Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Πώς οι τεκτονικές πλάκες δημιούργησαν τη Βόρεια Αμερική (Βίντεο)

Η βόρειος Αμερική είναι ένα από τα πιο ποικιλόμορφα γεωλογικά μέρη στη Γη, προσφέροντας τον κάθε τύπο περιβάλλοντος – από τις τροπικές περιοχές του Μεξικό, έως τα παγωμένα βόρεια σύνορα του Καναδά, με δάση, οροσειρές και ερήμους ανάμεσα του. Αλλά πώς όλα αυτά διαμορφώθηκαν μέχρι σήμερα;
Όλα αυτά έρχεται να εξηγήσει ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τον σπουδαστή γεωλογίας του UCLA Peter Haproff και δημοσιεύθηκε από τον χρήστη του you tube TED-Ed.

Στο βίντεο ο Haproff μας λέει ότι η μορφή της Αμερικανικής ηπείρου προήλθε από τις συγκρούσεις που γίνονται στο υπέδαφος της Γης. Μιλάμε βέβαια για τις τεκτονικές πλάκες, οι οποίες είναι τεράστιες περιοχές ξηράς που ουσιαστικά μετακινούνται στην κορυφή του μανδύα της Γης, δημιουργώντας ένα κέλυφος γύρω από την υδρόγειο.
Δεδομένου ότι αυτές οι πλάκες κινούνται συνεχώς, συχνά τρίβονται η μια με την άλλη και έτσι έχουμε τους σεισμούς. Υπάρχουν επτά μεγάλες τεκτονικές πλάκες που καλύπτουν την υδρόγειο (μια για κάθε ήπειρο).
Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Η ιστορία της Βορείου Αμερικής ξεκινά πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια, όταν η αρχαία υπερήπειρος Ροδινία έγινε ασταθής, έσπασε και σιγά-σιγά διαμόρφωσε αυτό που είναι τώρα η δυτική ακτή της Αμερικής.
Κατά τα επόμενα μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, η υπερήπειρος κατακερματιζόταν συνεχώς, με αποτέλεσμα να φτάσουμε να βλέπουμε αυτό που είναι τώρα.
Στο βίντεο παραπάνω μπορείτε να δείτε όλη την δράση που έλαβε χώρα στον πλανήτη μας, και μην ξεχνάτε ότι, ακόμη κι αν νιώθουμε αρκετά σταθεροί, η Γη εξακολουθεί να «χορεύει» κάτω από τα πόδια μας και θα συνεχίσει να το κάνει για πολύ καιρό ακόμα.
Πηγή: Ηλίας Σιατούνης



ΠΗΓΗ pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου