Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ο Τουρκοφάγος (1782-1849)

Νικηταρά –Νικηταρά

Πού ᾽χεις στα πόδια σου φτερά

και στην καρδιά ατσάλι.

 Από το argolikivivliothiki


Ο Νικηταράς ήταν Αρκάς. Γεννήθηκε στο χωριό Τουρκολέκα της Μεγαλόπολης το 1782 και πατέρας του ήταν ο κλέφτης Σταματέλος Τουρκολέκας. Η μητέρα του Σοφία Καρούτσου ήταν αδελφή της γυναίκας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Νικηταράς λοιπόν ήταν ανιψιός του Γέρου του Μωριά. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Νικηταράς γεννήθηκε το 1784 στο χωριό Νέδουσα Μεσσηνίας, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ταΰγετου, προς την μεριά του Μιστρά, 25 περίπου χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Έτσι κι αλλιώς, τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του πατέρα του, στο χωριό Τουρκολέκα του Δήμου Φαλαισίας της επαρχίας Μεγαλουπόλεως, του Νομού Αρκαδίας. Εντεκάχρονος, βγήκε στο αρματολίκι ακολουθώντας τον πατέρα του. Αργότερα εντάχθηκε στο «μπουλούκι» του περίφημου κλέφτη Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη. Κοντά του έμαθε τα μυστικά της πολεμικής τέχνης, ξεχωρίζοντας για την ανδρεία και την ευρωστία του. Ήταν ψηλός, μελαχρινός, πρώτος στο πήδημα και γρήγορος στο τρέξιμο. Η αλληλοεκτίμηση και η φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Καπετάνιου και του Νικηταρά, οδήγησαν τελικά στον γάμο του  με την κόρη του Ζαχαριά, την  Αγγελίνα. Το 1805, στο μεγάλο διωγμό των κλεφταρματολών, ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους και ο Νικηταράς ακολούθησε τον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στην Ζάκυνθο. Έκτοτε,  δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Την αφοσίωση του Νικηταρά προς τον θείο του ο λαός την είπε με δύο λόγια. « Μπροστά πηγαίνει ο Νικηταράς και πίσω ο Κολοκοτρώνης»  αλλά και θέλοντας να τονίσουν την στενή και άρρηκτη σχέση των δύο ανδρών έλεγαν: « Η κεφαλή ήτο του Κολοκοτρώνη και η χειρ του Νικηταρά ».

Ερντογάν στον ΟΗΕ: Δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό - Θέλει τους υδρογονάνθρακες

«Στη Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στον ΟΗΕ, προσθέτοντας πως δεν βλέπει λύση για το κυπριακό, γεγονός για το οποίο επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Τη θέση του πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στη Μεσόγειο επανέλαβε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Στη Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων. Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτοντας πως δεν βλέπει λύση για το κυπριακό, γεγονός για το οποίο επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Χαστούκι» ΗΠΑ σε Ερντογάν! – Ουάσινγκτον υπέρ Λευκωσίας – Ισχυρό μήνυμα για τα Βαρώσια από τον Μ. Πομπέο

Aπανωτά μηνύματα στέλνουν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα, καθώς μετά το deal με την Eλλάδα για την Αλεξανδρούπολη, έχουμε νέα παρέμβαση, αυτή την φορά για το Κυπριακό.

Φαίνεται πως κάτι αλλάζει στην Ουάσινγκτον, καθώς πλέον είδαν πως με τον Ρ. Τ. Ερντογάν δεν μπορούν να βγάλουν άκρη.
Την διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν το μήνυμα στην Τουρκία πως όλα τα μέρη θα πρέπει να σεβαστούν τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 και 789 για τα Βαρώσια, έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Λιβύη Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για κλιμάκωση της βίας

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα ότι σκότωσαν 11 φερόμενους ως μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη δεύτερη αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν μέσα σε μια εβδομάδα κοντά στην πόλη Μουρζούκ της νότιας Λιβύης, καθώς ο απεσταλμένος του ΟΗΕ προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ένοπλης κλιμάκωσης και για καταχρήσεις των δικαιωμάτων στη χώρα.
Αντίπαλες παρατάξεις έχουν εμπλακεί σε μάχη γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, περίπου 500 μίλια (800 χλμ.) βορειότερα, την οποία οι δυνάμεις που είναι πιστές στον διοικητή Χαλίφα Χάφταρ, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, προσπαθούν να καταλάβουν από τον Απρίλιο.

Μάχη επιβίωσης δίνουν οι απολυμένοι του Ερντογάν

Αμέσως μετά το πραξικόπημα του 2016 ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δρομολόγησε την "κάθαρση" του δημοσίου απολύοντας δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους μέσω διαταγμάτων. Οι συνέπειες για πολλούς από αυτούς είναι τραγικές.
Εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε μετά το πραξικόπημα του 2016, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε "κάθαρση" του δημοσίου, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος: από τις 15 Ιουλίου του 2016 μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί συνολικά 134.000

Το υπέρογκο ποσό που ξοδεύει καθημερινά ο Ερντογάν


Στα 700 χιλιάδες ευρώ (4.5 εκατ. τουρκικές λίρες) ανέρχονται πλέον τα έξοδα του «λευκού παλατιού» και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη,  η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 2018 τα έξοδα της τουρκικής προεδρίας διπλασιάστηκαν σε σχέση με πριν, ενώ στον προϋπολογισμό της προστέθηκε άλλο 1 δισεκατομμύριο 9 εκατομμύρια λίρες κατά τη διάρκεια του έτους για έξτρα δαπάνες.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι καθημερινές δαπάνες για τη συντήρηση του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα ξεπέρασαν τις 700.000 ευρώ.

Ανοικτή επιστολή προς τον δεκαεξάχρονο μαθητή που κατέβασε την κατοχική σημαία του Αττίλα

Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ 
Από το hellasjournal
 
 Αγαπητέ μου άγνωστε Νεαρέ από τη Λύση. Δεν σε γνωρίζω καθόλου και ίσως να μην σε γνωρίσω ποτέ στη ζωή μου. Απευθύνομαι δημόσια σε σένα και στους γονείς σου γιατί θα μπορούσα κάλλιστα να ήμουν εγώ ο παππούς σου και εσύ ο εγγονός μου.

Θέλω προσωπικά, και ίσως εκφράζοντας και άλλους συμπατριώτες μας, να σου εκφράσω ένα μεγάλο συγγνώμη για την ψυχολογική δοκιμασία που υπέστης ως αποτέλεσμα της τολμηρής και αιτιολογημένης αντίδρασης σου να κατεβάσεις από τον ιστό της σημαίας τα σύμβολα του κατοχικού στρατού που εισέβαλε, λεηλάτησε, κατασπάραξε και διεκδίκησε τη μισή σου πατρίδα.

Κυβερνητικές αποφάσεις και ενεργειακά

Του Ν. Λυγερού

Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει νέες αποφάσεις όσον αφορά στα ενεργειακά και λειτουργεί πιο ενεργά σε διάφορα επίπεδα. Έτσι ετοιμάζεται για την κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων των συμβάσεων που έχει υπογράψει με τις εταιρείες Repsol, ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης, για το θαλάσσιο οικόπεδο 10 και την θαλάσσια περιοχή Ιόνιο. Ταυτόχρονα ανατρέπει το σχέδιο διχοτόμησης της ΔΕΠΑ που είχε προωθήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Έτσι ο βασικός κορμός

Η Κυπριακή άμυνα

Του Ν. Λυγερού

Η Κυπριακή άμυνα συνεχίζεται με τρόπο αποτελεσματικό σε δύο επίπεδα, δηλαδή στο ενεργειακό και στο διπλωματικό. Η Κύπρος μέσω της ΑΟΖ της, που θωρακίζει όλο και περισσότερο μέσω των νέων συμβάσεων με τις πετρελαϊκές εταιρίες Total, Eni και ExxonMobil που ανήκουν σε ευρωαμερικανικές χώρες που βρίσκονται στο NATO. Έτσι η ενεργειακή σκακιέρα είναι όλο και πιο δυναμική, αφού επιτρέπει ισχυρές συμμαχίες με βάση κοινών συμφερόντων που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική της

Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αλβανία

Του Ν. Λυγερού

Οι Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία απασχολούν πλέον και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα που υπάρχουν δεν είναι πια μόνο τοπικά και όλοι ξέρουν τι προσπαθούν να κρύψουν οι αλβανικές αρχές οι οποίες ακολουθούν όλο και περισσότερο τις διαταγές και τις διατάξεις ενός μονοκομματικού συστήματος που αφήνει όλο και λιγότερες ελευθερίες στους πολίτες. Έτσι όσα λένε οι Βορειοηπειρώτες είναι η