Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/19 Ιουνίου 1821: Μάχη του Δραγατσανίου, το τραγικό τέλος της επανάστασης στη Μολδοβλαχία


Στάθης Βασιλείου

Οι δυνάμεις του Αλεξάνδρου Υψηλάντη ηττώνται στο Δραγατσάνι της Βλαχίας από υπέρτερες τουρκικές, τερματίζοντας με τραγικό τρόπο την επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

Η προσπάθεια εδραίωσης της επανάστασης στις ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας εξανεμίστηκαν όταν ο Υψηλάντης διαφώνησε ανοιχτά και τελικά εκτέλεσε τον Βλάχο ηγεμόνα Θεόδωρο (Τουντόρ) Βλαδιμηρέσκου. Οι Βλάχοι οπλαρχηγοί αποχώρησαν, αφήνοντας τον Υψηλάντη μόνο με λίγες εκατοντάδες ενόπλους. Ο Τσάρος δεν παρενέβη με τον στρατό του και ο σουλτάνος έλαβε έγκριση από την Ιερά Συμμαχία να εισέλθει με στρατό στην αποστρατιωτικοποιημένη Μολδοβλαχία και να καταπνίξει την επανάσταση.

Την ημέρα εκείνη οι δυνάμεις του Υψηλάντη έφθασαν έξω από το χωριό του Δραγατσανίου (σημερινό Drăgășani), όπου το επιτελείο του σταμάτησε για να υπολογίσει τις επόμενες κινήσεις, ενώ οι Τούρκοι οχυρώνονταν για άμυνα. Η μοιραία κίνηση έγινε όταν ο χιλίαρχος Βασίλειος Καραβίας κινήθηκε αυτόνομα με 800 ιππείς κατά της οχυρωμένης μονής Σερμπανεστίου, όπου δέχτηκε πυκνά πυρά.

Σε βοήθειά του έσπευσε άμεσα ο Νικόλαος Υψηλάντης με τον Ιερό Λόχο (που είχε απομείνει με περίπου 380 άνδρες σε αυτήν την φάση), αλλά μέχρι να φτάσουν εκεί, οι ιππείς του Καραβία υποχώρησαν και οι ιερολοχίτες έμειναν ακάλυπτοι στη μέση του κάμπου, όπου δέχτηκαν την επίθεση τουρκικού ιππικού που έσπευσε για ενίσχυση. Πάνω από 200 έπεσαν νεκροί και 36 αιχμαλωτίστηκαν. Μόνο η επέμβαση του Γεωργάκη Ολύμπιου έσωσε 136 από αυτούς, μεταξύ τους τον Νικόλαο Υψηλάντη και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. Ο Ιερός λόχος που είχε συγκροτηθεί κυρίως από 100 Έλληνες φοιτητές της σχολής του Ιασίου και εκπαιδευτεί στις ευρωπαϊκές τακτικές πολέμου, διαλύθηκε και η επανάσταση στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες θα σβήσει.

Μετά την ήττα των επαναστατών στο Δραγατσάνι, 100 περίπου κατόρθωσαν να διαφύγουν περνώντας τα αυστριακά σύνορα, όπου συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Επτά χρόνια μετά, με παρέμβαση του Τσάρου ο Υψηλάντης απελευθερώθηκε, αλλά πέθανε λίγο μετά από επιπλοκές της κλονισμένης υγείας του σε μεγάλη πενία.

Η σημαία του Ιερού Λόχου, έφερε τα χρώματα του κόκκινου (συμβόλου του αίματος και της θυσίας), του λευκού (αγνότητα του σκοπού) και του μαύρου (του θανάτου) και το διπλό σύμβολο του αναγεννόμενου Φοίνικα με τη ρήση “εκ της κονέως μου αναγεννώμαι” από τη μία και τις μορφές των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με τη φράση “Εν τούτω νίκα” από την άλλη.

Μετά από επιθυμία του η καρδιά ετάφη στην Ελλάδα (βρίσκεται στο Αμαλίειο Αθηνών) ενώ το σώμα του, αφού ετάφη στην Αυστρία, μεταφέρθηκε το 1964 στον ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίο του Άρεως.

ΠΗΓΗ https://military-history.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου