Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Super Τurtle Tanks! Ρωσικές “χελώνες”


Super turtle Tanks… Είχε περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που αναφερθήκαμε στο Turtle Tank μα σήμερα το πρωίένα νέο Russian Turtle Tank έγινε πρωτοσέλιδο. Πράγματι, σε πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είδαμε αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί ως “Super Turtle Tank”. Τι είναι όμως ακριβώς το Super Turtle Tank;.

ΠΗΓΗ armyrecognition.com

Η χρήση αυτών των αρμάτων, μαζί με άλλα τροποποιημένα οχήματα, αντανακλά την αυξανόμενη επιρροή των drones στο πεδίο της μάχης. Τα drones, ιδιαίτερα τα FPV, έχουν γίνει ένα τρομερό όπλο για τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες τα χρησιμοποιούν για να επιτίθενται σε ρωσικά οχήματα με μεγάλη ακρίβεια. Αντιμέτωποι με αυτήν την απειλή, τα Turtle Tanks λειτουργούν ως «σφουγγάρια» σχεδιασμένα να απορροφούν επιθέσεις και να επιτρέπουν σε άλλα οχήματα να διαπεράσουν τις γραμμές του εχθρού.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πραγματική αποτελεσματικότητα αυτών των «χελωνών». Ενώ προσφέρουν κάποια προστασία από τα drones, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις τακτικές αδυναμίες τους. Επιπλέον, οι εικόνες δείχνουν ότι παρά την επιπλέον προστασία τους πολλά τέτοια άρματα εξακολουθούν να καταστρέφονται από επιθέσεις ακριβείας, υπογραμμίζοντας τους περιορισμούς αυτής της μετατροπής.

Η ιδέα του Turtle Tank, αν και αυτοσχέδια μπορεί να προσαρμοστεί σε αρκετούς συγκεκριμένους ρόλους στο πεδίο της μάχης, όπως χρήση ως αυτοκινούμενο πυροβολικό, οχήματα εκκαθάρισης ναρκών και οχήματα διάσπασης.

Αυτοκινούμενο Πυροβολικό:
Σε αυτόν τον ρόλο, το Turtle Tank θα μπορούσε να παρέχει έμμεση υποστήριξη πυροβολικού. Η πρόσθετη προστασία έναντι των drones, αν και περιορισμένη, επιτρέπει στο άρμα να παραμένει πίσω από τις πρώτες γραμμές και να βάλλει σε μεγάλες αποστάσεις. Η μετατροπή αυτών των αρμάτων μάχης σε αυτοκινούμενες πλατφόρμες πυροβολικού θα αντιστάθμιζε την απώλεια κινητικότητάς τους κρατώντας τα μακριά από άμεσες εμπλοκές με τον εχθρό ενώ θα συνέχιζε να συμβάλλει στην πολεμική προσπάθεια παρέχοντας χτυπήματα.

Όχημα εκκαθάρισης ναρκών:
Τα Turtle Tank είναι μερικές φορές εξοπλισμένα με συστήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων που τους επιτρέπουν να εξουδετερώνουν τις εχθρικές νάρκες. Η πρόσθετη θωράκιση βοηθά στην προστασία του οχήματος από επιθέσεις drone, καθιστώντας το πολύ χρήσιμο. Σε αυτόν τον ρόλο, το άρμα λειτουργεί ως «πρωτοπόρος», ανοίγοντας το δρόμο για τις δυνάμεις που ακολουθούνανοίγοντας περάσματα μέσα από ναρκοπέδια.

Όχημα διάσπασης
Τέλος, τα Turtle Tanks μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οχήματα διάσπασης, ανοίγοντας περάσματα μέσω των εχθρικών αμυντικών γραμμών. Με την ενισχυμένη θωράκισή τους, αυτά τα άρματα μάχης είναι σχεδιασμένα να απορροφούν χτυπήματα από αντιαρματικά όπλα και drones καθώς περνούν μέσα από εμπόδια και οχυρώσεις. Αν και η αποτελεσματικότητά τους σε αυτόν τον ρόλο περιορίζεται από τη μειωμένη ικανότητα ελιγμών τους, μπορούν ακόμα να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο ανοίγοντας δρόμο για τις μονάδες τεθωρακισμένων και πεζικού που ακολουθούν.

Super Turtle Tank
Αλλά γιατί αυτό το Turtle Tank ονομάζεται Super Turtle Tank; Απλά γιατί η Ρωσία έχει ξεπεράσει τα όρια των «βελτιώσεων» τους. Το Turtle Tank που προκύπτει είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να φιλοξενήσει ένα κρεβάτι… Αυτό το Super Turtle Tank δεν φέρνει επανάσταση στα Turtle Tanks, τα οποία δεν έχουν ακόμη αποδείξει εξαιρετική αποτελεσματικότητα  στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, η πρόοδος δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και ίσως μια μέρα να βρεθεί ένας κατάλληλος ρόλος ή καινοτόμος σχεδιασμός για αυτές τις πολεμικές μηχανές.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου