Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Η μάχη της Αράχωβας – Μια από τις μεγαλύτερες νίκες της Ελληνικής Επανάστασης

Σαν σήμερα, στις 18 Νοεμβρίου 1826, αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχοβα, όπου θα λάμψει το άστρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Θα λήξει στις 23 Νοεμβρίου, με νικηφόρα έκβαση για τα ελληνικά όπλα.

Με την έναρξη της Επανάστασης, η Αράχωβα, το σημερινό χειμερινό τουριστικό θέρετρο στις υπώρειες του Παρνασσού, απελευθερώθηκε από τους λίγους Τούρκους που ζούσαν εκεί. Το 1823 όμως, κατά την εκστρατεία του Γιουσούφ Περκόφτσαλη πασά στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, τουρκικός στρατός ανάγκασε τους αριθμητικά λιγότερους Έλληνες να εγκαταλείψουν την κωμόπολη, η οποία κάηκε στις 10 Ιουνίου.

Η Αράχωβα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο τον Νοέμβριο του 1826, όταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πραγματοποίησε εκστρατεία στις «προσκυνημένες» περιοχές της Στερεάς Ελλάδας

Στις 18 Νοεμβρίου 1940 εθελοντές-κομάντος καταλαμβάνουν το Αγαθονήσι - Επικεφαλής ήταν ο χειρουργός Βάσος Βεργής

Ένα περιστατικό που σήμερα δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό, αν και την εποχή που διαδραματίστηκε πήρε αρκετή έκταση στον Τύπο, συνέβη λίγες μέρες μετά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Ενώ οι μάχες στις οροσειρές της Πίνδου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, τη νύχτα της 17ης προς 18η Νοεμβρίου 1940 μια μικρή ομάδα «κομάντος» έκανε απόβαση στο Αγαθονήσι που βρισκόταν, όπως όλα τα Δωδεκάνησα, υπό ιταλική κατοχή από το 1912. Επικεφαλής της ομάδας, εμπνευστής και χρηματοδότης του εγχειρήματος ήταν ένας χειρουργός από την Κάρπαθο που διατηρούσε κλινική στην Αθήνα, ο Βάσος Βεργής.

Rafale: Βάζουν υπερηχητικούς πυραύλους στα γαλλικά μαχητικά και τις Belharra που θα διαλύουν τα τουρκικα πλοία σε 3 δευτερόλεπτα

 Οι πύραυλοι αυτοί θα ονομάζονται Perseus (από το αρχαίο Έλληνα ήρωα Περσέα). 

Rafale: Βάζουν υπερηχητικούς πυραύλους στα γαλλικά μαχητικά και τις Belharra που θα δίνουν χρόνο αντίδρασης 3 δευτερόλεπτα.

Με stealth υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ θα εξοπλιστούν τα γαλλικά Rafale, με τους Γάλλους να παίρνουν αυτή την απόφαση μετά την ανάλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πύραυλοι αυτοί θα ονομάζονται Perseus (από το αρχαίο Έλληνα ήρωα Περσέα).

Η μέγιστη ταχύτητα του πυραύλου θα είνα τα 5 Mach και θα έχει πλατφόρμα εκτόξευσης εκτός από τα Rafale και πλοία ή υποβρύχια.

Ξαφνικός «κλάδος ελαίας» από Μένφι προς Ελλάδα και Δένδια: Όμως η διατύπωση περί παρεξηγήσεων δημιουργεί αμφιβολίες…

Σε μια θεαματική… πυροσβεστική κίνηση προέβη ο πρόεδρος του προεδρικού συμβούλιου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι μόλις 24 ώρες μετά το διπλωματικό επεισόδιο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Μένει να φανεί αν η πρόθεση είναι η δημιουργία εντυπώσεων απλώς ή αν πρόκειται για ειλικρινή επανορθωτική κίνηση έναντι της Ελλάδας.

Λίες μόνον ώρες μετά τη σοβαρή εμπλοκή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Λιβύη της Τρίπολης, μετά την «προβοκατόρικη» αλλαγή συνομιλητή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, κατά παραβίαση των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Μένφι εμφανίζεται διαλλακτικός και συγκαταβατικός. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος παραχώρησε τη θέση του στην υπουργό Εξωτερικών της

Μπορεί η Ελλάδα… να αξιοποιήσει τα ινδικά πυραυλικά προγράμματα;

Πυραυλικά Ινδικά Προγράμματα – Μπορεί η Ελλάδα να συμμετέχει; Είναι αναμφίβολα και για πολλούς λόγους δύσκολη για την Ελλάδα μία διαδικασία αναζήτησης εναλλακτικών εξοπλιστικών πηγών, εκτός ΝΑΤΟ. Το ίδιο ίσχυε και για την Τουρκία βέβαια για τους ίδιους λόγους, που όμως δεν είναι αντικείμενο αυτού του άρθρου. Το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική πλευρά εντοπίζεται στο ότι η Τουρκία “ξεπέρασε” αυτούς τους λόγους σε βάθος χρόνου για λόγους εθνικής ασφαλείας. Οι στρατηγικές συμμαχίες της Ελλάδας, πλέον υπερβαίνουν το ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο, κάτι το οποίο αποτελεί και ευκαιρία, καθώς η πρόσβαση σε αυτό, θέλγει πολλούς…

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Σήμερα, μετά από 30 και πλέον χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας αρχικά και σε δεύτερο χρόνο αυτόνομης ανάπτυξης και κατασκευής – μαζικής παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων από την Τουρκία, η απειλή έχει λάβει πλέον εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις για την Ελλάδα.

Από το 2030 τα Rafale θα έχουν ικανότητα καταστολής/καταστροφής εχθρικής αεράμυνας

 Στη διάρκεια του συνεδρίου «IQPC International Fighter Conference 2022» ο Σμήναρχος Benjamin Souberbielle, Υπαρχηγός της Επιχειρησιακής Ομάδας του προγράμματος FCAS (Future Combat Air System), δήλωσε ότι από το 2030 και μετά το Rafale θα εξοπλιστούν με ικανότητα καταστολής/καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας. 

Όπως δήλωσε ο Souberbielle η σύγκρουση στην Ουκρανία κατέδειξε τη σημασία της καταστολής/καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας και ότι η ικανότητα αυτή θα ενσωματωθεί στα Rafale σε δύο φάσεις: «Η καταστολή της εχθρικής αεράμυνας θα είναι κύρια απαίτηση και θέλουμε να την προσθέσουμε στο Rafale το 2030, μέσω όπλων που θα βασίζονται στην ταχύτητα και τον κορεσμό»,

Σοϊλού: Oι ΗΠΑ κανονίζουν τους λογαριασμούς τους μέσω Ελλάδας

Νέα επίθεση σε Ελλάδα και ΗΠΑ από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού

Νέες «βολές» κατά των ΗΠΑ από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον «κανονίζει τους λογαριασμούς της στα Βαλκάνια μέσω της Ελλάδας».

«Οι ΗΠΑ κανονίζουν τα σχέδια τους με την Κίνα μέσω της Ταϊβάν, τους λογαριασμούς τους στα Βαλκάνια μέσω της Ελλάδας, και τους λογαριασμούς τους στη τη Μέση Ανατολή μέσω του PKK/PYD», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός του Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην τουρκική βουλή.

Ahaber: «Σκανδαλώδεις δηλώσεις του υποστηρικτή των Ελλήνων γερουσιαστή των ΗΠΑ Μπομπ Μενέτεζ προς την Τουρκία»

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, γνωστός για την επιθετική του στάση απέναντι στην Τουρκία, χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά εξωφρενικές εκφράσεις. Με στόχο τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τα F-16 με τις ΗΠΑ, ο υποστηρικτής της Ελλάδας γερουσιαστής, είπε ότι η Τουρκία ήταν μια επιθετική χώρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία περιελάμβανε και αναφορές για την Κύπρο.

Ο Μενέντεζ, ο οποίος είχε αντιταχθεί στο παρελθόν στις πωλήσεις αμερικανικών F-16 στην Τουρκία και επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία ότι ήταν συμβαλλόμενο μέρος στην ελληνοτουρκική ένταση με τη διοίκηση της Αθήνας, πρόσθεσε μια νέα στις προκλήσεις του.

Le Monde: Στην Τουρκία αναβιώνουν τα σχέδια για επίθεση στη Συρία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  Κωστας Καλλιαντερης  

Λίγες ημέρες μετά την έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη, που αποδόθηκε από την Άγκυρα στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρηματολογούν υπέρ μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Η υπόθεση εκδικάζεται, πριν ακόμη ολοκληρωθεί μια έρευνα που μόλις ξεκίνησε. Για τις τουρκικές αρχές, η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες της επίθεσης στη λεωφόρο Istiklal, την εμβληματική αρτηρία της Κωνσταντινούπολης, που σημειώθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στο τέλος του απόγευμα, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ατόμων. Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες μιας νεαρής γυναίκας με χειροπέδες που φοράει σαγιονάρες και μωβ φούτερ με την επιγραφή «Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης» . Θα είχε τοποθετήσει τη βόμβα κάτω από ένα μικρό παγκάκι στη

Η αναβάθμιση των 83 «οχιών του Αιγαίου» κοστίζει όσο 16 καινούρια

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Πολεμική Αεροπορία πρόλαβε και «κλείδωσε» έγκαιρα το πακέτο αναβάθμισης των μαχητικών της σε Viper σε τιμή υποπολλαπλάσια των αντίστοιχων καινούριων.

Συχνά έχουν ακουστεί από επικριτές του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper ότι πρόκειται για ένα πανάκριβο πρόγραμμα.

Αντιπαρερχόμενοι το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί λυσσαλέα να πετύχει ένα ανάλογο πρόγραμμα για 80 δικά της συν την αγορά επιπλέον 40, ας δούμε τα στοιχεία από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, με αφορμή την παραγγελία νέων μαχητικών από το Μπαχρέιν.

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Γκαντζ: «Στρατηγική η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ»

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ έχει επεκταθεί σε επίπεδο «κοινών ασκήσεων, βιομηχανικών έργων και στρατηγικού διαλόγου», δήλωσε ο Μπένζαμιν Γκαντζ 

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια στρατηγική σχέση βασισμένη στην ισχυρή φιλία και το κοινό μας όραμα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον ομόλογό του υπουργό Άμυνας και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Γκαντζ. 

Der Spiegel: Απέσυρε τα δημοσιεύματα για τους 38 μετανάστες στον Έβρο λόγω αμφιβολιών

Στην απόσυρση των άρθρων για τους 38 πρόσφυγες από την Συρία, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, προχώρησε το Der Spiegel.

Στη θέση των σχετικών άρθρων εμφανίζεται πλέον το εξής σημείωμα:

«Σε αυτό το σημείο υπήρχε δημοσίευμα για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022. Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή του τι συνέβη εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό μας. Εξετάζουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, αποφασίζουμε εάν θα αναδημοσιεύσουμε ή όχι τα άρθρα σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή».

Γιώργος Φίλης, Η Ελληνική Ομογένεια φυλάει Θερμοπύλες. Η Ομιλία μου στις Ηνωμένες Πολιτείες


Ο Ναύαρχος ε.α Βασίλης Πολίτης θυμάται την Ομιλία του Γιώργου Φίλη, Καθηγητή Γεωπολιτικής, στην Ομογένεια. Μια ομιλία που έγινε με προσωπικά έξοδα του καθηγητή και που ξεχάστηκε από τα Ελληνικά μέσα αλλά όχι από τους ομογενείς.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη στην εκπομπή Point Zero, pagenews. 17/11/2022

 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη στην εκπομπή Point Zero, pagenews. 17/11/2022

Αλέξανδρος Νίκλαν: False flag η βομβιστική επίθεση στην Τουρκία..;

 

Αλέξανδρος Νίκλαν: False flag η βομβιστική επίθεση στην Τουρκία..;

Γαβριήλ Χαρίτος: Ο Γκαντζ στην Αθήνα - Ο Νετανιάχου φτιάχνει κυβέρνηση με ισχυρή πίεση από δεξιά

 

Γαβριήλ Χαρίτος: Ο Γκαντζ στην Αθήνα - Ο Νετανιάχου φτιάχνει κυβέρνηση με ισχυρή πίεση από δεξιά

Σάββας Καλεντερίδης: Μέχρι να φύγει ο τελευταίος στρατιώτης από την Κύπρο | ZOOM (17-11-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Μέχρι να φύγει ο τελευταίος στρατιώτης από την Κύπρο | ZOOM (17-11-2022)

Δηλώσεις Νίκου Παναγιωτόπουλου και Μπένι Γκαντζ | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 18/11/2022 | OPEN TV

 

1. Μένφι: Επιθυμούμε να συνεχιστούν οι σχέσεις με την Ελλάδα
2. Τουρκικά F-16: Νταής ο Τσαβούσογλου την ώρα που ο Ερντογάν εκλιπαρεί τον Μπάιντεν
3. Σούδα: Κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας
4. Δηλώσεις Νίκου Παναγιωτόπουλου και Μπένι Γκαντζ

Κως: Καταδίωξη και σύλληψη διακινητή – Πυροβόλησαν τον κινητήρα του ταχύπλοου

 

Περιστατικό καταδίωξης συνέβη στην Κω με φουσκωτό σκάφος, που μετέφερε μετανάστες και που ήρθε πολύ κοντά με ένα δεύτερο σκάφος.

Το παίγνιο της λιβυκής κυβέρνησης με τον Ερντογάν και οι ελληνικοί χειρισμοί | Αταίριαστοι

 

Είναι οι πιο ταιριαστοί «Αταίριαστοι» της ελληνικής τηλεόρασης! Ο Γιάννης Ντσούνος και ο Χρήστος Κούτρας μετακομίζουν... μεσημέρι στις 12 ακριβώς

Λιβυκά «καψόνια» στον Δένδια | Ώρα Ελλάδος 18/11/2022 | OPEN TV


1. Λιβυκά «καψόνια» στον Δένδια
2. Μιλιέτ: Κρίση Δένδια στη Λιβύη - Αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο
3. O Ευάγγελος Αποστολάκης για το διπλωματικό επεισόδιο με τη Λιβύη και τις τουρκικές προκλήσεις
4. Σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν στη Γερμανία
5. Σόιμπλε: Κάναμε λάθη με τη Ρωσία – Τι λέει η Μόσχα για Πολωνία και Ουκρανία

Ειρωνείες από τα Τούρκικα ΜΜΕ: "Ο Δένδιας πήγε στη Λιβύη αλλά δεν κατέβηκε από το αεροσκάφος" | Σημερα | 18/11/202


1. Ειρωνείες από τα Τούρκικα ΜΜΕ: "Ο Δένδιας πήγε στη Λιβύη αλλά δεν κατέβηκε από το αεροσκάφος"
2. Τσαβούσογλου σε ΗΠΑ και Ε.Ε: "Σταματήστε τις απειλές, αυτά δεν περνούν στον τούρκικο κόσμο"
3. Ερντογάν: "Είπα στον Μαρκόν, Εμμανουέλ με ενοχλείς"
4. Νέα επίθεση Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: "Ξεκίνησε ο τούρκικος αιώνας, ξεκίνησε η τούρκικη άνοιξη"
5. Στρατηγός Φράγκος: "Δεν έχει τα κότσια ο Ερντογάν να έρθει μια νύχτα όπως μας απειλεί"