Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/19 Ιουνίου 1822: Ο Κανάρης πυρπολεί τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου στη Χίο


Στάθης Βασιλείου

Σε μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές και τολμηρές ενέργειες της Ελληνικής Επανάστασης, ο Κανάρης πυρπολεί με μια νυχτερινή έφοδο τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου στη Χίο.

Η παράτολμη επιχείρηση, που γνώρισε διεθνή φήμη, έλαβε χώρα μετά την εισβολή του τουρκικού στόλου, την καταστροφή της Χίου και τον εξανδραποδισμό των κατοίκων της.
Οι Τούρκοι θεωρούσαν ότι η καταστροφή θα είχε φοβίσει τους Έλληνες και γιόρταζαν το Ραμαζάνι, χαλαρώνοντας κατά πολύ τα μέτρα ασφαλείας. Με πίστη σε αυτή τη ραστώνη, ομάδα πυρπολητών (μπουρλοτιέρηδων) υπό τον καπετάνιο Κωνσταντίνο Κανάρη θα φέρει ένα πυρπολικό πλοίο στα πλευρά της ναυαρχίδας Mansur al-liwa.
Στην επιχείρηση μετείχαν αρκετά πυρπολικά, με εκείνο του Πιπίνου να έιναι το πρώτο που πλησίασε, αλλά το οθωμανικό πλήρωμα αντέδρασε και κατάφερε να το διώξει. Τότε πίστεψαν πως ο κίνδυνος είχε παρέλθει αλλά ο Κανάρης κατάφερε να αγκιστρώσει το δικό στη ναυαρχίδα. Η φωτιά επεκτάθηκε σε ελάχιστο χρόνο φθάνοντας στην αποθήκη πυρομαχικών, προκαλώντας έκρηξη που σκότωσε και το ναύαρχο Καρά Αλή Νασουχζντέ. Ο Κανάρης και οι άνδρες του διέφυγαν ενώ πάνω από 1.000 επιβαίνοντες στο τουρκικό πλοίο σκοτώθηκαν.
 
Η ολική καταστροφή της Χίου και ο εξανδραποδισμός της είχαν ρίξει τον ελληνικό λαό σε απελπισία και έδωσε αέρα υπεροχής στο Οθωμανικό στρατόπεδο. Όμως η επιτυχία του Κανάρη και των συντρόφων του, άλλαξε το σκηνικό. Η πράξη των επιδρομέων αποτυπώθηκε σε ζωγραφικούς πίνακες και η είδηση έκανε το γύρο της Ευρώπης δίνοντας νέα ώθηση στα ελληνικά πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου