Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Εντοπίστηκαν 45 αρχαία και μεσαιωνικά ναυάγια στους Φούρνους της Ικαρίας - «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ» ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ (Φωτό)

Σχόλιο από ALEXANDER
Δείτε και ΕΔΩ
 
 Από 8 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η δεύτερη περίοδος της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στους Φούρνους Ικαρίας, η οποία διενεργείται με την υποστήριξη του ιδρύματος R.P.M. Nautical Foundation με τον εντοπισμό 23 ακόμα ναυαγίων που προστίθενται στα προηγούμενα 22 που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενη περίοδο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 45.
 
Πρόκειται για την πλουσιότερη σε αρχαία ναυάγια θάλασσα της Ελληνικής Επικράτειας και μία από τις πλουσιότερες θάλασσας της Μεσογείου.

Πώς οι τεκτονικές πλάκες δημιούργησαν τη Βόρεια Αμερική (Βίντεο)

Η βόρειος Αμερική είναι ένα από τα πιο ποικιλόμορφα γεωλογικά μέρη στη Γη, προσφέροντας τον κάθε τύπο περιβάλλοντος – από τις τροπικές περιοχές του Μεξικό, έως τα παγωμένα βόρεια σύνορα του Καναδά, με δάση, οροσειρές και ερήμους ανάμεσα του. Αλλά πώς όλα αυτά διαμορφώθηκαν μέχρι σήμερα;
Όλα αυτά έρχεται να εξηγήσει ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τον σπουδαστή γεωλογίας του UCLA Peter Haproff και δημοσιεύθηκε από τον χρήστη του you tube TED-Ed.

Από τη Συνθήκη στην ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Μετά την κύρωση της Συνθήκης Σεβρών, η Δυτική Αρμενία υλοποιεί ένα όραμα που περιμένει δεκαετίες. Ουσιαστικά επιτρέπει επιτέλους στην Αρμενοσύνη την πρόσβαση στη θάλασσα, πράγμα το οποίο ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο για την επιβίωση της, αλλά και για τη μελλοντική της ζωή ως έθνος και κράτος. Με άλλα λόγια, η Δυτική Αρμενία συνειδητοποιεί την αξία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Βλέπουμε, λοιπόν, τους υπεύθυνους να μελετούν πια το κείμενο της Συμφωνίας του Δικαίου της Θάλασσας και των Ωκεανών για να το κυρώσουν στη συνέχεια και βέβαια προετοιμάζονται πρακτικά να περάσουν τη θέσπιση της ΑΟΖ στη Βουλή της Δυτικής Αρμενίας. Είναι, λοιπόν, άλλο ένα κράτος που αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να περάσει σ’ αυτό το στάδιο για ν’ ακολουθήσει την εξέλιξη των Ηνωμένων Εθνών.

Σταλινισμός και Κεμαλισμός - Ο Πόντος και η θάλασσα

Σταλινισμός και Κεμαλισμός
Του Ν. Λυγερού


Όσοι δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι το κοινό στοιχείο του Σταλινισμού και του Κεμαλισμού είναι η γενοκτονία και ότι αυτή προέρχεται δομικά από τον κομματισμό τους, προσπαθούν ακόμα και στις μέρες μας να δικαιολογήσουν το απαράδεκτο. Αν η γενοκτονία και οι διωγμοί ήταν τόσο αποτελεσματικοί εναντίον των θυμάτων, ήταν απλώς ότι η ιδεολογία της επιβολής ενός συστήματος χωρίς την αποδοχή του λαού οδηγούσε αναπόφευκτα σε αυτό το αποτέλεσμα.

Βρετανία: Βουλευτές καταθέτουν σχέδιο νόμου για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Το απόγευμα της Δευτέρας (11/07) θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου από τον βουλευτή Μαρκ Γουίλιαμς και δέκα ακόμα συναδέλφους του, του κόμματος SNP (Σκωτία) και του Plaid Cymru (Ουαλία).
Σχέδιο νόμου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καταθέτει εντός της ημέρας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο διακομματική επιτροπή βουλευτών.
AdTech Ad
Το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών, κατατίθεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ημέρα που αυτά «ταξίδεψαν» στη Μεγάλη Βρετανία και έχει γίνει δεκτό με ποικίλες αντιδράσεις, αρνητικές από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου που δεν θέλει να τα επιστρέψει και θετικές από την Ελλάδα που επιθυμεί -εδώ και χρόνια- τον... επαναπατρισμό τους.

Μάθημα Παιδείας από τη Βουλή των Εφήβων στον Φίλη - Μαθητές λυκείου είπαν ότι τα αρχαία ελληνικά αποτελούν βάση για τα σωστά ελληνικά

«Δεν έχω δει ποτέ μου δέντρο και φυτό να επιβιώνει χωρίς τις ρίζες του κι έτσι η νέα ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τα αρχαία» επισήμανε μαθητής λυκείου -Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι ζωντανή γλώσσα απάντησε ο υπουργός και επέμεινε σε ουδετερόθρησκα σχολεία
Την σφοδρότερη κριτική για τις προωθούμενες αλλαγές στο δημόσιο σχολείο δέχθηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και αυτό γιατί τα «πυρά» δεν προήλθαν από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά από τα μέλη της Βουλής των εφήβων που είναι μαθητές λυκείου.

Παυλόπουλος: Δεν γίνεται αποδεκτή λύση του Κυπριακού που θα παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο - Βρίσκομαι σε πλήρη συμπόρευση με τον Αναστασιάδη, τόνισε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε σήμερα επίτιμος δημότης της Μόρφου, παραλαμβάνοντας το χρυσό κλειδί της κατεχόμενης πόλης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος ανακηρύχθηκε πριν από λίγο επίτιμος δημότης της κατεχόμενης πόλης της Μόρφου, δήλωσε πως δεν είναι νοητό να υπάρξει λύση του Κυπριακού που θα παραβίαζε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ομοσπονδιακή μορφή είναι το πολύ το οποίο θα μπορούσε να δεχτεί η ελληνική πλευρά ως μορφή του κυπριακού κράτους, σε ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού.