Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Αποπλέει για την Ερυθρά Θάλασσα η Φρεγάτα Ψαρά


Στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας καθότι η Φρεγάτα ΨΑΡΑ αποπλέει για την Ερυθρά Θάλασσα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Εκεί απ’ όπου αποπλέει η φρεγάτα ΨΑΡΑ με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να πάρει μέρος στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ASPIDES, για την προστασία της ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των τρομοκρατών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τον υπουργό συνοδεύει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: Θα παρέχει συνοδεία στον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη, προς υπεράσπιση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών συμφερόντων και υπογραμμίζοντας τον διευρυμένο ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Ευχήθηκα στον Κυβερνήτη και στο πλήρωμα καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους και ασφαλή επιστροφή. Ο Προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού Άγιος Νικόλαος να βρίσκεται πάντα στην πλώρη τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει την Διοίκηση της επιχείρησης, με το Στρατηγείο της Λάρισας.

Το πλοίο ολοκλήρωσε πριν από μερικές ημέρες τις δοκιμές του νέου anti-drone συστήματος, που είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο της ΥΔΡΑ, αφού το συγκεκριμένο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την ΕΑΒ. Ωστόσο, υπάρχουν οπλικά συστήματα που μεταφορτώθηκαν από το ένα πλοίο στο άλλο.

Όπως και με την φρεγάτα ΥΔΡΑ, έτσι και η ΨΑΡΑ αναμένεται να κάνει στάση για ανεφοδιασμό στην Σούδα κι από εκεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ να μεταβεί στο λιμάνι του Τζιμπουτί, που ελέγχεται από τους Γάλλους, πριν την τελική ανάληψη του θαλάσσιου τομέα ευθύνης.

Εκτός απροόπτου, θα αναλάβει την ίδια θαλάσσια περιοχή επιτήρησης και συνοδείας εμπορικών πλοίων, στον κόλπο του Άντεν. Αυτά, ωστόσο, είναι επιχειρησιακά σχέδια που μεταβάλλονται επί του πεδίου, αναλόγως τις συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι την εν πλω διοίκηση της επιχείρησης ASPIDES έχει η Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου