Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Η δεύτερη πολιορκία και η έξοδος του Μεσολογγίου

Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Μεσολογγίου από τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη, ο Σουλτάνος επανήλθε με νέο σχέδιο.

Ανέθεσε και πάλι στον νικητή της Μάχης του Πέτα, Κιουταχή, να καταλάβει την πόλη, συνδυάζοντας αυτή τη φορά την επιχείρηση με την εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.

Με μια πανίσχυρη στρατιά 20.000 ανδρών, ο Κιουταχής ξεκίνησε από τα Τρίκαλα στα τέλη Φεβρουαρίου του 1825 και στις 15 Απριλίου 1825 έφθασε προ του Μεσολογγίου.

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε ΄ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Ό άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε το 1745 στήν Δημητσάνα. Οί γονείς του, Ιωάννης Αγγελόπουλος και Ασημίνα, ήσαν πτωχοί. Στο άγιο Βάπτισμα έλαβε το όνομα Γεώργιοςς, έμαθε τά πρώτα του γράμματα από τον θείο του ιερομόναχο Μελέτιο και κατόπιν έφυγε και εγκαταστάθηκε μαζί του στήν Σμύρνη.

Έκάρη μοναχός σε μονή στήν νήσο των Στροφάδων και ολοκλήρωσε τήν θεολογική μόρφωση του στήν Πατμιάδα Σχολή. Επιστρέφοντας στήν Σμύρνη, ο μητροπολίτης Προκόπιος, ο όποιος έτρεφε γιά τον Γρηγόριο πατρική αγάπη, τον χειροτόνησε άρχιδιάκονο και κατόπιν πρεσβύτερο και οταν ανήλθε στον οικουμενικό θρόνο (1788) τον χειροτόνησε διάδοχο του στήν Μητρόπολη Σμύρνης.

Η ύβρις στον Μικρασιατικό Ελληνισμό: Ανιστόρητη σύγκριση με μετανάστες-πρόσφυγες

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ
ΑΠΟ ΤΟ mignatiou

Η έκφραση της αλληλεγγύης των Ελλήνων στους πρόσφυγες είναι σημαντική και αυθόρμητη. Δεν επιβάλλεται από τα πάνω. Μπορεί ορισμένες υπερβολές να γίνονται για τις ανάγκες των καναλιών που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τηλεοπτικά το κάθε δέμα που μια συγκινημένη γιαγιά αφήνει στα χεριά μιας οικογένειας Σύρων στην Πλ. Βικτωρίας ή στον φούρναρη που μοίραζε ψωμιά στους απελπισμένους μετανάστες στην Μυτιλήνη.

Η επανάληψη της αλλαγής

Του Ν. Λυγερού
Τελικά όταν δεν πιστεύεις σε τίποτα άλλο παρά στο κόμμα σου και μάλιστα με δογματικό τρόπο, είσαι καταδικασμένος να ζήσεις την επανάληψη της κατάστασης που επιδίωξες. Διότι με την απραξία δεν μπορεί ν' αλλάξει ο κόσμος. Άρα με απλώς κατηγορίες δίχως πράξη το μόνο που πετυχαίνεις είναι η αλλαγή της αλλαγής, δηλαδή η επιστροφή στην κατάσταση την αρχική. Κατά συνέπεια είναι πλέον φυσιολογικό να ακούμε για δεδομένα που ζήσαμε ήδη και η μόνη αλλαγή στο ενδιάμεσο είναι ότι έχουμε ήδη τον έλεγχο των κεφαλαίων.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΣΥΡΙΑΚΟ ΣΤΡΑΤΟ Εκατοντάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της Παλμύρας, επέστρεψαν στα σπίτια τους για πρώτη φορά (Εικόνες)

(φωτογραφία: Louai Beshara/AFP)
Εκατοντάδες εκτοπισμένοι Σύροι, κάτοικοι της Παλμύρας, επέστρεψαν χθες για να δουν τα σπίτια τους για πρώτη φορά, μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον συριακό στρατό που με την στήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εκδίωξε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.


 Δέκα μήνες μετά την φυγή τους από το «μαργαριτάρι της ερήμου», οι κάτοικοι έφτασαν στην αρχαία πόλη με λεωφορεία που είχε ενοικιάσει η διοικητική αρχή της Χομς, όπου είχαν βρει καταφύγιο, τρέποντας σε φυγή από τους τζιχαντιστές.

Πρωτοφανές: Σκοπιανοί αστυνομικοί επέβαλλαν την τάξη σε ελληνικό έδαφος (Βίντεο)

Μετά από 8 ώρες και πλέον έσβησε, με τη βοήθεια της βροχής η ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Αστυνομία των Σκοπίων πέρασε το φράχτη και επιχείρησε να επιβάλει την τάξη επί ελληνικού εδάφους έχει προκαλέσει σάλο.
Οι Σκοπιανοί συνοριοφύλακες πέρασαν το φράχτη σε σχηματισμό μάχης και επιχείρησαν να επιβάλλουν την τάξη επί ελληνικού εδάφους όταν ομάδα προσφύγων προσπάθησε να ρίξει το πρωί τα συρματοπλέγματα και να πέρασει στα εδάφη της ΠΓΔΜ.

Ο Β.Πούτιν παρουσιάζει το όραμά του για τον κόσμο - Τέλος η κυριαρχία των ΗΠΑ - Ένωση με τη Ρωσία ζητά η Ν.Οσσετία - ΚΟΙΝΗ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ

Του Βασίλη Καπούλα
Από το pronews
 
O Β.Πούτιν παρουσιάζει το όραμά του για τον κόσμο αλλάζοντας το δόγμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής το οποίο θα αναθεωρηθεί. Σύμφωνα με το νέο δόγμα ο κόσμος πλέον είναι πολυπολικός, μπαίνει τέλος στην κυριαρχία των ΗΠΑ ενώ φέρεται ότι θα αναγνωριστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης σε περιοχές όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κρίση στα κατεχόμενα με πολλές ανατροπές - Οι εξελίξεις σκληραίνουν την τουρκική στάση στο Κυπριακό

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Από το philenews 
 
Λευκωσία: Ανατροπές στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό προκαλούνται από την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στα κατεχόμενα, για την οποία η Άγκυρα δεν είναι άμοιρη ευθυνών.

Η συγκρότηση ψευδοκυβέρνησης από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα θα έχει, όπως προκύπτει από τα δεδομένα, μεταβατικό χαρακτήρα και τα κατεχόμενα δεν αποκλείεται σύντομα να οδηγηθούν σε πρόωρες ψευδοεκλογές.