Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Φωτίζοντας ξανά τον Ναό του Ποσειδώνα – Λάμψη σε τρεις διαστάσεις


Ο Ναός του Ποσειδώνα κατά τα εγκαίνια του νέου φωτισμού του. «Το ζητούμενο ήταν να μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τον ναό, όχι να βλέπει μια μουντζούρα στο σκοτάδι», λέει η Ελευθερία Ντεκώ. [Credit: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Ενα μεγάλο τμήμα του –λ.χ. η βορινή πλευρά των κιόνων– δεν έχει σωθεί, με αποτέλεσμα, αν κάποιος τον πρωτοδεί από συγκεκριμένη γωνία, να μην αντιληφθεί αμέσως τον όγκο του. 

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ JOE BIDEN ΜΕ ΤΟΝ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Ας συνεχίσουμε να εξετάζουμε το πως ο Joe Biden και ο φεμινισμός έδωσαν τα χέρια. Ακούγοντας τι είχε να πει μια γυναίκα που έπαιξε τεράστιο επικοινωνιακό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του. “Είναι τεράστια τιμή που μου ζητήθηκε να παραβρεθώ στην συγκέντρωση των Δημοκρατικών σήμερα. Με περίσσια σκέψη δέχτηκα αυτή την ευκαιρία να αντιπροσωπεύσω εκατομμύρια Αμερικανών που έχουν αποκλειστεί”. 

Γουοκισμος: Ένας ατμοσφαιρικός ολοκληρωτισμός


Απόσπασμα από το βιβλίο της Natalie Heinich, Γουοκισμός, ο νέος ολοκληρωτισμός, που κυκλοφορεί από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.

«Ο ολοκληρωτισμός, από την στιγμή που θα βρεθεί στη εξουσία, αντικαθιστά συστηματικά όλα τα πραγματικά ταλέντα, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις τους, με εκείνους τους φανατικούς και τους ηλιθίους των οποίων η έλλειψη οξύνοιας και δημιουργικού πνεύματος αποτελούν την καλύτερη εγγύηση της νομιμοφροσύνης τους[1]», διέγνωσε η Χάνα Άρεντ σε ένα περίφημο βιβλίο της. 

Mάχη του Ρίμινι… Εκδίκηση των ελληνικών όπλων στο έδαφος του εχθρού (vid.)


Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία συγκροτήθηκε την 31 Μαΐου 1944 στην Ινσαρίγιε του Λιβάνου, όπου εκπαιδεύτηκε στον ορεινό αγώνα. Ήταν συνολικής δύναμης 3.377 ανδρών και περιλάμβανε τρία τάγματα Πεζικού, το III Σύνταγμα Πεδινού Πυροβολικού, λόχο Μηχανικού, τμήμα Διαβιβάσεων, τμήμα Πεδινού Χειρουργείου, λόχο Ενισχύσεων, ομάδα Στρατονομίας και τμήματα υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας. Διοικητής της ήταν ο Συνταγματάρχης Πεζικού Θρασύβουλος Τσακαλώτος.

Εκδήλωση Άρδην – Ελληνοτουρκικά: Τα ζεϊμπέκικα και η πραγματικότητα (Βίντεο)


Το Άρδην διοργάνωσε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 εκδήλωση με θέμα:

Ελληνοτουρκικά: Τα ζεϊμπέκικα και η πραγματικότητα

Η τουρκική επιθετικότητα επιστρέφει:

Τατάρ: Θα εξηγήσει στον ΓΓ γιατί δεν δέχεται τριμερή


Θα εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ γιατί δεν μπορεί να πει 'ναι' σε μια τριμερή συνάντηση, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ αναχωρώντας το απόγευμα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για την Νέα Υόρκη, επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος είναι «εθνική πολιτική» και υποστηρίζεται από την Τουρκία. Η κυριαρχική ισότητα είπε, μπορεί να γίνει αποδεκτή με τα 3 Α (απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο, απευθείας επαφές).

Επικοινωνία ΠτΔ με Πρωθυπουργό Λιβάνου και Ισραήλ. «Ετοιμότητα Κύπρου» για διαμεσολάβηση


Επικοινωνία ΠτΔ με Πρωθυπουργό Λιβάνου και Ισραήλ – Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή – Υπογράμμισε την ανάγκη για τερματισμό τέτοιων ενεργειών – Ετοιμότητα της Κύπρου να συνεχίσει να είναι αρωγός στις εν λόγω προσπάθειες – Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη

Πρόεδρος: Διαχρονικά δύσκολες οι σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας – Δεν υπήρχε αυτή η ειλικρίνεια


Οι σχέσεεις Αθηνών και Λευκωσίας είναι δύσκολες δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη του στο ελλαδικό κανάλι Open.

Ανοίγει ο δρόμος για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο, υπεγράφη η συμφωνία


Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. Συζητήσεις της κυπριακής πλευράς για τη συμμετοχή στο έργο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Πολεμικό Ναυτικό: Σχεδιάσεις υποβρυχίων παράκτιου αγώνα και ειδικών επιχειρήσεων

Αναστάσιος Παπανδρέου

Μια άλλη πτυχή του υποβρύχιου αγώνα είναι τα υποβρύχια τσέπης (Midget) ή αλλιώς τα υποβρύχια παράκτιου αγώνα (Coastal). Η χρήση τέτοιων υποβρυχίων γίνεται κυρίως από ναυτικές δυνάμεις όπου ο επιχειρησιακός τους χώρος αποτελείται κυρίως από ρηχές θάλασσες όπως είναι η Βαλτική και ο Περσικός κόλπος. 

Η έγκριση της Βουλής για Switchblade 300/600, SAKO TRG M10 κι αναχρηματοδοτήσεις LOA

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία παρουσιάσθηκαν εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αλλαγή επιχειρησιακού δόγματος στο Πολεμικό Ναυτικό: Εισέρχεται στο club δυνατότητας στρατηγικού πλήγματος με SCALP Naval στις φρεγάτες Belh@rra


Ο πύραυλος στρατηγικής κρούσης, εμβέλειας άνω των 1000 χλμ πρόκειται να τοποθετηθεί τουλάχιστον σε δυο ελληνικές φρεγάτες FDI. Πηγή εικόνας: MBDA

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Όσα ειπώθηκαν στο Λοριάν διά στόματος Νίκου Δένδια και αφορούν το επόμενο βήμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού δείχνουν ίσως την επιχειρούμενη προσπάθεια γι’ αλλαγή πλεύσης του όπλου, το οποίο διασφαλίζει με την ισχύ και την παρουσία του στο Αιγαίο, την Μεσόγειο, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την Κυριαρχία.

Η Ελλάδα έχει 22 από τα 34 κρίσιμα μέταλλα (vid.)


Ο ομότιμος καθηγητής ορυκτολογίας και κοιτασματολογίας στο ΑΠΘ Ανέστης Φιλιππίδης αναλύει και παρουσιάζει τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών και μεταλλευμάτων ο όποιος αποδεικνύεται όλο και πιο καθοριστικός για την νέα οικονομία της υψηλής τεχνολογίας και την αυτάρκεια της Ευρώπης σε αυτό το πεδίο προκειμένου να απεξαρτηθεί από ανταγωνιστικές ή αντίπαλες δυνάμεις όπως είναι η Κίνα.

Ο Νίκος Δένδιας σε άρθρο του: «Ο φόβος του πολέμου μπορεί να διαμορφώσει τις εθνικές μας πολιτικές»


Ακολουθεί το Άρθρο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην ειδική έκδοση «Οι Μεγάλες Ιδέες» της εφημερίδας «Κεφάλαιο» σε συνεργασία με την εφημερίδα New York Times, με κεντρικό θέμα «Τι φοβόμαστε;»

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης για την Σύνοδο του ΟΗΕ - Κρίσιμες επαφές με Ερντογάν, Νετανιάχου, Αμπάς


Εν μέσω των σοβαρών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, αλλά και σαράντα πέντε ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές, που θα επηρεάσουν την έκβαση των πολέμων, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να παραστεί στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ν. Υόρκη.

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ Γ. Γεραπετρίτης: Σε δύο άξονες οι επαφές του στη Νέα Υόρκη


Οι παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς και περιφερειακές κρίσεις, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, όπως και η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος τη διετία 2025-2026, θα είναι στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, που μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Βατερλό της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής…


Κι όμως, η απαράδεκτη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επιβάλει ελέγχους στα σημεία εισόδου στην Γερμανία από όλες τις γειτονικές χώρες, ακυρώνοντας στην πράξη τη συνθήκη Σένγκεν, δεν θα έπρεπε να μας εκπλήξει. Πρόκειται για την μοιραία κατάληξη μιας μακρόχρονης και ατέρμονης ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα, που εξακολουθεί να ασκείται με τρόπο αντιφατικό και αναποτελεσματικό, υπονομεύοντας το σήμερα και, κυρίως, το αύριο της ΕΕ.

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου*

H πρωθυπουργός της Δανίας λέει ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει σκληρή απέναντι στους μετανάστες


H πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσέν, η χώρα της οποίας είναι γνωστή ως μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τους αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο της μετανάστευσης, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της στο Bloomberg ότι είναι σωστό που ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίζουν να κάνουν λόγο για πιο αυστηρούς ελέγχους.

Ολλανδία: «Τρομοκρατικό» το κίνητρο του άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο Ρότερνταμ


Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο

Πρωθυπουργός Σκοπίων: Θέλουμε λύση «pacta sun servanda» με τη Βουλγαρία


Σεπτέμβριος 21, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σκόπια.

Το μήνυμά μου προς τους ανθρώπους στις Βρυξέλλες είναι σαφές – εάν θέλετε πραγματικά να είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, τότε υπάρχει τρόπος, εάν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. 

Σκόπια: Ο ταραχοποιός των βαλκανίων

Η πρόεδρος των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στη διάρκεια διεθνούς συνόδου στην Ελβετία (φωτ. αρχείου: EPA/Michael Buholzer/Pool)

Του Παντελή Σαββίδη

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, τα Σκόπια πραγματοποίησαν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους και το 95,5% των συμμετεχόντων ψήφισε θετικά. Τριάντα τρία χρόνια μετά, η γειτονική χώρα δεν έχει, ακόμη, ενηλικιωθεί. Το εν ου παικτοίς παιχνίδι ελέγχεται, ακόμη, αλλά ο κίνδυνος εκτροπής πάντα ελλοχεύει.

Σκόπια: Σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία; Όχι βέβαια!


Σεπτέμβριος 21, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Αλεξάνταρ Νικολόσκι συνεχίζει τις άγριες επιθέσεις του στη Βουλγαρία, γράφουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Λιμενικό: Σάλος στην Τουρκία με ελληνικό σκάφος που έφτασε στα τουρκικά παράλια κυνηγώντας ταχύπλοο [vid]


Σκάφος από το ελληνικό Λιμενικό έφτασε στα παράλια της Τουρκίας στην διάρκεια καταδίωξης ενός ύποπτου ταχύπλοου, όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media και προκάλεσαν σάλο στα τουρκικά μέσα.

Ο Ερντογάν εκπλιπαρεί για μία χειραψία με την Κάμαλα Χάρις: Η Αντιπρόεδρος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την Κυριακή… Ο Τούρκος πρόεδρος έφαγε “πόρτα” από τον Τραμπ;


Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν παίρνει τη φανέλα με το νούμερο 10 από τον πρόεδρο της τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Φωτογραφία από την Τουρκική Προεδρία, Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει μια συνάντηση με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις στη Νέα Υόρκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, σε μια πρώιμη προσπάθεια να διατηρήσει τη πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων με την αμερικανική κυβέρνηση.

Αναχώρησε για την 79η συνεδριάση του ΟΗΕ ο Ερντογάν - Θα ζητήσει αναγνώριση των Κατεχόμενων της Κύπρου, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ

Ο Τούρκος Πρόεδρος διευκρίνισε ότι στη συνεδρίαση του ΟΗΕ θα αναφερθεί «στα βήματα που μπορούν να γίνουν από κοινού ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα και στις πολιτικές του Ισραήλ»

Στρατός Ισραήλ: Έχουμε εξουδετερώσει σχεδόν πλήρως την ηγεσία της Χεζμπολάχ


Το Ισραήλ λέει ότι έχει «εξοντώσει σχεδόν εντελώς» την ηγεσία της Χεζμπολάχ.

«Συντριπτική απάντηση» υπόσχονται οι Φρουροί της Επανάστασης: Με «έκρηξη» απειλεί ο Λίβανος


Το Ιράν απειλεί με «συντριπτική απάντηση» στα χτυπήματα που δέχθηκε η Χεζμπολάχ από το Ισραήλ.

Πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ: Πρόβλημά μας δεν είναι ο Λίβανος αλλά η Χεζμπολάχ


Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντάνι Ντάνον, τόνισε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως δεν μπορεί να αποκλείσει νέες επιχειρήσεις εναντίον του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Γκαλάντ: Το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι την τελική νίκη


Και μετά τη δολοφονία του Ιμπραχίμ Ακίλ θα συνεχίσουμε μέχρι να επιτύχουμε τους πολεμικούς μας στόχους, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας. Χαμάς: Ωμή κλιμάκωση η σιωνιστική επίθεση στη Βηρυτό.

Η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί για τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό


Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει να υπήρξε κάποια ενημέρωση του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ πριν από τα σημερινά πλήγματα στη Βηρυτό, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο ή να φύγουν από τη χώρα, εάν βρίσκονται ήδη εκεί.

Μέση Ανατολή: Ο διπλός πόλεμος και η... προφητεία Τραμπ


Αθηνά Σούτζου Μαρία Σπηλιοπούλου

Οι προτροπές από Δύση και Ανατολή προς Ισραήλ και Χεζμπολάχ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, για να μην ξεσπάσει νέος πόλεμος στον Λίβανο και κυλήσει πιο βαθιά στο αίμα και το χάος η Μέση Ανατολή, έσβησαν χθες μέσα στον εκκωφαντικό θόρυβο του βομβαρδισμού της Βηρυτού.

«Jihad»: To Iράν παρουσίασε νέο βαλλιστικό πύραυλο και αναβαθμισμένο drone [εικόνες & βίντεο]


Έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο και ένα αναβαθμισμένο στρατιωτικό drone παρουσίασε το Ιράν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της Τεχεράνης, στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης σήμερα εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η Ρωσία ετοιμάζει πλήγματα στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις


Ουπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία σχεδιάζει χτυπήματα στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις πριν από τον χειμώνα και κάλεσε τον ΔΟΑΕ και τους συμμάχους της Ουκρανίας να δημιουργήσουν μόνιμες αποστολές παρακολούθησης στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Ο Ζελένσκι ελπίζει να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα

O ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως ελπίζει να συναντήσει τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα, όταν ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Οι πρώτοι Ουκρανοί πιλότοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση αεροπορικής μάχης στη Γαλλία


Σεπτέμβριος 21, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Οι Ουκρανοί πιλότοι που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση αεροπορικής μάχης στη Γαλλία μεταβαίνουν τώρα στη Ρουμανία.

Ουκρανική επίθεση με drone στο Κράσνονταρ - Μεγάλη φωτιά και εκκένωση της περιοχής - Δείτε βίντεο


Τουλάχιστον 1.000 κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο για λόγους ασφαλείας - Πλήγματα με ντρόουν πραγματοποιήθηκαν επίσης στην περιφέρεια Τβερ

Κατάλογο «μη φιλικών χωρών» δημοσίευσε η Ρωσία - Η Ελλάδα και η Κύπρος ανάμεσά τους

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin / AP

Έναν κατάλογο με 47 χώρες και εδάφη που θεωρεί πως υιοθετούν «καταστροφικές συμπεριφορές αντίθετες με τις ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες» δημοσίευσε η Ρωσία, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος.