Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ελλάδα έχει 22 από τα 34 κρίσιμα μέταλλα (vid.)


Ο ομότιμος καθηγητής ορυκτολογίας και κοιτασματολογίας στο ΑΠΘ Ανέστης Φιλιππίδης αναλύει και παρουσιάζει τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών και μεταλλευμάτων ο όποιος αποδεικνύεται όλο και πιο καθοριστικός για την νέα οικονομία της υψηλής τεχνολογίας και την αυτάρκεια της Ευρώπης σε αυτό το πεδίο προκειμένου να απεξαρτηθεί από ανταγωνιστικές ή αντίπαλες δυνάμεις όπως είναι η Κίνα.

Αναφέρει συνοπτικά τα στοιχεία από μία επικαιροποιημένη μελέτη με τα κρίσιμα μεταλλεύματα – ορυκτά στην Ελλάδα, όπου τα «κρίσιμα» είναι επιστημονικός ορισμός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει πρόσφατα 34 κρίσιμα μεταλλεύματα- ορυκτά για την βιομηχανία σε όλους τους τομείς, από τα τρόφιμα μέχρι τα ηλεκτρονικά και ιατρικά μηχανήματα και παροτρύνει τις χώρες που διαθέτουν να τα αξιοποιήσουν για να αυξήσει την αυτάρκεια της έναντι της Κίνας.

Η Ελλάδα διαθέτει τα 22 από τα 34 είτε σε βεβαιωμένα κοιτάσματα είτε σε ενδεικτικά.  Η ακαθάριστη αξία υπολογίζεται σε περίπου 100 δις αλλά αυτή είναι η συντηρητική εκτίμηση με βάση τις πιθανολογούμενες ποσότητες το μέγεθος των οποίων υπολογίζεται με συγκεκριμένο αυστηρό- περιοριστικό τύπο, με αποτέλεσμα, όπως διευκρινίζει ο συνομιλητής μας, όταν ξεκινά η εκμετάλλευσή τους οι ποσότητες που εντοπίζονται να είναι διπλάσιες. Αυτή είναι η παγιωμένη επιστημονική πρακτική στον συγκεκριμένο τομέα, όπερ σημαίνει ότι η πραγματική αξία των εκτιμώμενων κοιτασμάτων μπορεί να φθάνει τα 200 δισ.

SONY DSC

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου