτεραιότητα για το Πολεμικό Ναυτικό, το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται ότι βάζει τρικλοποδιές, με τις συνεχείς αναβολές στην θέσπιση πλαισίου για τα ελληνικά ναυπηγεία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι φρεγάτες Constellation και τα F-35 στη Βουλή: Το δύσκολο εγχείρημα να περάσει την δημοσιονομική στενωπό η ενίσχυση του ελληνικού Πολεμικού Στόλου


Το πολεμικό ναυτικό έχει χαράξει μια συγκεκριμένη πορεία εισήγησης προς την πολιτική ηγεσία, με ρεαλιστικές λύσεις που αφήνουν πίσω χρόνια προβλήματα στον στόλο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα 

Μετά την υπερψήφιση από την Βουλή του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, το επόμενο βήμα όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, θα είναι η εισαγωγή προς συζήτηση στο κοινοβούλιο τόσο των F-35, όσο και του μελλοντικού προγράμματος που αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κατασκευή φρεγατών κλάσης Constellation για το πολεμικό ναυτικό.

Επίσκεψη Α/ΓΕΑ στην ΕΑΒ – Το πρώτο F-16V που επαναβάφεται


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενημέρωση για όλα τα θέματα ενδιαφέροντος Πολεμικής Αεροπορίας, είχε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, κατά την επίσκεψή του στην ΕΑΒ στις 22 Μαΐου.

ΥΕΘΑ: Οικοδομούμε τη Πολεμική Αεροπορία του μέλλοντος με F-16 Viper, Rafale και F-35

Γιάννης Νικήτας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας εκπροσώπησε σήμερα, Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 18 ετών από το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του Ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη και πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου.

Σαν σήμερα έπεσε για την Πατρίδα ο Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης


Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Μαΐου 2006 όταν ο σμηναγός, Κώστας Ηλιάκης έχανε την ζωή εν ώρα καθήκοντος. Εκείνη την ημέρα 4 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πήραν την διαταγή να απογειωθούν από αεροδρόμιο της Κρήτης. Στόχος τους να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν 4 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία αποτελούσαν την συνοδεία φωτογραφικού αεροσκάφους RF-4 της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.

Bloomberg: Επιστολή Μητσοτάκη και Τουσκ στην φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας


Τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, ζητούν με επιστολή τους που απέστειλαν σήμερα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.tousk 

Rafale: Η φωτογραφία που τα αλλάζει όλα – Ο νέος πυρηνικός πύραυλος των Rafale

Πρόκειται για πυρηνικό πύραυλο ο οποίος πυροδοτήθηκε κατά την διάρκεια της επιχείρησης Durandal.

Διονύσης Αντωνέλλος

Νέα πρόκληση της Σκοπιανής Σιλιάνοφσκα στη συνάντηση με τον Πάπα

Η «ευχαριστήρια» ανάρτησή της στον Ποντίφηκα που «τορπιλίζει» την όποια ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων

«Κοινό Μακεδόνων»: Επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις μας για το Σκοπιανό

 

Μάιος 23, 2024. Ελλάδα.

Μετά τις εκλογές της 8ης Μαΐου 2024 στην γειτονική χώρα, και τις επίσημες δηλώσεις της νέας προέδρου της και του νέου πρωθυπουργού της, δυστυχώς δικαιώνεται πλήρως η πάγια θέση μας ότι η ύπαρξη  του ονόματος  «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε συνθέτη ονομασία του γειτονικού κράτους τελικά θα οδηγούσε στο σκέτο «Μακεδονία».

Συνεχίζεται το γαϊτανάκι των προκλήσεων από Βόρεια Μακεδονία

O ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας VMRO-DPMNE Κριστιάν Μίτσκοσκι  AP Photo/Boris Grdanoski

Μαρία Τσιλινίκου

Παρά τις συστάσεις και τις παρατηρήσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει να βαδίζει στο δρόμο των προκλήσεων χρησιμοποιώντας τον όρο «Μακεδονία» και ταυτόχρονα να παραλείπουν το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας.

Η ρηματική διακοίνωση της Τρίπολης και η «ξεχασμένη» διαφορά με τη Λιβύη


Νίκος Μελέτης

Η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης προς τον Έλληνα πρεσβευτή στην Τρίπολη Ν. Γαριλίδη για τις τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, ήρθε να υπενθυμίσει ότι παρά το ήπιο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πολλά μέτωπα που συνδέονται με αυτές παραμένουν ανοικτά.

«Επίθεση» τουρκικών ΜΜΕ στην Ελλάδα: Μιλούν για «παράνομες ενέργειες» στη Λιβύη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Εθνικιστική εφημερίδα κατηγορεί την Ελλάδα για εκμετάλλευση της πολιτικής αστάθειας στη Λιβύη το 2014

Το περίεργο «λάθος» του Αμπάς και η Τουρκία που θέλει ρόλο ρυθμιστή και στη Μέση Ανατολή

Newly appointed Palestinian Prime Minister Mohammad Mustafa, right, and President Mahmoud Abbas, attend a swearing-in ceremony with the newly formed cabinet, in Ramallah, West Bank, Sunday, March 31, 2024. (AP Photo/Majdi Mohammed) AP Photo/Majdi Mohammed

Γιάννης Χαραμίδης

Η ανακοίνωση νωρίς εχθές το μεσημέρι από την πλευρά του Παλαιστίνιου Προέδρου έφερε εντονότατο διάβημα από την Κυπριακή Δημοκρατία και τάχιστη αναδίπλωση από την πλευρά Αμπάς αλλά τέτοια «λάθη» σπάνια γίνονται από «απροσεξία».

Επικίνδυνες δηλώσεις Κασσελάκη: διαστρέβλωσε την αναφορά του Ισραηλινού πρέσβη

EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Είναι όντως επικίνδυνη η εμπλοκή του Στέφανου Κασσελάκη με ζητήματα που δεν γνωρίζει. Και καθίσταται ακόμη πιο επικίνδυνη όταν επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις γκάφες του όπως αυτή που έκανε με την περίπτωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς για την οποία υποστήριξε ότι ένα μέρος της κάνει… ανθρωπιστικό έργο. Η προσπάθειά του να απαντήσει στον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα τον οδήγησε σε μια διαστρέβλωση της δήλωσής του.

«Η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα είναι πιο στοχευμένη και περιορισμένη» δηλώνει ο Λευκός Οίκος


Ο Λευκός Οίκος έκρινε χθες Τετάρτη ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, είναι «στοχευμένη» και «περιορισμένη», προσθέτοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, ειδικά την τύχη των αμάχων.

Ο λαθρέμπορος ηγέτης των βεδουίδων, που κρατά τα κλειδιά του Σινά, κάνει τη βρώμικη δουλειά για τον Αλ Σίσι στην Αίγυπτο: Ανέλαβε τη διαχείριση του περάσματος για τη Γάζα


File Photo epa11290531 Internally displaced Palestinians, who fled their homes due to the Israel-Hamas conflict, take shelter near the border with Egypt, in Rafah, southern Gaza Strip, 20 April 2024. EPA/HAITHAM IMAD

Ο ηγέτης των Βεδουίνων, Ibrahim El-Argani, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο της επικερδούς επιχείρησης εισόδου και εξόδου από τη Λωρίδα της Γάζας, προήχθη σε επικεφαλής μιας φυλετικής ένωσης, υπεύθυνης για την ασφάλεια των συνόρων της χώρας.

Πυρά Ζαχάροβα κατά Βρετανίας: Θα πλήξουμε βρετανικούς στόχους, αν η Ρωσία πληγεί από βρετανικά όπλα


Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ερωτηθείσα σήμερα σχετικά με το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ουκρανία και η Μολδαβία, δήλωσε πως αυτό θα ισοδυναμούσε με περαιτέρω επέκταση προς ανατολάς του ΝΑΤΟ

Οι Ουκρανοί ανατινάζουν τις ρωσικές κορβέτες πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί η Μόσχα να τις αναπληρώσει

 Του David Axe

Η κορβέτα Tsyklon του ρωσικού πολεμικού ναυτικού εντάχθηκε στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο του 2023, τρία χρόνια μετά την καθέλκυση της στο ναυπηγείο Zalyv στη κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία.

“Ελλάδα και Ουκρανία θα υπογράψουν σύντομα Συμφωνία Ασφαλείας”


Συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την Ουκρανία, Σπυρίδωνα Λαμπρίδη, είχε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Ihor Zhovkva. 

Στρατιωτική βοήθεια €6,5 δισ. θα προσφέρει στην Ουκρανία η Σουηδία ως το 2026


Το ποσό θα αξιοποιηθεί για την αγορά «νέου υλικού» από την αμυντική βιομηχανία και «θα διατεθεί απευθείας» στις δυνάμεις του Κιέβου, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός. Η υπόθεση της Ουκρανίας είναι «υπόθεση της Σουηδίας».

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Χάρκοβο -Η Ρωσία σφυροκόπησε με πυραύλους

Οι πιο σφοδρές μάχες στην Ουκρανία διεξάγονται τώρα στα ανατολικά, στην επαρχία του Χαρκόβου.

Εσθονία: Η Ρωσία αφαίρεσε τους συνοριακούς δείκτες καθώς οι εντάσεις αυξάνονται


Οι συνοριακές αρχές της Εσθονίας κατηγόρησαν τους Ρώσους ομολόγους τους ότι αφαίρεσαν ένα σύνολο συνοριακών δεικτών στον ποταμό Νάρβα, καθώς οι ηγέτες της Βαλτικής εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα ανησυχίες για τα μηνύματα της Μόσχας σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων της, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν εν είδει «τιμωρίας»


Η Κίνα άρχισε σήμερα να διεξάγει ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, τα οποία παρουσίασε ως «αυστηρή τιμωρία» του νέου προέδρου της νήσου, του Λάι Τσινγκ-τε, προκαλώντας οργισμένη αντίδραση από πλευράς Ταϊπέι, η οποία κατήγγειλε τις «παράλογες προκλήσεις και ενέργειες» του Πεκίνου.