Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Στρατηγικές κινήσεις και διαχείριση κρίσης

Του Ν.Λυγερού

Δεν αρκεί να υπάρχουν απαιτήσεις από παντού, για να υπάρξει επίλυση ενός προβλήματος, ειδικά όταν αυτό έχει τις διαδράσεις μιας κρίσης. Επιπλέον οι αντιδραστικές κινήσεις δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα εκτός από εκτόνωση βέβαια. Οι διαπραγματεύσεις που έχει να διαχειριστεί η Ελλάδα, είναι από μόνες τους μια μορφή κρίσης. Και γι’ αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε μια στρατηγική διαχείρισης κρίσεων για να έχουμε απτά αποτελέσματα. Σε πρώτη φάση δεν πρέπει να αναζητούμε μόνο σημεία ισορροπίας, αλλά τις στρατηγικές που πρέπει να αναπτυχθούν για να υπάρξει μια αντεπίθεση. Διότι ακόμα κι αν η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η καλύτερη επίθεση είναι η αντεπίθεση.

Χίος: Οργανωμένος εμπρησμός - Βρέθηκαν μηχανισμοί, γνώριζαν έδαφος & δεδομένα meteo


H χθεσινή απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια να εμπλέξει την ΕΥΠ και την αστυνομία σε ότι αφορά την αναζήτηση των ενόχων της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, απλά επιβεβαίωσε αυτό που γνώριζαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας εδώ και αρκετό καιρό: Οτι επίκειτο "ασύμμετρο" κτύπημα κατά της χώρας από την Ανατολή.
Να σημειώσουμε ότι η Χίος για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες γίνεται πεδίο δράσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών: Η υπόθεση της θαλαμηγού με τους Ουκρανούς που ναυάγησε στα Πρασονήσια, μεταξύ Χίου και Οινουσσών, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, για την ακρίβεια επάνω σε ελληνικό έδαφος και κάλεσε την ... τουρκική ακτοφυλακή από το τηλέφωνο του σκάφους η οποία έκανε κανονική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντός ΕΧΥ και επί ελληνικού εδάφους, διακριβώθηκε ότι ήταν κλασική περίπτωση προβοκάτσιας.

Ρωσική κάθοδος στα ισραηλινά κοιτάσματα - Τί σημαίνει αυτό για Ελλάδα και Κύπρο


Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η γαλλική εταιρεία πετρελαίων Total, διερευνούν την πιθανότητα συμμετοχής στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν, συνεργαζόμενες με την Noble Energy, μέτεδωσε πριν λίγο το Bloomberg και για να φτάσει "προς τα έξω" μία τέτοια συζήτηση πρέπει οι συνομιλίες να είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
Μία εμπλοκή των δύο εταιρειών στην εκμετάλλευση του ισραηλινού κοιτάσματος, νομοτελειακά τις βάζει στο παιχνίδι και των κυπριακών κοιτασμάτων (για την Gazprom σίγουρα λόγω της στενής σχέσης με την Μόσχα αυτό δεν αποτελεί ποοπτική, αλλά βεβαιότητα), αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τις βάζει στο παιχνίδι των ελληνικών κοιτασμάτων.

Τραπεζική αποδέσμευση της Σερβίας από ΕΕ - Γεωπολιτική στροφή προς Ρωσία

Επανάσταση στον τραπεζικό τομέα και στην λειτουργία της εθνικής οικονομίας αλλά και στην βαλκανική πολιτική φέρνει ο νόμος που ψηφίστηκε από το σερβικό κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο η Τράπεζα της Σερβίας εγκαταλείπει το τραπεζικό σύστημα του ευρωπαϊκού μοντέλου και υποχρεώνεται να λειτουργεί σε όφελος της εθνικής οικονομίας και των αναγκών του Σερβικού λαού.
Με την απόφαση αυτή η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Βελιγραδίου απαντά στην επικυριαρχία των Τραπεζών της Ευρώπης του ΔΝΤ και των διεθνών κερδοσκόπων. Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ivica Dacic παραιτήθηκε και ο πρόεδρος της Τράπεζες της Σερβίας Dejan Soskic ενώ η θητεία του έληγε το 2016.

Α. Νταβούτογλου: «Ναι, θα εισβάλλουμε στη Συρία» – Συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα


Για πρώτη φορά από την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων στη Συρία, η Τουρκία σε επίσημο επίπεδο και δια χειλέων του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου διατύπωσε την πρόθεσή της να εισβάλει στην Συρία με την πρόφαση δημιουργίας ζώνης προσφύγων σε συριακό έδαφος.
Αυτό θα γίνει δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου μόλις ο αριθμός των Σύρων προσφύγων ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο αριθμό, θέτοντας και πλαφόν στον αριθμό αυτό στις 100.000 προσφύγων. 

Επανεμφανίστηκε ο ... ASALA από την Συρία και απειλεί την Τουρκία με εκατόμβες νεκρών!


Μια οργάνωση μυστήριο που είχε εξαφανιστεί από το 1985, ο «Μυστικός Αρμενικός Στρατός για την απελευθέρωση της Αρμενίας» (ASALA), μαρξιστικών τάσεων και η οποία είχε προκαλέσει δεκάδες Τούρκους νεκρούς κυρίως διπλωμάτες και στρατιωτικούς, επανεμφανίστηκε απειλώντας μέσω ανακοίνωσης την Τουρκία με αντίποινα, σε περίπτωση που βλαφτούν, έμμεσα ή άμεσα τα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Συρίας!
Η οργάνωση είχε ξεκινήσει τη δράση της το 1976 και στα 9 χρόνια της δράσης της είχε πλήξει περισσότερους από 200 στόχους στην Τουρκία και τουρκικές αποστολές στο εξωτερικό, από τις οποίες 58 Τούρκοι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι 34 ήταν Τούρκοι διπλωμάτες! Οι τουρκικές αποστολές στο εξωτερικό είχαν αποκτήσει έναν πραγματικό εφιάλτη αφού κάθε χρόνο 3-4 διπλωμάτες εκτελούντο σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ζημιές καταγράφει το ΧΑΚ

Λευκωσία: Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει στις 13:11 ζημιές της τάξης του 1,27% και να υποχωρεί στις 106,15 μονάδες. Ελαφρές απώλειες παρουσίαζε την ίδια ώρα και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχωρούσε κατά 0,83% και διαμορφωνόταν στις 41,71 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών μέχρι τις 13:11 ήταν περιορισμένος στις 97,936,01 ευρών.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, η Κύρια Αγορά σημείωνε ζημιές της τάξης του 1,45%, οι Τράπεζες κατέγραφαν απώλειες 1,44% και η Εναλλακτική Αγορά κατέγραφε πτώση 0,11%.

Στάση αναμονής στο ταμπλό του Χ.Α. με το "βλέμμα" στο Μέγαρο Μαξίμου

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Με εναλλαγές προσήμου πάνω από τις 640 μονάδες κινείται την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τη χθεσινή άνοδο.

Η εικόνα στον FTSE20 είναι μικτή, με τις Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Eurobank να βρίσκονται στην "κορυφή" των κερδών, ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο τίτλος των ΚΑΕ και ακολουθούν με απώλειες που δεν ξεπερνούν το 1% οι τίτλοι των ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Coca-Cola 3E και ΕΛΠΕ.

Το ενδιαφέρον της αγοράς μονοπωλείται από την προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup.

Εν αναμονή των δηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μετά τη συνάντηση, η αγορά πιθανότατα θα τηρήσει στάση αναμονής με… θετική προδιάθεση, ενώ σε επίπεδο τζίρου η εικόνα αναμένεται αντίστοιχη της χθεσινής (όπου ο καθαρός τζίρος -εξαιρουμένων των πακέτων της Eurobank Securities- διαμορφώθηκε σε 32 εκατ. ευρώ).

Independent: «Ο Έλληνας ασθενής επιστρέφει για βοήθεια»

Independent: «Ο Έλληνας ασθενής επιστρέφει για βοήθεια»
Σαν ζητιάνο που βγήκε στη «γύρα» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με προτεταμένο το χέρι, παρουσιάζει την Ελλάδα η βρετανική εφημερίδα «Independent». Το προκλητικό άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται με τον τρόπο αυτό στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς σε Βερολίνο και Παρίσι με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ αντίστοιχα, όπως και στη σημερινή με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα.
«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, θέλει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα, για να υλοποιηθούν οι όροι του προγράμματος διάσωσης που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ και την ΕΕ (...) Υπάρχουν συζητήσεις ότι η Ελλάδα θα ζητήσει επιπλέον βοήθεια 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να ανακάμψει η χώρα».

Στα 13,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Στα 13,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού
Κατά 2,241 δισ. ευρώ υστερούν τα έσοδα το α’ επτάμηνο του 2012 Στα 13,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012 έναντι στόχου 14,8 δισ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 3,083 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,5 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν το επτάμηνο εφέτος υστέρηση 2,241 δισ. ευρώ, καθώς ανήλθαν σε 25,84 δισ. ευρώ έναντι των 28,081 δισ. ευρώ που είχε τεθεί ως αναθεωρημένος στόχος.

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Γιουνκέρ στην Αθήνα

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Γιουνκέρ στην Αθήνα
Το σχέδιο του Έλληνα πρωθυπουργού για να βελτιώσει το κλίμα λίγο πριν τις επαφές με Μέρκελ και Ολάν.
Μια πρώτη γεύση των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να δώσει στο σημερινό ραντεβού του με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ετοιμάζοντας τις βαλίτσες του για Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να βολιδοσκοπήσει το κλίμα για τη χώρα λίγο πριν τις κρίσιμες συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ σε Βερολίνο και Παρίσι.
Ο επικεφαλής του Eurogroup θα φτάσει στην Αθήνα στις 13:00 το μεσημέρι, ενώ η συνάντηση με τον κ. Σαμαρά έχει προγραμματιστεί για τις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατέγραψε το θάνατο της



Από το enikos.gr

Τις τελευταίες της στιγμές, κατέγραψε με την κάμερά της, η 45χρονος δημοσιογράφος Μίκα Γιαμαμότο, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών στη Συρία.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από τον ΑΝΤ1.

«Ψαλίδι» 12% στα ειδικά μισθολόγια

Υπό τον κίνδυνο της περικοπής κατά 12% σε μέσο όρο- και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιουλίου εφέτος, όπως ορίζει ο νόμος- παραμένουν ακόμη τα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών, ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, καθηγητών ΤΕΙ, ερευνητών, κληρικών, ερευνητών, διπλωματών κ.α.).

Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει πολλές εναλλακτικές παρεμβάσεις, το ότι πρέπει αφενός να εξασφαλιστεί η εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού και αφετέρου να εξευρεθούν μέτρα συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014 (ώστε να προκύψει «καθαρή» μείωση δαπανών 11,6 δισ. ευρώ, μετά την αρνητική επίδραση σε φορολογικά έσοδα και εισφορές), δεν έχει απομακρύνει την πιθανότητα του «ψαλιδίσματος» των ειδικών μισθολογίων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ατόπημα και απρέπεια να μην συναντήσει Τσίπρα ο Γιούνκερ

«Πρόκειται περί ατοπήματος και απρέπειας. Η θεσμική ιδιότητα του κ. Γιούνκερ επέβαλλε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται περί ολισθήματος».

Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε στο real.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης την αρνητική απάντηση Γιούνκερ στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση των δυο ανδρών, μετά τη συνάντηση του Προέδρου του Eurogroup με τον έλληνα πρωθυπουργό το απόγευμα σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως τη συνάντηση ζήτησε από την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στήριξη με αστερίσκους από τον Γιούνκερ

Τα αυτονόητα θα επαναλάβει ο πρόεδρος του Eurogroup στους Έλληνες συνομιλητές του, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές των Βρυξελλών και του Λουξεμβούργου. Μετά όμως από τις συστάσεις δεν αποκλείεται να ανοίξει – έστω και αναγνωριστικά – η συζήτηση για την μετεξέλιξη του ελληνικού προγράμματος. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως καμία συζήτηση δε θα γίνει για την αλλαγή των ελληνικών υποχρεώσεων στην ουσία τους, όμως ο πρόεδρος του Eurogroup θα κάνει μια ανασκόπηση των τρόπων που έχει η Ένωση για να επιβραβεύσει την Ελλάδα – επιτόκια, χρόνος αποπληρωμής, διαγραφή των 50 δισ. των τραπεζών.

Το Βερολίνο χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών

Βερολίνο: Της Φαίης Καραβίτη από το real.gr

Όλο και χαμηλότερα τίθεται από το Βερολίνο ο πήχης των προσδοκιών για την μεθαυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Καγκελαρία. Η Άγκελα Μέρκελ θα υποδεχτεί τον κ. Σαμαρά στην πόρτα του επιβλητικού κτιρίου του Άξελ Σούλτες με στρατιωτικές τιμές, καθώς είναι η πρώτη φορά που την επισκέπτεται. Θα είναι άραγε αυτό και το τέλος των αβροτήτων;

«Το μόνο που θέλουμε είναι λίγος “αέρας να αναπνεύσουμε”»

Συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπό τον τίτλο «Η δραχμή θα ήταν για μας καταστροφή» δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild. Ο πρωθυπουργός, ενόψει της συνάντησής του, την Παρασκευή, με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, δηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν ζητεί επιπλέον χρήματα και προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν τις χώρες της Ευρωζώνης από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας. Παρομοιάζει δε την κατάσταση που θα επικρατούσε στην χώρα, σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, με αυτήν της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.