Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Η Ελλάδα διδάσκεται από την Ουκρανία και είναι πιθανόν να αγοράσει αμερικανικό πύραυλο ακριβείας


Ιούνιος 18, 2024. Ελλάδα.

Ο Ελληνικός Στρατός εξετάζει την ιδέα αγοράς του αμερικανικού πυραύλου ακριβείας (PrSM = Precision Strike Missile) για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του πυραυλικού πυροβολικού του.

Αυτό το βήμα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει το αμυντικό της σύστημα, ειδικά μετά από διδάγματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου το πυροβολικό αποδείχθηκε αποτελεσματικό στη στόχευση στόχων μεγάλου βεληνεκούς.

«Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ενός αμερικανικού πυραύλου «χτύπημα ακριβείας» για να εκσυγχρονίσει το πυραυλικό πυροβολικό της», γράφει αραβικό δημοσίευμα

Μάλιστα, ο Ελληνικός Στρατός διεξάγει αυτή τη στιγμή μια ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιλογών τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του PrSM.

Αυτή η μελέτη περιλαμβάνει αξιολόγηση των πιθανών οφελών και δαπανών της διαδικασίας απόκτησης και ολοκλήρωσης με τα υπάρχοντα ελληνικά συστήματα.

Επίσκεψη στις ΗΠΑ για να εξακριβωθούν οι δυνατότητες του PrSM

Τοπικές αναφορές σημειώνουν ότι  πρόθεση της ελληνικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας είναι να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες εβδομάδες μετά από πρόσκληση της αμερικανικής πλευράς για να παρακολουθήσει ασκήσεις ζωντανών πυρών για το αμερικανικό σύστημα HIMARS, με επίκεντρο τον πύραυλο PrSM σε δράση.

Είναι απαραίτητη η αναβάθμιση του MLRS

Ωστόσο, η χρήση του πυραύλου PrSM απαιτεί τον εκσυγχρονισμό του τρέχοντος συστήματος πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων (MLRS). Ως εκ τούτου, ο Ελληνικός Στρατός εξετάζει δύο επιλογές:

Αναβάθμιση των δύο τρίτων του στόλου του με 36 εξέδρες MLRS σε επίπεδο Α2 , με εκτιμώμενο κόστος 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,18 δισεκατομμύρια δολάρια).

Μόνο το ένα τρίτο του στόλου αναβαθμίστηκε, με νέους πυραύλους να αγοράζονται παράλληλα.

Χαρακτηριστικά του πυραύλου PrSM

Ο Ελληνικός Στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας αμερικανικού πυραύλου ακριβείας, γράφει η “The Defense Post”

Ο πύραυλος PrSM έχει προηγμένη σχεδίαση και μεγάλη εμβέλεια που ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα (248 μίλια), καθιστώντας τον ιδανικό αντικαταστάτη για το σημερινό τακτικό πυραυλικό σύστημα του Ελληνικού Στρατού.

Το PrSM μπορεί να εκτοξευθεί τόσο από το M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) όσο και από το M270A2 Multiple Launch Rocket System (MLRS).

Ο αμερικανικός στρατός παρέλαβε τον πρώτο του πύραυλο PrSM στα τέλη του περασμένου έτους.

Ενίσχυση των ελληνικών αμυντικών δυνατοτήτων

Η κίνηση για την αγορά του πυραύλου PrSM αποτελεί μέρος των επιθετικών προσπαθειών της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει τις αμυντικές της ικανότητες, ειδικά υπό το φως της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή.

Η Ελλάδα επιδιώκει να κατέχει τις πιο πρόσφατες στρατιωτικές τεχνολογίες για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την κυριαρχία στο έδαφός της.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου