Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Πρωθυπουργός Σκοπίων: Θέλουμε λύση «pacta sun servanda» με τη Βουλγαρία


Σεπτέμβριος 21, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σκόπια.

Το μήνυμά μου προς τους ανθρώπους στις Βρυξέλλες είναι σαφές – εάν θέλετε πραγματικά να είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, τότε υπάρχει τρόπος, εάν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. 

Δεν θα δεχτούμε περισσότερα τελεσίγραφα, τουλάχιστον όσο εγώ ηγούμαι της ‘  μακεδονικής ‘ κυβέρνησης, ούτε υπάρχει κάποιο τίμημα που μπορεί να με πείσει να δεχτώ τελεσίγραφο, γράφει το επίσημο πρακτορείο των Σκοπίων, MIA.

Θέλω αυτοί οι πολίτες και η πατρίδα μου να είναι σε αυτή την οικογένεια με βάση το αξιοκρατικό σύστημα, και όχι με βάση πρόσθετες εθνικές ντροπές και παραχωρήσεις ταυτότητας, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για να συνοψίσει τα χθεσινά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν στις συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Ο Μίτσκοσκι στις Βρυξέλλες, όπου συνοδευόταν από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου Τίμτσο Μουτσούνσκι και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ορχάν Μουρτεζάνι, παρακολούθησε γεύμα εργασίας με τους ηγέτες των άλλων πέντε χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και υπήρξαν επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ,  Σαρλ Μισέλ, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχεϊ, και με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Γκερτ Γιαν Κόπμαν.

Επανέλαβε σήμερα στο Στιπ ότι εάν η ΕΕ κυβερνηθεί σύμφωνα με το αξιοκρατικό σύστημα, η χώρα θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις αύριο, αλλά τόνισε ότι προφανώς επιτρέπουν σε ένα κράτος μέλος να διμερίσει τη διαδικασία με κάτι, που δεν είναι η θέση των άλλων 26 κρατών μελών.

Επεσήμανε ότι πρέπει να ισχύει η αρχή «pacta sun servanda» σε σχέση με τη Βουλγαρία, η οποία, όπως είπε, όπως ισχύει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει να ισχύει και για τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία.

 Πρόσθεσε ότι η «γαλλική πρόταση» δεν είναι συμφωνία και ανέφερε ότι σύμφωνα με τη Συμφωνία καλής γειτονίας, η Βουλγαρία θα πρέπει να μας στηρίξει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και όχι να μας εμποδίσει.

– Για περισσότερες από δύο δεκαετίες ήμασταν σε ομάδες και κάτι που ζητήθηκε από εμάς ήταν αποτέλεσμα διμερών διαφορών, όχι κριτηρίων της Κοπεγχάγης και κάτι που βασίζεται στην εκπλήρωση στόχων και πολιτικών, αλλά μάλλον εθνικές παραχωρήσεις.

 Ένας από τους συνομιλητές στο γεύμα είπε, και ήταν ένας από τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε θυσίες. Θα έλεγα ότι αυτό που έκαναν οι πολίτες μας και η “Μακεδονία” δεν είναι θυσία, κάναμε πολλές θυσίες, αλλά είναι ταπείνωση.

«Διεφθαρμένοι πολιτικοί έκαναν αλλαγές σε εθνικά σύμβολα και ταυτότητες»

 Αυτό που μας συμβαίνει τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες. Δυστυχώς, κάποιοι εννοούν θυσία αν αλλάξουν έναν ή δύο νόμους, για εμάς θυσία ήταν αλλαγή εθνικών συμβόλων, σημάτων ταυτότητας, κάτι που δυστυχώς έκαναν οι διεφθαρμένες πολιτικές ελίτ, ανίκανες να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα και τα επιχειρήματα, ενώ ληστεύουν και ταπεινώνοντας τους δικούς τους ανθρώπους και δεν ντράπηκαν να τον ταπεινώσουν, με την πολιτική μπήκαν ως απατεώνες, έφυγαν ως εκατομμυριούχοι και αυτό είναι κάτι που αυτή η γενιά σε αυτή τη μακεδονική κυβέρνηση έχει καθήκον να διορθώσει.

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω στις αρχές αυτής της χιλιετίας ήμασταν σε μια ομάδα με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, για να βγούμε από αυτήν, μετά ήμασταν σε μια ομάδα με την Κροατία, μετά βγήκαμε, μετά σε μια ομάδα με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο έτσι ώστε μας προσπέρασε και ο όμιλος και τώρα θα μας προσπεράσει η Αλβανία, τόνισε ο Μίτσκοσκι.

Στις συναντήσεις στις Βρυξέλλες, λέει ότι είχαν ουσιαστικές συνομιλίες, παρουσίασαν σοβαρά επιχειρήματα και γεγονότα και συμφώνησαν ότι το μέλλον της χώρας είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς και ότι ως πολίτες και ως χώρα έχουμε κάνει πολλά για το δρόμο προς την ΕΕ.

Σε σχέση με το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και αρχηγού του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, για παραίτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Μεταφορών, Αλεξάνταρ Νικολόσκι, λόγω των δηλώσεων περί μη ανάδειξης της σημαίας της Βόρειας Μακεδονίας κατά την άτυπη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών, Γκόρνταν Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα και Ρούμεν Ράντεφ, την περασμένη εβδομάδα στη Σόφια, ο Μίτσκοσκι είπε ότι ο Νικολόσκι είχε ήδη απαντήσει και ότι δεν είχε τίποτα να προσθέσει, αλλά σημείωσε ότι ως χώρα πρέπει να κοιτάξουμε το συμφέρον μας και να μην πέσουν στην παγίδα της προεκλογικής εκστρατείας της Βουλγαρίας.

– Λυπάμαι που ελλείψει σοβαρού οράματος, έργων και στρατηγικής και πολιτικών, το κύριο θέμα στη Βουλγαρία είναι τα Σκόπια και το ‘Μακεδονικό’, αλλά αυτό είναι επιλογή τους, όχι δική μας. Τους εύχομαι μια επιτυχημένη εκστρατεία και επιτέλους για έβδομη φορά να εκλέξουν μια σταθερή πολιτική κυβέρνηση με την οποία εμείς ως κυβέρνηση θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε πραγματικές σχέσεις καλής γειτονίας και να βαδίσουμε πλήρως στο δρόμο της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ. Μάλιστα, αυτό αναμένεται από τους καλούς γείτονες και γι’ αυτό υπάρχει μια Συμφωνία, η οποία λέγεται καλή γειτονία, είπε ο Μίτσκοσκι.

Σε σχέση με τις εξαγγελίες του  Βούλγαρου ευρωβουλευτή Αντρέι Κοβάτσεφ, για πρωτοβουλία αποκλεισμού του VMRO-DPMNE από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Μίτσκοσκι είπε ότι αν ήταν πρωταπριλιά και αυτό θα ήταν ένα καλό πρωταπριλιάτικο αστείο.

MIA, A2on

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου