Ο πύραυλος στρατηγικής κρούσης, εμβέλειας άνω των 1000 χλμ πρόκειται να τοποθετηθεί τουλάχιστον σε δυο ελληνικές φρεγάτες FDI. Πηγή εικόνας: MBDA
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα
Όσα ειπώθηκαν στο Λοριάν διά στόματος Νίκου Δένδια και αφορούν το επόμενο βήμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού δείχνουν ίσως την επιχειρούμενη προσπάθεια γι’ αλλαγή πλεύσης του όπλου, το οποίο διασφαλίζει με την ισχύ και την παρουσία του στο Αιγαίο, την Μεσόγειο, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την Κυριαρχία.
Πέραν της έναρξης διαπραγμάτευσης για την τέταρτη φρεγάτα Belh@rra, που κανείς δεν γνωρίζει επί του παρόντος, πότε θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, ο υπουργός έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα των πυραύλων SCALP Naval, ενός Στρατηγικού όπλου που δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες για την αλλαγή του επιχειρησιακού δόγματος στο Πολεμικό Ναυτικό.
Σε ό,τι αφορά την έναρξη διαπραγμάτευσης για το τέταρτο πλοίο της κλάσης, πηγές από το ναυτικό επιτελείο σημειώνουν ότι υπάρχει η τεχνογνωσία και το προηγούμενο, οπότε η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα έχει καθυστερήσεις.
Άλλωστε οι «ναύτες» θέλουν να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς ώστε να μειωθεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης στην περίπτωση που επιτευχθεί η συμφωνία.
Who is who SCALP Naval?
Από ανοιχτές πηγές μπορούμε να μάθουμε ότι ο πύραυλος SCALP Naval κατασκευάζεται από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA και έχει μήκος 6,5 μέτρα, βάρος 1.400 κιλά.
Αν εκτοξευτεί από μονάδα επιφανείας, όπως είναι η φρεγάτα FDI, φέρεται να έχει δραστικό βεληνεκές 1.400 χιλιομέτρων, ενώ όταν εκτοξευτεί από έναν υποθαλάσσιο «κυνηγό» θα βάλλει κατά ενός στόχου περίπου στα 1.000 χιλιόμετρα.
Διαθέτει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 300 κιλών και συστήματα καθοδήγησης που εξασφαλίζουν ακρίβεια πλήγματος. Το 2017 ήταν η πρώτη φορά που εισήχθη σε επιχειρησιακή λειτουργία στις 7000 τόνων φρεγάτες τύπου FREMM, ενώ από το 2022 οι SCALP Naval εξοπλίζουν τα υποβρύχια τύπου Scorpene και Barracuda του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Πρόκειται για ένα όπλο μακρού πλήγματος πλήρως αυτοματοποιημένης λειτουργίας, προγραμματισμένο με τα στοιχεία του στόχου πριν την εκτόξευση.
Μόλις εκτοξευθεί, δεν μπορεί να παρέμβει χειριστής ώστε ν’ αλλάξει την πορεία του, ταξιδεύει με πορεία αυτόνομη, πετώντας πάντοτε σε χαμηλό ύψος ακολουθώντας το ανάγλυφο, καθοδηγούμενος από το GPS, το INS αλλά και με χαρτογράφηση του εδάφους.
Κοντά στον στόχο, ο πύραυλος αποκαλύπτεται παίρνοντας μεγάλο ύψος ώστε ν’ αποκτήσει οπτική επαφή, και να συγκρίνει την εικόνα του στόχου που έχει αποθηκευμένη, με τα δεδομένα που λαμβάνει με την υπέρυθρη κάμερα.
Στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να τον εντοπίσει και εφόσον έχει αποκαλυφθεί, κινείται σε άλλον στόχο ώστε να μην καταρριφθεί ή παρεμβληθεί.
Στις βελτιώσεις που έχουν ανακοινωθεί και δημοσιευτεί σε ανοιχτές πηγές, περιλάμβαναν τη δυνατότητα μετάδοσης πληροφοριών, μέσω δεδομένων, για τον στόχο λίγο πριν από την κρούση.
Ο SCALP Naval είναι «απαλλαγμένος» από το καθεστώς ITAR, δηλαδή δεν υπόκειται σε άδεια εξαγωγής από τις ΗΠΑ κι αυτό έγινε με πρωτοβουλία των Γάλλων.
Ο πύραυλος αυτός μπορεί να δοθεί και με δεδομένα στόχων, προϊόν δορυφορικής απεικόνισης, με ότι αυτό σημαίνει για το νέο χρήστη που εισέρχεται σε αυτό το ιδιαίτερα κλειστό club αυτών που κατέχουν το Στρατηγικό όπλο στην φαρέτρα τους .
SCALP Naval για την κλάση «ΚΙΜΩΝ».
Στις ελληνικές φρεγάτες Belh@rra ο SCALP Naval θα χρησιμοποιείται από σύστημα κάθετης εκτόξευσης κελιών τύπου «A70 Sylver,» τα οποία όμως δεν μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους επιφανείας – αέρος τύπου Aster 15 & Aster 30 που έχει επιλέξει το Πολεμικό Ναυτικό.
H προμήθεια των συγκεκριμένων πυραύλων προσφέρει ενισχυμένες δυνατότητες στις νέες ελληνικές φρεγάτες, καθώς θα μπορούν να χτυπούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια θέσεις και στόχους του εχθρού, όχι μόνο στην θάλασσα αλλά κυρίως στην ξηρά.
Με άλλα λόγια, στρατιωτικές πηγές προερχόμενες από το Ναυτικό επισημαίνουν ότι οι πύραυλοι SCALP Naval φέρνουν τα πάνω κάτω στις δυνατότητες του Στόλου, στο δόγμα με το οποίο λειτουργεί, μια και η απόκτηση Στρατηγικού πλήγματος κάνει τον δυνητικό αντίπαλο να σκεφτεί πολύ καλά το επόμενο βήμα του.
Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι δεδομένη με έναν ναυτικό βαλλιστικό πύραυλο στα «κελιά» των Belh@rra μια και μπορεί να αντεπιτεθεί σε κρίσιμες υποδομές του αντιπάλου.
Παράλληλα θα υπάρχει τεράστια βοήθεια στην Πολεμική Αεροπορία, κατά την φάση μιας αντεπίθεσης αφού και τα μαχητικά της «γαλλικής σχολής» διαθέτουν Scalp EG. Αυτό πέραν του αιφνιδιασμού σημαίνει και λιγότερα αεροσκάφη σε αποστολή στρατηγικής κρούσης.
Με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται το φάσμα αποστολών που θα είναι σε θέση να εκτελεί ο ελληνικός στόλος, γεγονός που καθιστά τις ίδιες τις ελληνικές Belh@rra Στρατηγικά πλοία στο Αιγαίο, την Μεσόγειο ή όπου αλλού απαιτούν τα Εθνικά συμφέροντα.
Από τους Exocet Block III στους SCALP Naval
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τους υφιστάμενους Exocet Block III των νεότερων πυραυλακάτων, το Ναυτικό έχει την σημαντική ικανότητα να βάλει σε μεγάλη απόσταση, δηλαδή στα 180 χλμ, ακόμη και σε εδάφη, κατά στόχων που θεωρούνται κρίσιμοι για τον δυνητικό αντίπαλο.
Η απόφαση ενίσχυσης του ναυτικού οπλοστασίου με τους SCALP Naval κυριολεκτικά εκτοξεύει αυτή τη δυνατότητα και από το βεληνεκές των 180 χλμ ο στόλος θα κρατά στα χέρια του ίσως το μακρύτερο ως τώρα «δόρυ» που είχε ποτέ η εξωτερική πολιτική.
«Ισχυροποιούμε την παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας, ταυτόχρονα τα σύνορα και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδέποτε αμφισβητώντας τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της περιοχής. Πάντοτε τηρώντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και όσων προβλέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη βάση της προστασίας των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών. Για την Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Αξίες, την προάσπιση των οποίων ελπίζουμε να υιοθετήσουν όλες οι χώρες της περιοχής.», σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ο Νίκος Δένδιας στον σύντομο χαιρετισμό του στο Λοριάν της Γαλλικής Βρετάνης.
Και με τα λόγια αυτά ο υπουργός θέλησε να στείλει μηνύματα ότι το Ελληνογαλλικό σύμφωνο αμυντικής συνδρομής έχει την δική του Στρατηγική αξία για την περιοχή.
Οι δυο χώρες επιδιώκουν με κάθε μέσο και τρόπο, οι γεωστρατηγικές εξελίξεις πάσης φύσεως να μετατρέπονται σε πυλώνες σταθερότητας για τα κράτη της Μεσογείου, ιδίως τα Ευρωπαϊκά.
Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι το Ναυτικό ναι μεν καθυστερεί πολύ να εκσυγχρονίσει ένα μεγάλο μέρος του Στόλου, αλλά ταυτόχρονα η επιχείρηση αλλαγής δόγματος είναι σε εξέλιξη.
Άλλωστε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι το Ναυτικό με αυτές τις αποφάσεις τοποθετείται στις δυνάμεις που θα δημιουργούν θόλο αεράμυνας και ταυτόχρονα τον «άσσο» ενός ιδιαίτερα μακρού πλήγματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου