Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Η Τεχεράνη αναπτύσσει τον δικό της «Σιδηρούν Θόλο»


Αύγουστος 23, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το Ιρανικό Σύστημα Αεράμυνας ‘ Zubin’ αναπτύχθηκε από τους Ιρανούς για τη φύλαξη του εναέριου χώρου της Τεχεράνης, γράφουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το σύστημα πυραυλικής άμυνας «Zubin», το οποίο είναι γνωστό και ως «Iron Dome» του Ιράν, είναι το νεότερο αμυντικό σύστημα μικρού βεληνεκούς και μικρού υψόμετρου της χώρας, το οποίο με τα νέα του χαρακτηριστικά υποτίθεται ότι θα γίνει ένα από τα συστατικά του στο ολοκληρωμένο δίκτυο αεράμυνας του Ιράν.

Το σύστημα Zubin έχει αναπτυχθεί προς το παρόν γύρω από την Τεχεράνη (δορυφορική εικόνα)

Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι το Ιράν έχει αρχίσει να αναπτύσσει το σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας, που ονομάζεται «Zoubin», γύρω από την πρωτεύουσά του,  την Τεχεράνη , προετοιμάζοντας πιθανές εναέριες επιθέσεις από μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους από το Ισραήλ.

Το σύστημα “Zoubin”, που αναφέρεται επίσης ως η έκδοση του “Iron Dome” από το Ιράν, αναφέρεται ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό ενάντια σε drones και πυραύλους κρουζ χαμηλού υψομέτρου, παρόμοιο με το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας που είναι γνωστό για την επιτυχία του στην αναχαίτιση επιθέσεων παλαιστινιακών ρουκετών .

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κλιμακωθεί, ιδιαίτερα μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών υψηλόβαθμων αξιωματικών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Στον απόηχο αυτής της αεροπορικής επιδρομής, οι κορυφαίοι ηγέτες του Ιράν υποσχέθηκαν να ανταποκριθούν στις επιθέσεις από αυτό που αναφέρουν ως Σιωνιστικό καθεστώς.

Σε περίπτωση που το Ιράν εξαπολύσει ένα σημαντικό αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, όπως αναμένεται ως απάντηση στην αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία στη Δαμασκό, υπάρχει πιθανότητα το Τελ Αβίβ να ανταποδώσει με αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν, πυροδοτώντας πιθανώς μια περιφερειακή σύγκρουση.

Εκτός από την ανάπτυξη του συστήματος «Zubin» γύρω από την Τεχεράνη για τη φύλαξη στρατηγικών τοποθεσιών, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι το Ιράν έχει μεταφέρει τους πολιτικούς ηγέτες και το στρατιωτικό του προσωπικό σε υπόγεια καταφύγια, όπως η υπόγεια αεροπορική βάση «Eagle 44».

Η βάση «Eagle 44» αναφέρεται ότι είναι ικανή να αντέξει επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων και βόμβες υψηλής ισχύος, καθιστώντας την ένα προτιμώμενο καταφύγιο για τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του Ιράν.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκευή της υπόγειας στρατιωτικής βάσης «Eagle 44» διήρκεσε εννέα χρόνια, ξεκινώντας το 2014.

Το σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας «Zubin» διαθέτει υψηλή τακτική κινητικότητα και αμυντική ικανότητα 360 μοιρών, ικανό να παρακολουθεί 100 στόχους και ταυτόχρονα να εμπλέκει οκτώ με κάθετα εκτοξευόμενους πυραύλους του.

 Οι επιδόσεις και οι δυνατότητές του λέγεται ότι συναγωνίζονται εκείνες του συστήματος «Iron Dome» του Ισραήλ και ο σχεδιασμός του έχει κοινές ομοιότητες με το ισραηλινό αμυντικό σύστημα.

 Το σύστημα “Zubin” είναι σχεδιασμένο για υψηλή κινητικότητα, τοποθετημένο σε τρέιλερ για να επιτρέπει την εύκολη ανάπτυξη σε διάφορες τοποθεσίες.

Το ραντάρ του μπορεί να ανιχνεύσει στόχους έως και 30 χλμ μακριά, με εμβέλεια βολής 20 χλμ.

Αυτό το νεοεισαχθέν ιρανικό σύστημα αεράμυνας έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση απειλών όπως πύραυλοι κρουζ, drones καμικάζι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ISR (Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance), μαχητικά αεροσκάφη και πύραυλοι και ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς.

Κάθε μονάδα «Zubin» είναι εξοπλισμένη με έναν εκτοξευτήρα ικανό να κρατήσει έως και οκτώ πυραύλους.

 Η κυριαρχία του Ιράν στην τεχνολογία πυραύλων κάθετης εκτόξευσης, όπως εφαρμόζεται σε διάφορα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς «Bavar 373», σημαίνει σημαντική πρόοδο στις στρατιωτικές του ικανότητες.

DSA

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου