Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Πλοία και πλοηγήσεις στην αρχαία Ελλάδα

Οι αρχαίοι Έλληνες ειδικεύτηκαν στην κατασκευή μικρών αλλά γρήγορων και εύκολων στην χρήση πλοίων.


Έχοντας πολλά μικρά λιμάνια χρειαζόταν μικρά και ευέλικτα πλοία! Αλλά παρ’ όλα αυτά μπορούσαν να ταξιδεύουν εύκολα τουλάχιστον μέχρι την Κύπρο κουβαλώντας χαλκό από το 3000 π.Χ.! Υπάρχουν όμως ενδείξεις κατεργασμένων πετρωμάτων της Μήλου που βρέθηκαν στις Μυκήνες και μας οδηγούν να δεχόμαστε ακόμα αρχαιότερη ναυτική δραστηριότητα. Στο Μάνδαλο της Πέλλας βρέθηκαν αντικείμενα από οψιδιανό των Καρπαθίων ηλικίας 5000 ετών. Κατά συνέπεια δεν ήταν και τόσο δύσκολες οι μετακινήσεις εκείνη την εποχή!

Ο Μύθος της Επίπεδης Γης(Βίντεο)

Όλοι ξέρουμε πλέον ότι η Γη δεν είναι επίπεδη. Μάλλον!

Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι είχαν βέβαια την πεποίθηση ότι η Γη είναι επίπεδη και κέντρο του σύμπαντος. Από τον Ζ’ π.κ.ε. αιώνα, σοφοί παρατηρητές ανέτρεψαν την άποψη αυτή.

Πρώτος ο Θαλής ο Μιλήσιος κι έπειτα ο Αναξίμανδρος, ο Πυθαγόρας και ο Παρμενίδης υποστήριξαν ότι η Γη είναι στρογγυλή. Περίπου δυο αιώνες αργότερα, ο Αριστοτέλης επιβεβαίωσε και πειραματικά τις φιλοσοφικές θέσεις των προγενέστερων, όπως άλλωστε αργότερα και ο Αρχιμήδης.

Δείτε δωρεάν 85.000 ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.(Βίντεο)

Επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη
Από το enallaktikos

 H British Pathé, μία από τις παλαιότερες εταιρείες παραγωγής στον κόσμο, μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε online 85.000 ταινίες εντελώς δωρεάν.

Από το 1890 που ιδρύθηκε, η British Pathé άρχισε να καταγράφει κάθε πτυχή του παγκόσμιου πολιτισμού σε φιλμ.

Δημιούργησε χιλιάδες ταινίες, ντοκιμαντέρ, ενημερωτικές εκπομπές και σίριαλ, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα online.

Η αξιοποίηση της ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Η αξιοποίηση της ΑΟΖ πρέπει να είναι στο πρόγραμμα κάθε ελληνικού κόμματος αν θέλει πραγματικά να μας πείσει ότι θέλει να παλέψει για την πατρίδα μας. Διότι αν αποφεύγουν να μιλούν για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πώς θα μιλήσουν για την εθνική μας κυριαρχία. Αν δεν βλέπουν τα 200 ΝΜ, πώς θα δουν τα 12ΝΜ. Για να υπάρχει συνοχή και συνέπεια μιας εθνικής στρατηγικής υψηλού επιπέδου αν δεν είναι υψηλή εξ αρχής δεν μπορεί να μην εμπεριέχει και την έννοια της ΑΟΖ.

Δίκαιες διεκδικήσεις

Του Ν. Λυγερού

Για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορείς να κοροϊδέψεις τους πάντες για τα πάντα, ενώ δεν κάνεις τίποτα και οι πράξεις σου παραμένουν πάντα στα λόγια. Σίγουρα με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τις τεχνικές της ρητορικής, μπορείς να βρεις αθώα θύματα. Αλλά τι μπορείς να κάνεις με δικηγόρους που ξέρουν σε βάθος όλα τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η πειθώ. Φαντάσου λοιπόν να πρέπει να αντιμετωπίσεις αθώους και δίκαιους, επειδή το σύστημά σου είναι βάρβαρο. Βέβαια αν ήσουν σε άλλες χώρες πιο ανατολικά, ξέρουμε πώς θα είχε εξελιχθεί το θέμα γιατί η ιστορία έχει καταγράψει τους διωγμούς, τα βασανιστήρια, τα εγκλήματα και τις γενοκτονίες των συστημάτων που προωθείς.

Ο απόλυτος τρόμος: Πώς είναι να βρίσκεσαι σε πλοίο που βυθίζεται;Σαν να είσαι μέσα...(Βίντεο)

Κάμερες καταγράφουν κάθε δευτερόλεπτο της βύθισης ενός πλοίου

 Για καλό... σκοπό βυθίστηκε ένα σκάφος του Μεξικανικού Πολεμικού Ναυτικού με τον φακό να καταγράφει λεπτό προς λεπτό εικόνες... Τιτανικού!

Το πλοίο βρέθηκε στον πάτο της θάλασσας έπειτα από την βύθισή του με ελεγχόμενη έκρηξη ανοιχτά της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια προκειμένου να δημιουργηθεί τεχνητός ύφαλος. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί ο κύκλος αναπαραγωγής των ψαριών που απειλούνται από την υπεραλίευση.

Νέα "κόλπα" από τους εισβολείς - Η Τουρκία ζητάει να μπει στην ελεύθερη Κύπρο!

Αιφνιδιαστικά η Τουρκία υπέβαλε αίτημα για πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές προκειμένου να διεξαχθούν έρευνες για εντοπισμό Τουρκοκύπριων αγνοουμένων.

Το γεγονός αυτό αποκάλυψε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία ενήργησε ωσάν να μην έχει καμία ευθύνη, να μην διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο και να μην ασκεί έλεγχο στο κατεχόμενο τμήμα.

Ταϊβάν: Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες - 14 νεκροί - Μετά τον σεισμό των 6,4 βαθμών (Εικόνες)

Ταϊπέι: Σε αγώνα δρόμου για να βρουν επιζώντες έχουν επιδοθεί τα σωστικά συνεργεία στην Ταϊβάν μετά τον σεισμό των 6,4 βαθμών που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τουλάχιστον 14 οι νεκροί, περισσότεροι από 100 οι αγνοούμενοι. Εκατοντάδες οι τραυματίες.

Σχεδόν 340 άτομα έχουν διασωθεί από τα συντρίμμια στην Ταϊνάν, την πόλη που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό. Περίπου 2.000 πυροσβέστες και στρατιώτες βρίσκονται στα ερείπια 17ώροφης πολυκατοικίας στην πόλη Ταϊνάν. Τουλάχιστον έντεκα από τους νεκρούς βρίσκονταν στην πολυκατοικία την ώρα του σεισμού.

Κακόβουλο λογισμικό απειλή για τα προσωπικά σας δεδομένα

Την προσοχή των πολιτών για ένα κακόβουλο λογισμικό, τύπου «Δούρειος Ιππος», το οποίο εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων και ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «Spam e-mails», εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Το κακόβουλο αυτό λογισμικό, μπορεί:

Να υποκλέπτει πληροφορίες χρηστών (usernames, mails, passwords).
Nα λαμβάνει στιγμιαίες εκτυπώσεις της οθόνης (printscreens).

Μπλόκα αγροτών: Κλείνουν για 24 ώρες τα Τέμπη από το μεσημέρι - Που αλλού θα κλείσουν μπλόκα

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες και προχωρούν σε 24ωρο αποκλεισμό των Τεμπών από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (06/02) μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.
Στις προθέσεις των αγροτών είναι μετά τον 24ωρο αποκλεισμό, τα Τέμπη να ανοίξουν μόνο για λίγες ώρες και να κλείσουν εκ νέου.
AdTech Ad
Την ίδια ώρα, οι αγρότες προχωρούν από σήμερα σε επ' αόριστον αποκλεισμούς εθνικών οδών στα σημεία που έχουν στηθεί μπλόκα, τελωνείων στη Βόρεια Ελλάδα, λιμανιών και αεροδρομίων.

Μέρκελ κατά Ελλάδας: Η προστασία των συνόρων της ΕΕ δεν εξελίσσεται καλά Έτοιμη να «σφραγίσει» τα ελληνοσκοπιανά σύνορα η ΕΕ: Στέλνει συνοριοφύλακες και ίσως στρατό

Το σχέδιο ενίσχυσης της συνοριοφυλακής στα σύνορα Σκοπίων-Ελλάδας συζητείται ως λύση στις Βρυξέλλες - Ούγγρος ΥΠΕΞ: Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει χρειάζεται ζώνη άμυνας σε Βουλγαρία και FYROM
Σε ασφυκτικό κλοιό κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο ενίσχυσης των δυνάμεων συνοριοφυλάκων, ενδεχομένως και της αποστολής στρατού, στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, προκειμένου να ανακόψουν της προσφυγικές ροές και ειδικότερα προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times.

Από τη Σίνδο μέχρι την Κω, χαμός για τα hot spot - Γενικευμένη αντίδραση σε όλη την Ελλάδα για τα στρατόπεδα μεταναστών

Φωτιές από λάστιχα, βράχοι στους δρόμους, μολότοφ και πετροπόλεμος με την αστυνομία συνθέτουν το εκρηκτικό κλίμα στο χωριό Πυλί - Αποκλεισμένος ο δρόμος προς το στρατόπεδο - «Ακραία στοιχεία» χαρακτηρίζουν αυτούς που αντιδρούν Βίτσας, Πετρόπουλος - Δήμαρχος Κω στο protothema.gr: Κάνω έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις - Απειλούν να καταλάβουν την Κυριακή και το χώρο του hot spot στη Σίνδο κάτοικοι της περιοχής
Μεγάλη ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στην Κω στο στρατόπεδο που αναμένεται να δημιουργηθεί hot spot.