Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ανακαλύφθηκε εργαστήριο μυκηναϊκών πορφυρών βαφών στην Αίγινα


Αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγινα αποκάλυψε Μυκηναϊκό εργαστήριο μωβ βαφής από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, προσφέροντας νέες γνώσεις για την αρχαία παραγωγή αυτής της πολύτιμης χρωστικής. 

ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ

Η ρητορική μίσους είναι μία από τις φράσεις που συχνά χρησιμοποιούν οι φεμινίστριες για να λογοκρίνουν οτιδήποτε με το οποίο διαφωνούν. Ή απλά για να αποκρύψουν μεθοδικά την αλήθεια. Ο George Orwell μας είχε προειδοποιήσει πως τα απολυταρχικά καθεστώτα κερδίζουν εξουσία μέσα από την διαστρέβλωση της γλώσσας. 

Ύψωμα Χάρρυ: Δόξα Ελλήνων στην Κορέα


O Πόλεμος της Κορέας αποτέλεσε μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών της διηρημένης Κορέας, που ξεκίνησε την 25 Ιουνίου 1950. Η γραμμή διαίρεσης της Κορέας σε Βόρειο και Νότιο ήταν ο 38ος παράλληλος της Κορεατικής Χερσονήσου. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/19 Ιουνίου 1822: Ο Κανάρης πυρπολεί τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου στη Χίο


Στάθης Βασιλείου

Σε μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές και τολμηρές ενέργειες της Ελληνικής Επανάστασης, ο Κανάρης πυρπολεί με μια νυχτερινή έφοδο τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου στη Χίο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/19 Ιουνίου 1821: Μάχη του Δραγατσανίου, το τραγικό τέλος της επανάστασης στη Μολδοβλαχία


Στάθης Βασιλείου

Οι δυνάμεις του Αλεξάνδρου Υψηλάντη ηττώνται στο Δραγατσάνι της Βλαχίας από υπέρτερες τουρκικές, τερματίζοντας με τραγικό τρόπο την επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

Κύπρος: Η τουρκική εισβολή μέσα από τα μάτια των αιχμαλώτων – Δείτε το ντοκιμαντέρ


Πώς μπορείτε να το παρακολουθήσετε σήμερα, Τετάρτη, στις 19:00

ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Τζάκ Στρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ βίος και πολιτεία


Ιούνιος 19, 2024. Ελλάδα.

Γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Να θυμίσουμε ποια είναι τα δύο αυτά πρόσωπα,  Τζάκ Στρο και Αλεξάντερ Ντάουνερ, τα οποία πρόσφατα …επανήλθαν  συντονισμένα, να μας «λύσουν» το Κυπριακό. Και τα οποία  υπηρέτησαν και υπηρετούν  αρκετά καλά τα τουρκικά συμφέροντα.  Όσο αυτοί επανέρχονται τόσο και εμείς θα υπενθυμίζουμε το βίο και πολιτεία τους. 

Προκλητική φιέστα στα Κατεχόμενα ανήμερα της μαύρης επετείου από την εισβολή του «Αττίλα»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στις 12 Ιουνίου, 2023 AP Photo/Nedim Enginsoy

Μαρία Τσιλινίκου

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974, με το Ψευδοκράτος και την Τουρκία να συνεχίζουν τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων, με στόχο να νομιμοποιήσουν την παράνομη εισβολή και κατοχή.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα την πορεία προετοιμασιών για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026. Στην Κύπρο αναμένεται ότι θα φιλοξενηθούν 225 συναντήσεις και συνεδρία εκ των οποίων 15 αναμένεται να είναι άτυπα Συμβούλια Υπουργών.

Πολεμικό Ναυτικό: Η ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και η Κ/Φ «ΜΑΧΗΤΗΣ» στην υπηρεσία των πολιτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου


Η πυραυλάκατος «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και η κανονιοφόρος «ΜΑΧΗΤΗΣ» διατέθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό – στη διάρκεια του β΄ τριμήνου του έτους – προκειμένου να μεταφερθεί ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Σωματείου Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» στο πλαίσιο νέας περιοδείας της σε Χίο, Ψαρά, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Ρόδο, Χάλκη και Σύμη, για την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους κατοίκους.

Mon Dieu !!! Σοβαρό περιστατικό σε πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού…. «Τις ΕΔ μας, που είναι και δικά μας παιδιά!»


Mon Dieu !!!

Αποχωρεί η AMS Aero από την συντήρηση των C-130 στην ΕΑΒ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια σοβαρή εξέλιξη επήλθε αυτές τις ημέρες στο πρόγραμμα συντηρήσεως αεροσκαφών τακτικών μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας στην ΕΑΒ, ως προς την συνεργασία με την AMS Aero, στην οποία είχε ανατεθεί συγκεκριμένο έργο. 

Το μεγάλο ταξίδι των 3.100 ν.μ. της φρεγάτας ΨΑΡΑ προς τον κόλπο του Άντεν: Με «Ευαγγέλιο» την εμπειρία του πληρώματος της φρεγάτας ΥΔΡΑ και φυλακτό τις ευχές όλων


Η φρεγάτα Ψαρά στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, λίγη ώρα πριν τον απόπλου για την Ερυθρά Πηγή εικόνας Hellas Journal

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Τα 195 στελέχη της φρεγάτας ΨΑΡΑ λύνουν κάβους. Πήραν την σκυτάλη από εκείνα της φρεγάτας ΥΔΡΑ και μαζί τους κρατούν όλα τα διδάγματα, τις συμβουλές, την εμπειρία που τους μεταφέρθηκε από το εμπειροπόλεμο πλήρωμα της μονάδας επιστρέφοντας από την εμπόλεμη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Αποπλέει για την Ερυθρά Θάλασσα η Φρεγάτα Ψαρά


Στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας καθότι η Φρεγάτα ΨΑΡΑ αποπλέει για την Ερυθρά Θάλασσα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η Ελλάδα διδάσκεται από την Ουκρανία και είναι πιθανόν να αγοράσει αμερικανικό πύραυλο ακριβείας


Ιούνιος 18, 2024. Ελλάδα.

Ο Ελληνικός Στρατός εξετάζει την ιδέα αγοράς του αμερικανικού πυραύλου ακριβείας (PrSM = Precision Strike Missile) για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του πυραυλικού πυροβολικού του.

Rheinmetall Skyranger 35-Leopard 2 (vid.)


Η Rheinmetall αποκάλυψε ένα νέο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο, το οποίο επί του παρόντος ονομάζεται Skyranger 35 και είναι τοποθετημένο σε σκάφος άρματος Leopard 2, στην έκθεση Eurosatory 2024. 

«Eurosatory 2024»: Αναβαθμισμένο M-113, με μεγάλη ισχύ πυρός, παρουσίασε η John Cockerill


Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Eurosatory 2024» η βελγική John Cockerill παρουσίασε μια πρόταση αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων M-113 με τον πύργο CPWS (Cockerill Protected Weapon Station). 

Συμφωνία EODH με KNDS για ενσωμάτωση του ASPIS NG στο Leopard 2A8


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μεγάλης σημασίας συμφωνία υπέγραψε η ελληνική EODH με την KNDS Deutschland GmbH (πρώην KMW) σήμερα, στην διάρκεια της διεθνούς εκθέσεως αμυντικού υλικού EUROSATORY 2024 που διεξάγεται στο Παρίσι.

taz: Πιο σκληρή στάση στο μεταναστευτικό στην Ελλάδα


«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη φάση. Ο βαθμός ετοιμότητας θα πρέπει να ενταθεί», δήλωσε ο νέος υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος. «Αυτό δεν σημαίνει τίποτα το θετικό για όσους αναζητούν προστασία», σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνο

Μεταναστευτικό: Νέα νοοτροπία και θεαματική μείωση ροών από την Τουρκία


Τελετή ορκωμοσίας 91 νέων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2021 - 2022 μέσω συστήματος Πανελληνίων εξετάσεων στις Εγκαταστάσεις του ΚΕΠΑΛ / Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ/EUROKINISSI)
EUROKINISSI
Με «υπογραφή Στυλιανίδη» και με προσωπική ενημέρωση του πρωθυπουργού υλοποιείται ο νέος σχεδιασμός, που αποδίδει καρπούς πριν ακόμα συμπληρωθεί ένας χρόνος.

Αντώνης Φουρλής

Τα F-16 BLOCK 30 της Πολεμικής Αεροπορίας για τις Φιλιππίνες; Οι “λεπτομέρειες”


Διαβάζουμε στον σημερινό «Βηματοδότη»: «Σας έγραφα χθες πόσο σημαντική είναι επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών των Φιλιππίνων Enrique A. Manato και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικόν Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.

Συνάντηση Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων

ΥΠΕΘΑ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων Ενρίκε Α. Μανάλο είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας

Επίσημη "πρώτη" για Μπελέρη μέσα από τις αλβανικές φυλακές - Συμμετείχε σε συνάντηση της Ευρωομάδας της ΝΔ


Παρά το γεγονός ότι παραμένει για 13 μήνες στις αλβανικές φυλακές, ο Ευρωβουλευτής πλέον της ΝΔ, Φρέντης Μπελέρης συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση της Ευρωομάδας του μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από σχετική άδεια που εξασφάλισε.

Β. Μακεδονία: Στις ομιλίες μου στο εσωτερικό θα χρησιμοποιώ πάντα το όνομα "Μακεδονία", λέει ο Χρ. Μίτσκοσκι


Το μεσημέρι του Σαββάτου (22/06) ξεκινά στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η διήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, της οποίας θα ηγηθεί το δεξιό VMRO-DPMNE, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. 

BBC: 75χρονη πρώην όμηρος της Χαμάς μίλησε για όσα έζησε 53 μέρες στη Γάζα -«Δεν πιστεύω στην ειρήνη πλέον»

Πηγή: iefimerida.gr - BBC: 75χρονη πρώην όμηρος της Χαμάς μίλησε για όσα έζησε 53 μέρες στη Γάζα -«Δεν πιστεύω στην ειρήνη πλέον» - iefimerida.gr


Μια ισραηλινή ακτιβίστρια της ειρήνης, η οποία απήχθη από το σπίτι της στις 7 Οκτωβρίου και κρατήθηκε όμηρος για 53 ημέρες στη Γάζα, δήλωσε στο BBC πώς η δοκιμασία της κατέστρεψε την πεποίθησή της ότι η ειρήνη είναι δυνατή μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Νέο πλήγμα από τους Αμερικανούς στους αντάρτες Χούθι - Κατέστρεψαν εννέα drone

Το πλοίο  True Confidence που μπήκε στο  στόχαστρο των Χούθι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Yohei Mitsugi via AP

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τετάρτη (19/6) ότι κατέστρεψαν εννιά drones των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά δηλώνει ότι θα σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις του Παρισιού, αλλά «έχει κόκκινη γραμμή» για την Ουκρανία


Το 2022, η Μαρίν Λεπέν, που τότε πραγματοποιούσε εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, είχε δηλώσει ότι θα «εγκαταλείψει» το ΝΑΤΟ στο όνομα της «ανεξαρτησίας» της Γαλλίας

Τα όπλα για την Ουκρανία δεν καταλήγουν στην μαύρη αγορά: Συμπέρασμα έκθεσης οργανισμού με έδρα την Ελβετία που το χαρακτηρίζει προπαγάνδα της Ρωσίας


File Photo: BMP-1 armoured vehicles are used for the training of new Ukrainian recruits to prepare them to become infantrymen of Ukraine’s 22nd Army Brigade, Donetsk, Ukraine, 14 March 2024 (issued 15 March 2024). EPA, Maria Senovilla

Πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος (Global Initiative Against Transnational Organized Crime/ GI-TOC) στην Ελβετία καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι τα δυτικά όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία καταλήγουν στη μαύρη αγορά.

Απειλεί η Ζαχάροβα: Το οπλοστάσιο πολιτικών και οικονομικών αντιμέτρων είναι ευρύ


Η Ρωσία έχει «σημαντικές ποσότητες» δυτικών περιουσιακών στοιχείων και ιδιοκτησιών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους αντιποίνων εκ μέρους της Μόσχας, αν η Δύση κατασχέσει έσοδα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Βόρεια Κορέα: Ο Πούτιν πήγε... βόλτα τον Κιμ Γιονγκ Ουν οδηγώντας μια πολυτελή λιμουζίνα Aurus – Δείτε βίντεο


Δεν έχει γίνει γνωστό αν η πολυτελής λιμουζίνα Aurus με την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε βόλτα στην Πιονγιάνγκ τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αυτή που του δώρισε... 

Πούτιν και Κιμ υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση «εξωτερικής επίθεσης»


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν σήμερα τετάρτη 19/6/2024 στην Πιονγκγιάνγκ συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Πεκίνο επικρίνει επίσκεψη Αμερικανών κοινοβουλευτικών στον Δαλάι-Λάμα


Ομάδα Αμερικανών κοινοβουλευτικών, μεταξύ των οποίων η δημοκρατική πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, συναντήθηκε σήμερα στην Ινδία με τον Δαλάι-Λάμα και την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ, προκαλώντας τις επικρίσεις του Πεκίνου.