Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Τα όπλα για την Ουκρανία δεν καταλήγουν στην μαύρη αγορά: Συμπέρασμα έκθεσης οργανισμού με έδρα την Ελβετία που το χαρακτηρίζει προπαγάνδα της Ρωσίας


File Photo: BMP-1 armoured vehicles are used for the training of new Ukrainian recruits to prepare them to become infantrymen of Ukraine’s 22nd Army Brigade, Donetsk, Ukraine, 14 March 2024 (issued 15 March 2024). EPA, Maria Senovilla

Πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος (Global Initiative Against Transnational Organized Crime/ GI-TOC) στην Ελβετία καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι τα δυτικά όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία καταλήγουν στη μαύρη αγορά.

Αυτό αμφισβητεί την αφήγηση που προωθεί η Ρωσία, η οποία ισχυρίστηκε ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των όπλων μεταπωλούνταν σε τρομοκράτες και ομάδες ανταρτών. Η έκθεση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ουκρανία έχει εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους για να αποτρέψει την εκτροπή της στρατιωτικής βοήθειας, με αποτέλεσμα μια περιορισμένη μαύρη αγορά για δυτικά όπλα. Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν ένα ενιαίο μητρώο όπλων και υποχρεωτική καταχώριση των «όπλων- τροπαίων» που απονέμονται σε βετεράνους ή αιχμαλωτίζονται σε μάχη.

Η έκθεση της GI-TOC, που βασίζεται στην παρακολούθηση του σκοτεινού ιστού και τις συνεντεύξεις με τις αρχές επιβολής του νόμου της ΕΕ και τις επαφές του υπόκοσμου, δεν βρήκε κανένα ουσιαστικό στοιχείο ότι τα δυτικά όπλα έφτασαν σε παράνομες αγορές στη Δυτική Ευρώπη. Οι περιπτώσεις όπλων περιορίζονται κυρίως στα τουφέκια της σοβιετικής εποχής.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ουκρανικές αρχές ήταν αποτελεσματικές στην πρόληψη των παράνομων εκτροπών, με μόνο 250 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν το 2022 και 191 το 2021, ένας μικρός αριθμός λόγω της σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας που έλαβαν. Οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές για απώλεια όπλων, διασφαλίζοντας αυστηρή λογοδοσία.

Τα δυτικά όπλα συνιστούν πρόκληση υλικοτεχνικά για τους λαθρέμπορους λόγω δυσκολιών στην απόκτηση συγκεκριμένων πυρομαχικών και υψηλότερου κόστους σε σύγκριση με όπλα σοβιετικού τύπου. Στην Ουκρανία, ένα Καλάσνικοφ κοστίζει 1.000 ευρώ, σε σύγκριση με 400 ευρώ σε χώρες όπως η Σερβία και η Αλβανία, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης αρκετοί ισχυρισμοί περί λαθρεμπορίας δυτικών όπλων στην Ευρώπη έχουν καταρριφθεί, ενώ σχετικές απόπειρες απέτυχαν λόγω έλλειψης οργάνωσης και χρηματοδότησης, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Politico [No evidence that Ukrainian guns are flooding Europe, says report]

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου