Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Pavlopetri Watch Day 2024: Κολυμβητικές ξεναγήσεις στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Ο βυθισμένος προϊστορικός οικισμός «Παυλοπέτρι» βρίσκεται στην ακτή και τον βυθό της όμορφης παραλίας που βρίσκεται απέναντι από την Ελαφόνησο.

ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ


Ένα από τα αμέτρητα προνόμια των γυναικών στις Δυτικές κοινωνίες είναι λιγότερη φυλάκιση και ποινές. Αυτή είναι η Juzzmin Fry. Πριν από ένα χρόνο επιτέθηκε μεθυσμένη με μια γόβα στιλέτο στον 19χρονο άγνωστο σε αυτή Kyle Johns. Του άνοιξε το κεφάλι σε διάφορα σημεία και σαν αποτέλεσμα παρολίγο να χάσει ένα μάτι και να του προκληθούν σύμφωνα με τους γιατρούς σοβαρές κρανιακές βλάβες. 

Μύκονος: Ανατροπή στην υπόθεση «βιασμού» της 23χρονης -Τα βίντεο δείχνουν συναίνεση


Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τρεις Πακιστανοί που κατηγορήθηκαν για βιασμό 23χρονης τουρίστριας στη Μύκονο.

BBC Ζούκερμπεργκ: Ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid


Ο ιδιοκτήτης της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ εξέφρασε τη λύπη του που ενέδωσε στην πίεση της κυβέρνησης Μπάιντεν για λογοκρισία περιεχομένου στο Facebook και το Instagram κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ισραήλ και Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ


Σχετικά με όλους αυτού που ζητούν την εξαφάνιση του Ισραήλ.

Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου, Αρθρογράφος
Ιστορικός-Διεθνολόγος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Παν/μιου Δυτ.Μακεδονίας

Παράνομο εμπόριο από τα κατεχόμενα και απόλυτη ... σιωπή


Φωτογραφία αρχείου Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Πράσινη γραμμή
VIA ASSOCIATED PRESS

Η «τρύπα» της παρανομίας μπορεί να κλείσει με κυπριακή πρωτοβουλία στην ΕΕ, είτε πολιτικά στο Ευρ. Συμβούλιο, είτε μέσω του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

Ο Τατάρ προφασίζεται απειλές για να μη θέλει Τριμερή


Ανδρέας Πιμπίσιης


Ο Ερσίν Τατάρ επικαλείται, αυτή τη φορά, ότι οι Τουρκοκύπριοι δέχονται απειλές και πιέσεις προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, για να διαμηνύσει ταυτόχρονα πως υπό αυτά τα δεδομένα δεν θα δεχθεί. Από την άλλη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά του προς την πλευρά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να συναντηθεί με τον κ. Τατάρ.

Επικίνδυνος! Ευρωβουλευτής αλά τούρκα


Ευρωβουλευτής αλά τούρκα… Με νέο βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ευρωβουλευτής, Φειδίας Παναγιώτου, υπεραμύνεται του προηγούμενου απαράδεκτου μηνύματος του, ανήμερα της δεύτερης βάρβαρης της τουρκικής εισβολής.

Σήμα κινδύνου από Μπορέλ: Τουρκία και Ρωσία εκτροχίασαν τη ”μεσογειακή τάξη πραγμάτων” της ΕΕ


Ερωτήματα εγείρονται ξαφνικά για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, λόγω Τουρκίας.

του Δημοσθένη Γκαβέα 

Ανησυχία Τουρκίας για την σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου-Ελλάδας (τουρκικό δημοσίευμα)


Αύγουστος 27, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το έργο ‘Great Sea Interconnector’, το οποίο στοχεύει στην παροχή ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω των πρόσφατων διαφωνιών.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Το Κυπριακό αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της σχέσης και της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας


Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η συνεργασία σε παγκόσμια γεωπολιτικά θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ομόλογό τους, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.

C-130 ΠΑ, αύξηση διαθεσιμότητας… Νέα μεταγωγικά;


Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας – 112 Πτέρυγα Μάχης – βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το C-130 Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας με σειριακό αριθμό «751», ανεβάζοντας τον αριθμό της διαθέσιμης δύναμης μεταγωγικών της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «Ηρακλής» σε πέντε.

Το διακομματικό σκάνδαλο των P-3B Orion


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 25 Αυγούστου, η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αποκάλυψε ότι απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, για την σύμβαση εκσυγχρονισμού μέσης ζωής αεροσκαφών P-3B που ανατέθηκε το 2015, δίχως ακόμη να έχει υλοποιηθεί. 

Αισιοδοξία στο Πολεμικό Ναυτικό για την αναβάθμιση των Ρ-3


Το πολύπαθο πρόγραμμα των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3 Orion φαίνεται ότι οδεύει προς το τέλος του και μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνει η ένταξη του πρώτου από τα συνολικά 4 αεροπλάνα που θα προμηθευτεί η Αεροπορία του Πολεμικού Ναυτικού.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αρχηγός ΓΕΝ: Ειδήσεις για 4 έως 6 νέα υποβρύχια, ECM φρεγατών FDI και εξοπλιστικό σχεδιασμό για το Πολεμικό Ναυτικό

Σημαντικές ειδήσεις κομίζει η σημερινή ενημέρωση του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημήτριου-Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ στους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στα πλαίσια της σημερινής τελετής παράδοσης– παραλαβής των καθηκόντων Εκπροσώπου Τύπου ΓΕΝ, από τον Πλοίαρχο Ευάγγελο Σιμαγιά ΠΝ, στον Αντιπλοίαρχο Γεώργιο Λαϊάκη ΠΝ. 

Η υποβρύχια μάχη ξεκίνησε: Το Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε προσφορές για τέσσερα έως έξι νέα υποβρύχια * Η αντικατάσταση των «Γλαύκος» και «Ποσειδών» πλησιάζει…


Για τα υφιστάμενα υποβρύχια τύπου 214, κλάσης “Παπανικολής”, εξετάζεται ο τρόπος, ο χρόνος και το κόστος που αφορά τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής, μια κίνηση κρίσιμη για το μέλλον των τεσσάρων “φαντασμάτων” του Αιγαίου και της Μεσογείου. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Ο Σεπτέμβριος ίσως να είναι ο μήνας των ειδήσεων σ’ ό,τι έχει να κάνει με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πολεμικό Ναυτικό: Εν αναμονή ανακοινώσεων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Στόλου


*Του Κώστα Σαρικά

Σε τελικό στάδιο βρίσκονται σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Ναυτικού Επιτελείου οι συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία προκειμένου σύντομα με χρονικό ορίζοντα τους επόμενους μήνες και σίγουρα πριν από τα τέλη του 2024 να ανακοινωθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα προβλήματα των φρεγατών κλάσης «Constellation» δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου, στην ιστοσελίδα «The National Interest», με τον τίτλο «The Navy’s Constellation-Class Frigate Problem Has No Easy Fix» (δείτε ΕΔΩ). Συντάκτης του άρθρου είναι ο James Holmes, ενώ το άρθρο καταγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αμερικανικό Ναυτικό, με τις υπό ναυπήγηση φρεγάτες κλάσης «Constellation». Το άρθρο έχει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, δεδομένης του ενδιαφέροντος για απόκτηση πλοίων της κλάσης. 

Κορβέτες: Οι Αμερικανοί σκέφτονται να αντικαταστήσουν τις LCS με τις γαλλικές Gowind 2500 που θέλει και η Ελλάδα – Δεν έχουν πλοία

Ξεχωρίζουν στις γαλλικές κορβέτες τις εξαιρετικές τους ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.

Διονύσης Αντωνέλλος

Ο συκοφαντικός οίστρος του Politico για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα - Η αρθρογράφος του Νεκταρία Σταμούλη είχε διοριστεί στο ΑΠΕ επί ΣΥΡΙΖΑ


Με άρθρο της στο Politico (Greece - the country that lets people escape justice / Ελλάδα – η χώρα που αφήνει ανθρώπους να ξεφεύγουν από τη Δικαιοσύνη), η δημοσιογράφος Νεκταρία Σταμούλη καταπιάνεται με το ζήτημα της απόδοσης δικαιοσύνης σε μια σειρά από υποθέσεις που απασχολούν τη δημοσιότητα και χάριν αυτής βαφτίζονται «σκάνδαλα». 

Η ναζιστική Γερμανία δυστυχώς έχασε και απωλέσαμε τη Μεγάλη Αλβανία! (αλβανικό δημοσίευμα)


Αύγουστος 27, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τίρανα.

Σκόπια: Η Βουλγαρία δεν δέχεται νέες διαπραγματεύσεις, συμφωνεί μόνο για διάλογο

Ο Βούλγαρος πρέσβης στα Σκόπια τόνισε ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών

Αύγουστος 26, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ευθεία απειλή από τον «Γκρίζο Λύκο» Μπαχτσελί: «Θυμηθείτε όσους ρίχτηκαν στη θάλασσα στη Σμύρνη»


Μάνος Χατζηγιάννης

Νέα τουρκική πρόκληση πέραν κάθε πλαισίου διαλόγου

Τουρκία: Επιμένει στην «αποθήκευση» των S-400 για να πάρει τα F-35


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Αποθήκευση, η πιο «αθόρυβη» λύση

Cumhuriyet: Πληροφορίες για παζάρι Άγκυρας - Ουάσιγκτον για πώληση F-35 και F-35 B στην Τουρκία


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, η Τουρκία, έχει καταθέσει νέα πρόταση στις ΗΠΑ όπου διεκδικεί δύο μοίρες F-35

Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ιράν ζητά μια συλλογική απάντηση που θα «γονατίσει» τις ΗΠΑ και το Ισραήλ: Η έλλειψη επαρκούς δύναμης στις ισλαμικές χώρες δεν είναι καλό σημάδι


epa11514422 Iranian women hold pictures of Hamas late political leader Ismail Haniyeh during his funeral procession in Tehran, Iran, 01 August 2024. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράν είπε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να υπαγορεύσει πώς το Ιράν θα πρέπει να αντιδράσει εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του αρχηγού του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη.

Ο Σίσι θα επισκεφθεί την Τουρκία καθώς Άγκυρα και Κάιρο επιδιώκουν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι την επόμενη εβδομάδα για να ενισχύσει τους δεσμούς μετά από χρόνια εχθρότητας και να συζητήσει τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους.

Εκθεση ΟΗΕ: Η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη


Η ανάμειξη της Τουρκίας σε στρατιωτικές συγκρούσεις πέρα από τα σύνορά της έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους πυλώνες της εξωτερικής της πολιτικής. 

Ισραήλ: Ο στρατός διέσωσε όμηρο στη Γάζα μετά από 10 μήνες αιχμαλωσίας

Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν από την ισραηλινή αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Jehad Alshrafi, File

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σε μια «σύνθετη επιχείρηση» διέσωσε έναν 52χρονο όμηρο που κρατούσε αιχμάλωτο η Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Politico: Η Ουκρανία θα παραδώσει στις ΗΠΑ λίστα πιθανών στόχων στη Ρωσία, ζητώντας την άδεια χρήσης οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς


Αξιωματούχοι της Ουκρανίας ετοιμάζονται να παρουσιάσουν μια λεπτομερή λίστα πιθανών στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία σε αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να πείσουν την Ουάσιγκτον να άρει τους περιορισμούς της στη χρήση αμερικανικών όπλων για χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας.

Επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ εξαπέλυσε η Ουκρανία


Ρωσικά κανάλια στο Telegram με διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν σήμερα πως ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε συνοριακό φυλάκιο στη νότια ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, αν και δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη επιβεβαίωση για μάχες εκεί.

Ζελένσκι: Με F-16 η απόκρουση της ρωσικής επίθεσης - Επιιτυχής η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

ΑΠΕ ΜΠΕ

Αεροσκάφη F-16 χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρούσουν την τελευταία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι Ουκρανοί πιλoτοι δεν μπουν να πετάξουν τα F-16


A Ukrainian serviceman stands next to an F-16 fighting aircraft, amid Russia's attack on Ukraine, in an undisclosed location, Ukraine August 4, 2024. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

«Τα F-16 βρίσκονται στην Ουκρανία. Το καταφέραμε». Αυτά είναι τα σύντομα λόγια του προέδρου Ζελένσκι, στις 4 Αυγούστου, τα οποία συνέπεσαν συμβολικά με την ημέρα εορτασμού της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και σηματοδότησαν μια σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Νέες απειλές από τη Μόσχα: Η Ρωσία «προσαρμόζει» το δόγμα των πυρηνικών όπλων της, μην «παίζετε με τη φωτιά»


Νωρίτερα, το Κίεβο ανακοίνωσε επιτυχημένη δοκιμή του πρώτου, ουκρανικής κατασκευής, βαλλιστικού πυραύλου 

Σύμβουλος του Μπάιντεν επισκέπτεται το Πεκίνο


Η επίσκεψη του Τζέικ Σάλιβαν στην Κίνα, η οποία πρόκειται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, είναι η πρώτη από το 2016 συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας, μια θέση σημαντική στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Χαγιάσι: Σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ιαπωνίας η παρείσφρηση κατασκοπευτικού αεροσκάφους της Κίνας


Ηπαρείσφρηση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον ιαπωνικό εναέριο χώρο αποτελεί «σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Ιαπωνίας, τόνισε o ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, την επομένη του συμβάντος, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.