Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Σκόπια: Σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία; Όχι βέβαια!


Σεπτέμβριος 21, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Αλεξάνταρ Νικολόσκι συνεχίζει τις άγριες επιθέσεις του στη Βουλγαρία, γράφουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων και υπουργός Μεταφορών Αλεξάνταρ Νικολόσκι, δήλωσε ότι οι Βούλγαροι είναι «μίζεροι».

Ο Νικολόσκι ανακοίνωσε ότι δεν είναι κατά της κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής προς τη Βουλγαρία (τμήμα του Διαδρόμου 8), αλλά δεν θα την κατασκευάσει.

«Δεν είμαι κατά της κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής προς τη Βουλγαρία, αλλά δεν θα κατασκευαστεί μια διαδρομή που είναι ανέφικτη και πολύ δαπανηρή, και με κάποιο τρόπο έγινε προσπάθεια να διαφθείρουν εμένα και τον πρωθυπουργό (Μίτσκοσκι)», είπε ο Νικολόσκι.

Προτεραιότητα στη σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγραδίου – Θεσσαλονίκης


Για αυτόν, η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Θεσσαλονίκη-Σκόπια-Βελιγράδι, μέρος του Διαδρόμου 10, είναι πολύ πιο σημαντική.

«Η κορυφαία προτεραιότητά μου είναι η κατασκευή του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας του Διαδρόμου 10, έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτού του σιδηροδρόμου υψηλής τεχνολογίας. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό έργο από αυτό γιατί θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον.

Το έργο είναι κερδοφόρο, ενώ υπάρχει και έργο από το 1978 για σιδηρόδρομο με ταχύτητα 140 έως 250 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό το έργο δεν υλοποιήθηκε πιθανότατα λόγω της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Και θα μας κοστίσει φθηνότερα από τη σιδηροδρομική γραμμή προς τη Βουλγαρία, κάπου μεταξύ 6 και 10 εκατομμυρίων ευρώ το χιλιόμετρο. Θα τελειώσω αυτό το έργο και δεν θα το φτιάξει μια ρωσική, κινεζική ή ινδική εταιρεία, θα το ξεκινήσω και θα το τελειώσω, γιατί περιμένω το VMRO-DPMNE να έχει δύο κυβερνητικές ευκαιρίες», είπε ο υπουργός στο Κανάλ 5.

Ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου (χθες) με τους υπουργούς Μεταφορών της Ελλάδας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας στη Βουδαπέστη στις 20 Σεπτεμβρίου. Επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η κατασκευή του Διαδρόμου 10.

Σε ό,τι αφορά τις συνταγματικές αλλαγές και τις σχέσεις με τη Βουλγαρία, ο Νικολόσκι είπε ότι «δεν είναι δίκαιο να χτίζεις πολιτική καριέρα με πίεση να καταστρέψεις ένα έθνος».

«Αν θέλει, η ΕΕ μπορεί να λύσει το πρόβλημα μαζί μας και σε ένα πρωί ή ένα απόγευμα γονατίζουν πολύ ισχυρότερες χώρες από εμάς. Τι κάνουμε με τις 14 αποφάσεις από το Στρασβούργο για τη σλαβομακεδονική μειονότητα, που η Βουλγαρία δεν θέλει να εκπληρώσει ;

Είναι έτοιμη η Σόφια να μην μπλοκάρει τη Βόρεια Μακεδονία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων; Εάν ναι, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αναβαλλόμενες συνταγματικές αλλαγές. Ποια είναι η διαφορά αν οι Βούλγαροι μπουν στο Σύνταγμα τώρα ή σε λίγα χρόνια;

 Η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέρος της ΕΕ από τον αέρα και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που περιμένουν και πληρούν προϋποθέσεις, δεν μπορούν, τόνισε ο Νικολόσκι,  σύμφωνα με τη βουλγαρική dnes.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου