Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

C-130 ΠΑ, αύξηση διαθεσιμότητας… Νέα μεταγωγικά;


Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας – 112 Πτέρυγα Μάχης – βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το C-130 Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας με σειριακό αριθμό «751», ανεβάζοντας τον αριθμό της διαθέσιμης δύναμης μεταγωγικών της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «Ηρακλής» σε πέντε.

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πρόκειται για ένα από τα δύο C-130H που εντάχθηκαν στο νατοϊκό πρόγραμμα υποστήριξης NSPA(NATO Support and Procurement Agency) και μεταφέρθηκαν στην Πορτογαλία για να συντηρηθούν από την OGMA. Μετά από περίπου δυόμιση χρόνια, οι εργασίες στο «751» ολοκληρώθηκαν και το αεροπλάνο επέστρεψε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες, η Πολεμική Αεροπορία θα προχωρήσει στην επίσημη παραλαβή του, αφού προηγηθεί μία σύντομη περίοδος δοκιμών και ελέγχων.

Στην Πορτογαλία παραμένει ένα ακόμη ελληνικό C-130 με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να μιλούν για απόδοση του αεροπλάνου εντός του 2025. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των πέντε διαθέσιμων C-130H αποτελεί «ρεκόρ» δεκαετιών, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξαν περίοδοι που πετούσε μόλις ένα C-130 και αυτό συχνά καθηλώνονταν εξαιτίας αναμενόμενων βλαβών ή συντηρήσεων, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο του 2023 όταν χρειάστηκε να μεταφέρει τη 2η ΕΜΑΚ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.  Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το αεροπορικό επιτελείο είναι μέχρι το 2027, η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει τουλάχιστον δέκα διαθέσιμα μεταφορικά αεροπλάνα C-130 Hercules και C-27 Spartan.

Το χρονοδιάγραμμα
Τον Ιανουάριο του 2024, η ΕΑΒ απέδωσε το C-130B με σειριακό αριθμό «948», ένα αεροσκάφος 65 ετών – από τα παλαιότερα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία – το οποίο πέταξε ξανά μετά από μία ολόκληρη δεκαετία όπου έμεινε καθηλωμένο λόγω αδυναμίας υποστήριξης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου