Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Κλεοπάτρα (69 – 30 π.Χ.)

Διάσημη βασίλισσα της Αιγύπτου, ονομαστή για την ομορφιά, το πνεύμα και την τόλμη της, που δοξάστηκε από την ιστορία και τη λογοτεχνία. Υπήρξε η τελευταία Φαραώ της Αιγύπτου και η τελευταία ηγεμών της Μακεδονικής δυναστείας των Πτολεμαίων, που κυβέρνησε την ιστορική χώρα από το 323 π.Χ, έτος θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η Κλεοπάτρα Ζ’ Φιλοπάτωρ γεννήθηκε το 69 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου ΙΒ’ του Αυλητή (117 - 51 π.Χ.). Μετά το θάνατο του πατέρα της συμβασίλευσε αρχικά με τον δεκάχρονο αδελφό της Πτολεμαίο ΙΓ’ (51 - 47 π.Χ.), τον οποίο παντρεύτηκε για να τηρήσει το αιγυπτιακό έθιμο, και στη συνέχεια με τον έτερο αδελφό της Πτολεμαίο ΙΔ’ (47 - 44 π.Χ.).

Χάλκινο μετάλλιο για τον Τσιάμη στο τριπλούν!

Ο Δημήτρης Τσιάμης με καλύτερο άλμα στα 16.78μ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του τριπλούν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου.
Η στιγμή της δικαίωσης έφτασε για τον Δημήτρη Τσιάμη. Σε ηλικία 36 ετών κατάφερε να ανέβει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε βάθρο μεγάλης διοργάνωσης. Ο Τσιάμης κατετάγη στην τρίτη θέση του τελικού του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Στον πρώτο του άλμα ο Τσιάμης ξεπέρασε τα 16.55, ακολούθησε ένα άκυρο και στη συνέχεια το άλμα που του χάρισε το μετάλλιο στα 16.78. Από εκεί και πέρα ο 36χρονος άλτης είχε 16.48, μία ακόμα άκυρη και 16.13μ.

Σοβαρό επεισόδιο στη Λέρο: Τούρκοι πυροβόλησαν Έλληνες ψαράδες(Βίντεο)

Πολεμική πρόκληση με βολές κατά ριπάς - Σε απόγνωση οι Έλληνες ψαράδες απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους
Αντιμέτωποι με την προκλητικότητα των Τούρκων βρίσκονται καθημερινά οι Έλληνες αλιείς στα ακριτικά νησιά του Αρχιπελάγους.
Νέο επεισόδιο έλαβε χώρα στο Αιγαίο με απανωτούς πυροβολισμούς κατά Ελλήνων, κοντά στη Λέρο.
Οι πυροβολισμοί προήλθαν από τουρκικά αλιευτικά, ωστόσο είναι αμφίβολο αν στα αλιευτικά βρίσκονταν μόνο ψαράδες ή εκπαιδευμένοι άνδρες με σχέδιο κλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής (12/08), κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου.

Δεκατρία χρόνια από την Helios... Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων

Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται στις 14 Αυγούστου από την αεροπορική τραγωδία της Helios, που οδήγησε στο θάνατο σε 121 άτομα και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειου, τελέστηκε σήμερα Κυριακή το μνημόσυνο των Παραλιμνιτών θυμάτων της τραγωδίας.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Κώστας Ιακώβου ανέφερε ότι  «η συντριβή του αεροσκάφους της Helios που θεωρείται η χειρότερη αεροπορική τραγωδία σε ελληνικό έδαφος, θα θυμίζει ότι η υπευθυνότητα, η μεθοδικότητα, η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός αποτελούν επιτακτική ανάγκη και βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του κράτους, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την αποτροπή τέτοιων συμφορών».

Δεύτερη αρχαία Σφίγγα ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν στην Αίγυπτο - Δεν έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες από το άγαλμα

Μια δεύτερη αιγυπτιακή Σφίγγα ενδέχεται να ανακαλύφθηκε από οικοδόμους που πραγματοποιούν έργα βελτίωσης στον κεντρικό δρόμο της πόλης του Λούξορ, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Το άγαλμα -που λέγεται ότι έχει σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου- ανακαλύφθηκε μεταξύ των δύο φημισμένων ναών Καρνάκ και Λούξορ στην ανατολική όχθη του Νείλου.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σημείο απέχει περίπου 9,5 χιλιόμετρα από την Κοιλάδα των Βασιλέων, τον τόπο ταφής των αρχαίων Φαραώ της Αιγύπτου.

Πετρούνιας: "Αφιερωμένο στους Έλληνες"

Ο Λευτέρης Πετρούνιας χαρακτήρισε την εκτέλεση που έκανε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκώβης ως την καλύτερη της καριέρας του και αφιέρωσε το χρυσό στην Ελλάδα και τους Έλληνες.
Στην Ελλάδα και στους ανθρώπους της, που πέρασαν δύσκολες στιγμές αλλά βρίσκουν παρηγοριά και ψυχική ανάταση μέσα από τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, αφιέρωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας το τέταρτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιό του σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Το προσύμφωνο και το δημοψήφισμα - Ιδιόρρυθμη εξωτερική πολιτική

Το προσύμφωνο και το δημοψήφισμα
Του Ν. Λυγερού

Πολλοί ποντάρουν στο δημοψήφισμα στα Σκόπια για να μην οριστικοποιηθεί το προσύμφωνο. Στην πραγματικότητα είναι η μόνη τους ελπίδα για να ξεμπερδέψουν από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι υπογραφές των Υπουργών Εξωτερικών. Ξεχνούν βέβαια πόσα σημεία είναι αντικειμενικά θετικά για τα Σκόπια και θέλουν να πιστέψουν ότι το Βόρεια Μακεδονία επαρκεί για να προβληματιστούν οι σκοπιανοί ψηφοφόροι. Δεν λαμβάνουν υπόψη τη διατύπωση του Δημοψηφίσματος που δίνει έμφαση στην ένταξη των Σκοπίων στο NATO και στην Ευρωπαϊκή

Γεωπολιτικές σχέσεις Σερβίας, Σκοπίων και Ελλάδας - Τα σχέδια της Τουρκίας

Γεωπολιτικές σχέσεις Σερβίας, Σκοπίων και Ελλάδας
Του Ν. Λυγερού

Τα Σκόπια και η Σερβία ήταν έως το 1991 μέλη της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας. Στη συνέχεια τα Σκόπια έγιναν ανεξάρτητα και η Σερβία με το Μαυροβούνιο μετατράπηκε σε Ομοσπονδία Γιουγκοσλαβίας το 1992. Το 1996 οι διμερείς σχέσεις τους έγιναν με το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων. Το 2008 τα Σκόπια αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο. Τότε η Σερβία έδιωξε τον Πρέσβη των Σκοπίων. Οι σχέσεις τους επανήλθαν το 2009. Το 2017 τα Σκόπια είπαν ότι θα βοηθούσαν το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στην UNESCO.

Οι ΗΠΑ διπλασιάζουν τους δασμούς για την Τουρκία - Αλβανικός στόχος, Σερβικές τακτικές και Σκοπιανές επιπτώσεις

Οι ΗΠΑ διπλασιάζουν τους δασμούς για την Τουρκία
Του Ν. Λυγερού


Ο δικτάτορας της Τουρκίας σίγουρα δεν περίμενε από τις ΗΠΑ να διπλασιάσουν τους δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Αυτό το οικονομικό χτύπημα είναι η συνέχεια του προβληματισμού με τα S-400, του θέματος με τα F-35. Η Τουρκία είχε βέβαια την εντύπωση ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει γιατί την έχουν ανάγκη όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Διότι όλοι στο ΝΑΤΟ έχουν δει ότι είναι μια αναξιόπιστη χώρα όταν πρόκειται για συμμαχίες.