Θα εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ γιατί δεν μπορεί να πει 'ναι' σε μια τριμερή συνάντηση, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ αναχωρώντας το απόγευμα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για την Νέα Υόρκη, επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος είναι «εθνική πολιτική» και υποστηρίζεται από την Τουρκία. Η κυριαρχική ισότητα είπε, μπορεί να γίνει αποδεκτή με τα 3 Α (απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο, απευθείας επαφές).
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης επέκρινε την μετάβαση αντιπροσωπείας του ΡΤΚ στην Νέα Υόρκη το ίδιο διάστημα με τον ίδιο.
«Μαζί με το ΑΚΕΛ θα συμμετάσχουν στην Σοσιαλιστική Διεθνή. Το μάθαμε από τα ΜΜΕ. Από τα προγράμματα στα δικά τους ΜΜΕ κατάλαβα ότι ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι πολύ σοβαρός». Υποστήριξε ότι το ΡΤΚ με τις θέσεις που θα μεταφέρει στις επαφές του στην Νέα Υόρκη «αδυνατίζουν τη θέση της τ/κ πλευράς και είναι απέναντι στην νέα πολιτική που εφαρμόζεται με την στήριξη της Τουρκίας».
«Λέμε ότι δεν θα ξεκινήσει μια νέα και επίσημη πολιτική διαδικασία έως ότου επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές μας καθεστώς. Αυτή είναι μια κρατική πολιτική που εφαρμόζουμε εδώ και 4 χρόνια σε πλήρη αρμονία με την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Για να αποδυναμώσουμε αυτό (την πολιτική), το να πηγαίνουμε παρασκηνιακά και να αναδεικνύουμε προσωπικές πολιτικές ανησυχίες και στόχους, αυτό δεν αρμόζει σε πολιτικό ηγέτη».
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι οι θέσεις του ΡΤΚ (η πρόταση 5 σημείων) εμπεριέχει στοιχεία που είχαν αναφέρει εξαρχής κάποιες ξένες χώρες, «απλώς για να σπάσουμε τη θέση μας επί της αρχής. Αυτή η ατυχής κατάσταση όχι μόνο διευκολύνει την ε/κ πλευρά, αλλά υπονομεύει και την τουρκική θέση. Είναι σαφές ότι η επιμονή σε κάτι που δεν θα γίνει εξυπηρετεί τη διατήρηση του στάτους κβο».
Κατά τον κ. Τατάρ, το Κυπριακό αφορά το μέλλον του τ/κ «λαού», είναι ένα ζήτημα πάνω από την πολιτική. «Δεν ταιριάζει στον αρχηγό της αντιπολίτευσης να απαριθμεί τα στοιχεία που θέλουν να ακούν οι ξένοι για προσωπικούς του στόχους και να προσπαθεί να τους φανεί συμπαθητικός. Το κράτος δεν πρέπει ποτέ να τίθεται μπροστά από τις προσωπικές φιλοδοξίες».
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι σε περίπου ένα χρόνο θα γίνουν «προεδρικές εκλογές». «Θα πρέπει να κατέβει υποψήφιος (ο Τουφάν Ερχιουρμάν) και να ζητήσει την έγκριση του λαού για αυτά. Ωστόσο, αυτό που γίνεται τώρα είναι να πηγαίνει πίσω από την πλάτη του κράτους και να υπονομεύει την κρατική θέση που δημιουργήθηκε με την αμέριστη υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας».
Κι επανέλαβε ότι ως Τ/κ η θέση τους είναι πως μια νέα κι επίσημη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. «Ωστόσο, ακόμα και χωρίς ν’ αρχίσει μια πολιτική διαδικασία, χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών» Κι επίσης επανέλαβε την πρότασή του για συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα ενέργειάς, νερού, πολιτιστικής κληρονομιάς, στην υγεία «ίσως και στο άνοιγμα οδοφραγμάτων. Ωστόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν είναι καθόλου σωστό να παρακαθίσουμε χωρίς να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς μας. Αυτό είναι το αρμόζον στην εθνική πολιτική. Στο σημείο που βρισκόμαστε αυτή είναι η θέση την οποία καθορίσαμε σε διαβούλευση με την Τουρκία».
Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι και στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν, δήλωσε πως η κυριαρχική ισότητα δεν είναι θέμα προς παζάρεμα και για να γίνει αυτή αποδεκτή πρέπει να προχωρήσουν σε απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο κι απευθείας επαφές, «να αρθούν τα εμπάργκο στον αθλητισμό».
Επανέλαβε ότι οι Τ/κ έχουν εγγενή δικαιώματα από την ΚΔ ως «ιδρυτικός εταίρος» και εδώ και 60 χρόνια τους ανήκει «το ένα από τα δύο κράτη, η ΤΔΒΚ».
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι πάει στην Νέα Υόρκη για να «εκπροσωπήσω εκεί την εθνική πολιτική και τον λαό μου. Και θα εξηγήσω στον κ. Αντόνιο Γκουτέρες γιατί δεν μπορώ να πω ναι σε μια τριμερή συνάντηση. Επειδή η πολιτική που ακολουθούμε εδώ και 4 χρόνια με την στήριξη της Τουρκίας, συνεχίζεται ως έχει. Κι αν υπάρξει ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς μας θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά».
Αναφερόμενος στη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό θα καταργούσε τις αποτελεσματικές και ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας, το δικαίωμα βέτο των Τ/Κ, τον στρατό και τις εγγυήσεις, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τ/Κ. «Θα ήταν μια διαπραγματευτική διαδικασία γεμάτη κινδύνους και ίντριγκες που δεν θα θα ήταν πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ».
Ο κ. Ταταρ θα επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 29 Σεπτεμβρίου. Ανέφερε ότι στην Νέα Υόρκη θα έχει διάφορες επαφές με την βοήθεια και στήριξη της Τουρκίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου