Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Οι θησαυροί της αρχαίας Μακεδονίας και η Θεσσαλονίκη των μνημείων


Ένα ταξίδι στη Μακεδονία των αρχαίων Ελλήνων με οδηγό τα μνημεία της.

Από το Δίον, τόπο πανάρχαιας λατρείας του Ολύμπιου Διός, μέχρι την αρχαία Πέλλα και τις Αιγές, όπου γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος και ηγεμόνευσε μετά τον πατέρα του Φίλιππο Β΄, η περιήγηση στην ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας προσφέρει μια ολιστική γνωριμία με τα πρόσωπα, τους τόπους, τα γεγονότα της κλασικής και ελληνιστικής εποχής. 

ΜΙΚΡΟΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

 

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον τελευταίο βασικό όρο γύρω από τον οποίο ο φεμινισμός αντλεί την κατασκευασμένη του αγανάκτηση: τις μικροεπιθέσεις. Έχουμε ήδη συζητήσει για τις 4 βασικές έννοιες που καθιστούν το φεμινιστικό δόγμα τόσο δημοφιλές στην ποπ κουλτούρα. Oι οποίες δεν μπορούν να πολεμηθούν με λογική γιατί είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να την απωθούν. Για παράδειγμα το προνόμιο, μιας και είναι αόρατο βάση των ειδικευμένων στα φεμινιστικά. H δομική βία που μας εξηγεί πως εφόσον μια γυναίκα υποφέρει από βία λόγω του φύλου της τότε αυτόματα όλες οι γυναίκες υποφέρουν από βία λόγω του φύλου τους.

Τι είναι γυναίκα; - Απόφαση σταθμός σε Αυστραλιανό δικαστήριο


Μια τρανς γυναίκα από την Αυστραλία κέρδισε μια υπόθεση διάκρισης σε βάρος μιας εφαρμογής κοινωνικών μέσων που απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες, αφού της απαγορεύτηκε η πρόσβαση λόγω του ότι είναι άνδρας.

Τι φοβάται η Τουρκία στην Τραπεζούντα;


Δεκαπενταύγουστος του 2021 στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: 61saat.com)

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο Ερντογάν έδωσε για πρώτη φορά άδεια για να τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου το 2010, τον Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα τότε θεωρήθηκε γεγονός παγκόσμιας σημασίας, αφού ήταν παρόντα και μετέδωσαν εικόνες συνεργεία από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς.

50 χρόνια εισβολής και κατοχής: Η αμηχανία των επισήμων και η ιστοριογραφία γύρω από το 1974


του Πέτρου Παπαπολυβίου* από το Άρδην τ. 130-131 που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Η συμπλήρωση φέτος πενήντα χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, κατά συγκυρία, ακολουθεί τη διακοσιοστή επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που τίμησε ο Ελληνισμός, εντός και εκτός Ελλάδας, το 2021 και το 2022. 

Τατάρ: Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει βάση εφοδιασμού των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου


Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει βάση εφοδιασμού των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ισχυρίστηκε ο Ερσίν Τατάρ σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό κανάλι στο aHaber.

Ξεκίνησε η παραγωγή των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών DHC-515, με επτά αεροσκάφη θα ενισχυθεί η Ελλάδα


Την έναρξη της παραγωγής των 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair DHC-515, που θα συγκροτήσουν τον μόνιμο ευρωπαϊκό στόλο δασοπυρόσβεσης (rescEU), γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα αεροσκάφη θα σταθμεύουν μόνιμα σε Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. 

Τα drones σε ρόλο κατασκόπου ή καμικάζι - Επανάσταση στην τακτική του πολέμου


Ο πόλεμος της Ουκρανίας μετέτρεψε όλων των ειδών τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα όπλα σε πρωταγωνιστές της σύγκρουσης και επιτάχυνε τη βελτίωση και εξέλιξή τους

Γιατί δεν υιοθετούμε και το φινλανδικό μοντέλο φύλαξης συνόρων;

Γιατί δεν υιοθετούμε και το φινλανδικό μοντέλο φύλαξης συνόρων;  Η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά έχει λάβει πρόσθετες δυνατότητες για την παρακολούθηση των ρωσο-φινλανδικών συνόρων, γράφει η Postimees. Τώρα θα μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση των κινητών τηλεφώνων στην περιοχή ευθύνης της, καθώς και την κίνηση των drones.

Ελλάδα – Πολωνία: Η σημασία της πολιτικής τους σταθερότητας

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

«Το ζήτημα συνίσταται για μια ακόμη φορά στην αγορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και όχι μόνο από την Ρωσία, κάτι που αρχίσαμε να το κάνουμε. Πρέπει να δούμε στην πράξη πως θα γίνει αυτό. Τα αδέρφια μας (σ.σ Ρωσία) λοιπόν από την Ανατολή μας φοβίζουν λέγοντάς μας ότι αυτό θα μας κοστίζει ακριβά. Αλλά αν δεν υπολογίσουμε , δεν δοκιμάσουμε, νομίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Γι αυτό αποφασίσαμε να αγοράσουμε πετρέλαιο αζερινό, σαουδαραβικό, νορβηγικό, αμερικανικό , δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το πετρέλαιο, αλλά σε διεθνείς τιμές.»

Πυριτιδαποθήκη τα Βαλκάνια, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί: Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ασκούν έλεγχο -τι πρέπει να κάνει η Ουάσιγκτον για να μην χάσει οριστικά το παιγνίδι;


epa11559992 Russian President Vladimir Putin takes part in a video conference meeting about the situation in the Russian regions of Belgorod, Kursk and Bryansk, at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, Russia, 22 August 2024, following a cross-border incursion by Ukrainian Armed Forces into Russian territory. EPA, GAVRIIL GRIGOROV, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή των Βαλκανίων, τα οποία χαρακτηρίζουν πυριτιδαποθήκη, και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε άρθρο στην ιστοσελίδα The Hill των Max Primorac (ερευνητής-συνεργάτης στο Margaret Thatcher Center for Freedom at The Heritage Foundation και Gordan Akrap, (πρόεδρος του Hybrid Warfare Research Institute).

Σύμη: Ταχύπλοο με μετανάστες επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού – Νεκρός ένας αλλοδαπός


Επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα το πρωί (Παρασκευή, 23/08) στη Σύμη ανάμεσα σε ταχύπλοο που μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία και σκάφος του Λιμενικού, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αλλοδαπός.

Αιγαίο: Τρεις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικό μαχητικό και ελικόπτερο


Ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ΑΤR-72 και ένα τουρκικό ελικόπτερο εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Η Τουρκία εμποδίζει αεροπορικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα


Αύγουστος 23, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η διοργάνωση της άσκησης Ramstein Flag 24 του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει εμπόδια λόγω της αμφισβήτησης της Τουρκίας στη δικαιοδοσία της Αθήνας στις πληροφορίες πτήσης (FIR), γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes.

Παναγία Σουμελά: Υποτονική συμμετοχή στη θεία λειτουργία υπό τον φόβο των εθνικιστών


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Αυστηρά τα μέτρα των τουρκικών Αρχών στην Παναγία Σουμελά

Θα αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία; Η σημασία της παρουσίας Φιντάν στη σύνοδο της ΕΕ


Αλεξία Τασούλη

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία κι όμως ο Χακάν Φιντάν θα καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο στο δείπνο των υπουργών εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρώπη στέλνει πρόσκληση στην Τουρκία έπειτα από 5 χρόνια - Ευκαιρία «βλέπει» η Άγκυρα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η πρόσκληση να συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) της ΕΕ έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην Τουρκία

Η Τουρκία πουλάει πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακόμη και πλοία σε Ινδονησία Μαλαισία: Η συνεργασία των ισλαμικών κρατών στο μικροσκόπιο του Forbes


FILE PHOTO Ένα από τα Bayraktar TB2. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της εταιρείας

Το Forbes σε άρθρο του Paul Iddon με τίτλο Indonesia And Malaysia Are Big Buyers Of Turkey’s Missiles And Drones επισημαίνει ότι σε διάστημα μόλις δύο ετών, η Ινδονησία και η Μαλαισία έχουν γίνει αξιοσημείωτοι εισαγωγείς των εγχώριων οπλικών συστημάτων της Τουρκίας, παραγγέλλοντας προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κατά πλοίων, ακόμη και πολεμικά πλοία.

Η προσοχή της Ρωσίας στη Λιβύη δημιουργεί ανησυχία στη Δύση


Le Monde

Αύγουστος 22, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Διαφαίνεται η ευρύτερη στρατηγική της Ρωσίας να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία σε όλη την Αφρική, αλλάζοντας με τον τρόπο αυτόν την ισορροπία των δυνάμεων στη Μεσόγειο Θάλασσα και θέτοντας στρατηγική απειλή στα δυτικά συμφέροντα.

Ένας χρόνος από τον θάνατο του Πριγκόζιν – Tι έχει αλλάξει για τους μισθοφόρους της Wagner


Τα «απομεινάρια» του συστήματος που δημιούργησε ο Πριγκόζιν

IDF: Εξουδετέρωσαν διοικητήριο της Χαμάς που ήταν ενσωματωμένο σε πρώην σχολείο


Οι IDF ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός διοικητηρίου της Χαμάς που ήταν ενσωματωμένο σε ένα πρώην σχολείο στην πόλη της Γάζας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Γκάλαντ - Όστιν: Σε επιφυλακή Ισραήλ - ΗΠΑ εν μέσω των απειλών Ιράν και Χεζμπολάχ


Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας - Τι συζήτησαν

Ποιο είναι το βασικό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στην Γάζα


Ο "διάδρομος της Φιλαδελφείας" παρουσιάζεται πλέον ως το βασικό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή εκεχειρίας στην Γάζα. Αλλά ποια είναι η σημασία αυτής της στενής ζώνης που βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα στον παλαιστινιακό θύλακα και την Αίγυπτο, στην οποία το Ισραήλ εννοεί να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία πάση θυσία;

Νέα πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας - Χάσμα μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς

Τραυματίες μετά από βομβαρδισμό στη Γάζα AP Photo/Jehad Alshrafi

Σε συνομιλίες στο Κάιρο συμμετείχαν χθες το βράδυ (22/08) απεσταλμένοι του Ισραήλ, την ώρα που οι ελπίδες πως θα συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων σβήνουν και ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται.

Η Τεχεράνη αναπτύσσει τον δικό της «Σιδηρούν Θόλο»


Αύγουστος 23, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το Ιρανικό Σύστημα Αεράμυνας ‘ Zubin’ αναπτύχθηκε από τους Ιρανούς για τη φύλαξη του εναέριου χώρου της Τεχεράνης, γράφουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Alert στη Γερμανία για ενδεχόμενη απειλή σε βάση του ΝΑΤΟ


Το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για εχθρικές ενέργειες από τη Ρωσία, όπως κυβερνοεπιθέσεις και ενέργειες δολιοφθοράς.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε αντεπίθεση στο Χάρκοβο – «Έσπασε» την πρώτη γραμμή των Ρώσων και προχώρησε 2 χιλιόμετρα


Η 3η Ταξιαρχία Εφόδου του στρατού στην Ουκρανία εξαπέλυσε αντεπίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου και προχώρησε σχεδόν 2 χιλιόμετρα βαθιά στην περιοχή της πρώτης γραμμής, ανακοίνωσε σήμερα η ταξιαρχία.

Super Τurtle Tanks! Ρωσικές “χελώνες”


Super turtle Tanks… Είχε περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που αναφερθήκαμε στο Turtle Tank μα σήμερα το πρωίένα νέο Russian Turtle Tank έγινε πρωτοσέλιδο. Πράγματι, σε πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είδαμε αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί ως “Super Turtle Tank”. Τι είναι όμως ακριβώς το Super Turtle Tank;.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δώσουν λευκή επιταγή στο Κίεβο για χρήση όπλων, εκτιμά ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον


Η Ρωσία πιστεύει πως οι ΗΠΑ κάποια στιγμή θα άρουν όλους τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στην Ουκρανία.

ISW: Η Ρωσία δυσκολεύεται να διαχειριστεί την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ λόγω της περίπλοκης δομής των δυνάμεών της


Ο ρωσικός στρατός δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ λόγω της περίπλοκης δομής διοίκησης και ελέγχου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Οι αγκαλιές Μόντι με Ζελένσκι και Πούτιν – Τι ρόλο θέλει να παίξει στο ρωσο-ουκρανικό

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι αγκαλιάζει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο στις 23 Αυγούστου, 2024. Ukrainian Presidential Press Office via AP

Έτοιμος να αναλάβει ενεργό ρόλο «ως φίλος» στις προσπάθειες για την ειρήνευση στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κατά τη συνάντησή του στο Κίεβο με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.