Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Τι είναι γυναίκα; - Απόφαση σταθμός σε Αυστραλιανό δικαστήριο


Μια τρανς γυναίκα από την Αυστραλία κέρδισε μια υπόθεση διάκρισης σε βάρος μιας εφαρμογής κοινωνικών μέσων που απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες, αφού της απαγορεύτηκε η πρόσβαση λόγω του ότι είναι άνδρας.

Συγκεκριμένα  το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι, παρόλο που η Roxanne Tickle δεν είχε υποστεί άμεση διάκριση, έπεσε θύμα έμμεσης διάκρισης - η οποία αναφέρεται όταν μια απόφαση θέτει σε μειονεκτική θέση ένα άτομο με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό - και διέταξε την εφαρμογή να της πληρώσει 10.000 δολάρια Αυστραλίας (6.700 $, £ 5.100) συν τα έξοδα.

Σύμφωνα με τo ΒΒC  πρόκειται για μια απόφαση ορόσημο όσον αφορά την ταυτότητα φύλου, και στο επίκεντρο της υπόθεσης ήταν το ολοένα και πιο επίμαχο ερώτημα: τι είναι γυναίκα;

Το 2021, ο Tickle κατέβασε το «Giggle for Girls», μια εφαρμογή που διατίθεται στην αγορά ως διαδικτυακό καταφύγιο όπου οι γυναίκες μπορούσαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σε έναν ασφαλή χώρο και όπου δεν επιτρέπονταν οι άνδρες.

Προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση, έπρεπε να ανεβάσει μια selfie για να αποδείξει ότι ήταν γυναίκα, η οποία αξιολογήθηκε από λογισμικό αναγνώρισης φύλου που σχεδιάστηκε για τον έλεγχο των ανδρών.

Ωστόσο, επτά μήνες αργότερα -μετά την επιτυχή ένταξή στην πλατφόρμα- η ιδιότητα μέλους του ανακλήθηκε.

Ως κάποιος που προσδιορίζεται ως γυναίκα, η Tickle ισχυρίστηκε ότι είχε νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιεί υπηρεσίες που προορίζονταν για γυναίκες και ότι υφίστατο διακρίσεις με βάση την ταυτότητα φύλου της.

Μήνυσε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Sall Grover, και ζήτησε αποζημίωση ύψους 200.000 δολαρίων Αυστραλίας, ισχυριζόμενη ότι το «persistent misgendering» από τον Grover της είχε προκαλέσει «συνεχές άγχος και περιστασιακές σκέψεις αυτοκτονίας».

«Οι δημόσιες δηλώσεις του Γκρόβερ για εμένα και για αυτήν την υπόθεση ήταν οδυνηρές, αποθαρρυντικές, ντροπιαστικές και με πλήγωναν. Αυτό οδήγησε άτομα να δημοσιεύουν σχόλια μίσους προς εμένα στο διαδίκτυο και να υποκινούν έμμεσα άλλους να κάνουν το ίδιο», είπε η Tickle σε μια ένορκη κατάθεση.

Η νομική ομάδα του Giggle υποστήριξε σε όλη την υπόθεση ότι το φύλο είναι μια βιολογική έννοια.

Παραδέχονται ελεύθερα ότι ο Tickle υπέστη διακρίσεις - αλλά με βάση το φύλο και όχι την ταυτότητα φύλου. Η άρνηση να επιτραπεί στον Tickle να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή συνιστούσε νόμιμη διάκριση λόγω φύλου, λένε. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να αποκλείει τους άνδρες και επειδή ο ιδρυτής της αντιλαμβάνεται ότι η Tickle είναι άνδρας - υποστηρίζει ότι η άρνηση της πρόσβασής της στην εφαρμογή ήταν νόμιμη.

Ωστόσο, ο δικαστής Ρόμπερτ Μπρόμγουιτς είπε στην απόφασή του την Παρασκευή ότι η νομολογία διαπίστωσε σταθερά ότι το φύλο είναι «μεταβλητό και όχι απαραίτητα δυαδικό», απορρίπτοντας τελικά το επιχείρημα του Γκιγκλ.

Ο  Tickle είπε ότι η απόφαση "δείχνει ότι όλες οι γυναίκες προστατεύονται από τις διακρίσεις" και ότι ελπίζει ότι η υπόθεση θα είναι "θεραπευτική για τρανς και διαφορετικούς φύλα ανθρώπους".

«Δυστυχώς, πήραμε την κρίση που περιμέναμε. Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών συνεχίζεται», έγραψε ο Γκρόβερ στο X, απαντώντας στην απόφαση.

Γνωστή ως «Tickle vs Giggle», η υπόθεση είναι η πρώτη φορά αναφέρεται σε διακρίσεις για την ταυτότητα φύλου εκδικάζεται από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας.

Αντικατοπτρίζει μια από τις πιο σκληρές ιδεολογικές συζητήσεις - η τρανς ένταξη έναντι των δικαιωμάτων που βασίζονται στο φύλο.

«Όλοι με αντιμετώπισαν ως γυναίκα»

Η Tickle γεννήθηκε άντρας, αλλά άλλαξε φύλο και ζει ως γυναίκα από το 2017.

Όταν κατέθεσε στο δικαστήριο, είπε: «Μέχρι αυτή την περίπτωση, όλοι με αντιμετώπιζαν ως γυναίκα».

Αλλά ο Γκρόβερ πιστεύει ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει ή δεν μπορεί να αλλάξει το φύλο.

Όταν η δικηγόρος του Tickle, Georgina Costello KC, εξέτασε τον Γκρόβερ, είπε:

«Ακόμα και όταν ένα άτομο που είχε οριστεί αρσενικό κατά τη γέννηση αλλάζει σε γυναίκα με χειρουργική επέμβαση, ορμόνες, απαλλαγεί από τις τρίχες του προσώπου, υποβάλλεται σε αναδόμηση προσώπου, μακραίνει τα μαλλιά του, φοράει μακιγιάζ, φοράει γυναικεία ρούχα, περιγράφει τον εαυτό του ως γυναίκα, παρουσιάζεται ως γυναίκα, χρησιμοποιεί γυναικεία αποδυτήρια, αλλάζει πιστοποιητικό γέννησης – δεν δέχεσαι ότι είναι γυναίκα;»

«Όχι», απάντησε ο Γκρόβερ.

Είπε επίσης ότι θα αρνηθεί να απευθυνθεί στον Tickle ως «Κυρία» και ότι «ο Tickle είναι ένα βιολογικό αρσενικό».

Ο Grover είναι ένα αυτοαποκαλούμενο «TERF» - ένα αρκτικόλεξο που σημαίνει «trans-exclusionary radical feminist». Οι απόψεις των TERF για την ταυτότητα φύλου θεωρούνται ευρέως εχθρικές προς τα τρανς άτομα.

«Με οδηγούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ένας άντρας που ισχυρίζεται ότι είναι γυναίκα επειδή θέλει να χρησιμοποιήσει έναν χώρο μόνο για γυναίκες που δημιούργησα», ανάρτησε στο X.

«Δεν υπάρχει γυναίκα στον κόσμο που θα μπορούσε να με πάει στο δικαστήριο για να χρησιμοποιήσω χώρο μόνο για αυτή τη γυναίκα. Χρειάζεται άντρας για να υπάρξει αυτή η υπόθεση».

Λέει ότι δημιούργησε την εφαρμογή της «Giggle for Girls» το 2020, αφού δέχθηκε πολλή κακοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από άνδρες ενώ εργαζόταν στο Χόλιγουντ ως σεναριογράφος.

«Ήθελα να δημιουργήσω έναν ασφαλή χώρο μόνο για γυναίκες στην παλάμη του χεριού σου», είπε.

«Είναι νομική φαντασία ότι ο Tickle είναι γυναίκα. Το πιστοποιητικό γέννησής του έχει αλλάξει από αρσενικό σε θηλυκό, αλλά είναι βιολογικός άντρας και θα είναι πάντα».

Η Γκρόβερ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου και θα πολεμήσει την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας.

Νομικό προηγούμενο

Η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα μπορούσε να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ των δικαιωμάτων ταυτότητας φύλου και των δικαιωμάτων που βασίζονται στο φύλο σε άλλες χώρες.

Κρίσιμη για την κατανόηση αυτού είναι η Σύμβαση για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW). Αυτή είναι μια διεθνής συνθήκη που εγκρίθηκε το 1979 από τον ΟΗΕ - ουσιαστικά μια διεθνής νομοθεσία για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η υπεράσπιση του Giggle υποστήριξε ότι η επικύρωση της CEDAW από την Αυστραλία υποχρεώνει την Πολιτεία να προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των χώρων για ένα φύλο.

Έτσι, η σημερινή απόφαση υπέρ του Tickle θα είναι σημαντική και για τις 189 χώρες όπου έχει επικυρωθεί το CEDAW - από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Όσον αφορά την ερμηνεία διεθνών συνθηκών, τα εθνικά δικαστήρια συχνά εξετάζουν πώς το έχουν κάνει άλλες χώρες.

Η ερμηνεία του νόμου από την Αυστραλία σε μια υπόθεση που τράβηξε αυτό το επίπεδο προσοχής των μέσων ενημέρωσης είναι πιθανό να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Εάν με την πάροδο του χρόνου ένας αυξανόμενος αριθμός δικαστηρίων αποφανθεί υπέρ των αξιώσεων ταυτότητας φύλου - είναι πιο πιθανό ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

ΠΗΓΗ https://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου