Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Στήριξη με αστερίσκους από τον Γιούνκερ

Τα αυτονόητα θα επαναλάβει ο πρόεδρος του Eurogroup στους Έλληνες συνομιλητές του, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές των Βρυξελλών και του Λουξεμβούργου. Μετά όμως από τις συστάσεις δεν αποκλείεται να ανοίξει – έστω και αναγνωριστικά – η συζήτηση για την μετεξέλιξη του ελληνικού προγράμματος. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως καμία συζήτηση δε θα γίνει για την αλλαγή των ελληνικών υποχρεώσεων στην ουσία τους, όμως ο πρόεδρος του Eurogroup θα κάνει μια ανασκόπηση των τρόπων που έχει η Ένωση για να επιβραβεύσει την Ελλάδα – επιτόκια, χρόνος αποπληρωμής, διαγραφή των 50 δισ. των τραπεζών.


Το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Γιούνκερ στην Αθήνα συνοψίζεται στα εξής σημεία:

1. O ίδιος θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας ποικιλοτρόπως, όπως ήταν και στο παρελθόν. Θα στηρίζει τη χώρα στα συμβούλια, θα προσπαθεί να κατευνάσει τους εταίρους, θα συγκαλεί τηλεδιασκέψεις όταν χρειάζεται και σε γενικές γραμμές θα προσπαθεί να αποτελεί τον παράγοντα της ψυχραιμίας σε μια γενικώς «καυτή» υπόθεση, όπως η ελληνική.

2. Αν ωστόσο η Ελλάδα, η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και η διοίκηση «προδώσουν» αυτή την εμπιστοσύνη, τότε και ο Γιούνκερ θα σταματήσει να κόπτεται τόσο για την ελληνική υπόθεση και η χώρα θα έχει χάσει τον τελευταίο της θεσμικό σύμμαχο στο Συμβούλιο.

3. Θα επισημάνει στην κυβέρνηση και δια μέσου της στον ελληνικό λαό ότι οι 17 έχουν αποφασίσει να διακόψουν τη χρηματοδότηση επ' αόριστο μέχρι να εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας. Θα ξεκαθαρίσει ότι ο μόνος κριτής για το αν πληρούνται οι όροι θα είναι η τρόικα και με αυτήν θα πρέπει να γίνει η πραγματική διαπραγμάτευση.

4. Ο πρόεδρος του Εurogroup θα προειδοποιήσει την ελληνική πλευρά ότι «το ροκάνισμα του χρόνου» δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας και πως οι εταίροι μπορεί να σκεφτούν πολλά θέματα σε διαφορετική βάση μετά τις αμερικάνικες εκλογές.

5. Θα προσπαθήσει να εξηγήσει ότι εκτός από την Ελλάδα κοινή γνώμη και εκλογικό σώμα έχουν και όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ και ως εκ τούτου πρέπει οι ελληνικές αρχές να σταματήσουν να εθελοτυφλούν και να μεγαλοποιούν τα προβλήματα και τις απαιτήσεις τους.

6. Τέλος θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό το γενικότερο πλέγμα του μετασχηματισμού του ευρώ, της ευρωζώνης και της ΕΕ, μέσα στο οποίο το ελληνικό ζήτημα δεν είναι κεντρικό, παρά το ότι πιστεύει η ελληνική κοινή γνώμη. Αντιθέτως οι εταίροι θα σκεφτούν πολύ πόσο θέλουν να δεθούν με μια χώρα που φέρεται ως βαρίδι.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα ευρήματα επί του εδάφους δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Επί της ουσίας καμία διαρθρωτική αλλαγή δεν έχει προχωρήσει, οι αποκρατικοποιήσεις αργούν και η κυβέρνηση των τριών συζητά σχεδόν 2 μήνες πως θα περικόψει 11,5 δισ. ευρώ από τα ελλείμματα των επομένων δύο ετών.

Η δε κοινή γνώμη αντιμετωπίζει τις περικοπές ως τιμωρία, αγνοώντας το γεγονός πως για κανέναν δεν είναι αυτονόητο πως η Ελλάδα πρέπει να έχει ελλείμματα τα επόμενα δύο χρόνια.

Αντιθέτως, επειδή αυτά τα ελλείμματα δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές οι εταίροι σε μια τεράστια επίδειξη αλληλεγγύης τα καλύπτουν με επιτόκια που δεν θα είχε καμιά ελπίδα να πιάσει το ελληνικό δημόσιο από τις αγορές. Η αλληλεγγύη όμως έρχεται με υποχρεώσεις, τις οποίες ουδείς ακόμα δεν έχει αγγίξει επαρκώς. Οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δυστυχώς δεν έγιναν ούτε τα τελευταία δύο χρόνια, ούτε τους τελευταίους δύο μήνες. Οι δε εθνικοί ειδικοί και η ομάδα Ράιχενμπαχ αγνοήθηκαν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε σε καμία άλλη χώρα σε πρόγραμμα. Η Ιρλανδία βγήκε στις αγορές και η Πορτογαλία ακολουθεί. Μένει λοιπόν να αποδείξει και η Ελλάδα αν ενδιαφέρεται ή θα επιβεβαιώσει τον τίτλο «βαρέλι χωρίς πάτο». Προς το παρόν πάγωσε τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μάλλον το μήνυμα δεν ελήφθη.




ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου