Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

F-84G : Το πρώτο μαχητικό jet της Π.Α. προσγειώνεται στην Ελλάδα – σαν σήμερα το 1952

 Σαν σήμερα, στις 5 Μαρτίου 1952, ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου Republic F-84G Thunderjet προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Είναι το πρώτο μαχητικό τζετ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Republic F-84G Thunderjet ήταν το πρώτο αεριωθούμενο μαχητικό που απέκτησε η Πολεμική Αεροπορία. Χρησιμοποιήθηκε από το 1952 έως το 1959.
Με F-84G Thunderjet ήταν εφοδιασμένες έξι συνολικά Μοίρες:

Σαν σήμερα, το 1919, συγκαλείται στο Βατούμ το Β’ Εθνικό Συνέδριο των Ελλήνων του Πόντου - Σκοπός, η απελευθέρωση του Πόντου από τους Τούρκους και η ίδρυση Δημοκρατίας του Πόντου

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Στις 5 Μαρτίου 1919 συγκαλείται στο αγγλοκρατούμενο Βατούμ το Β’ Εθνικό Συνέδριο των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο αργότερα πήρε το όνομα «Εθνοσυνέλευσις Πόντου» και είχε ως εκτελεστικό όργανο το Εθνικό Συμβούλιο Πόντου.

Η Εθνοσυνέλευσις Πόντου αποτελούνταν από αντιπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και του Καυκάσου, καθώς και των επαρχιών των έξι μητροπόλεων του Πόντου, και είχε σκοπό την απελευθέρωση του Πόντου από τους Τούρκους και την ίδρυση Δημοκρατίας του Πόντου, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Λεωνίδας Ιασονίδης (1884-1959) εξελέγη αντιπρόσωπος για το συνέδριο αυτό, και ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης από τον Μάιο του 1920, άφησε εποχή για τη συνετή, δραστήρια και δημιουργική διεύθυνση της συνέλευσης.

Τουρκία: Θαυμασμός των Τούρκων για αρχαία ελληνική πόλη στο επίκεντρο του σεισμού που δεν έπαθε τίποτα – Τι έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες

Διονύσης Αντωνέλλος 

Δεν έπαθε τίποτα ενώ δίπλα τα σύγχρονα σπίτια των Τούρκων έγιναν ερείπια. 

Θαυμασμός των Τούρκων για την αρχαία ελληνική πόλη «Αλεξάνδρεια κατά Ισσόν» ή Μικρή Αλεξάνδρεια στο επίκεντρο του σεισμού στο Χατάι που δεν έπαθε τίποτα ενώ δίπλα τα σύγχρονα σπίτια των Τούρκων έγιναν ερείπια.

Μεγάλη έκταση έχει πάρει στην Τουρκία το ρεπορτάζ που θέλει την αρχαία ελληνικό πόλη της Ισσού να μένει ανέγγιχτη από τους δύο δολοφονικούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή του Χατάι της Τουρκίας, οπου και βρίσκεται η αρχαιοελληνική πόλη.

Στρατηγικά παιχνίδια με φόντο ενεργειακά: Το μετεκλογικό σκηνικό διαμορφώνουν οι ΗΠΑ με στόχο τον έλεγχο της περιοχής

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα ενεργειακά θα βρίσκονται στο σκηνικό, το οποίο διαμορφώνεται για την προσεχή περίοδο, μετά και την ολοκλήρωση των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία. Το θέμα αυτό θα είναι ψηλά στην ατζέντα τόσο σε σχέση με την ανάγκη αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της περιοχής, ως αποτέλεσμα  των αναγκών, που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και ως στρατηγικό εργαλείο για να εκτονωθούν οι εντάσεις, τις οποίες προκαλεί η συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας.

Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί έχουν το πάνω χέρι και διαμορφώνουν τα επόμενα βήματα, που αφορούν πρωτίστως την εδραίωση τους στην περιοχή και τον στρατηγικό έλεγχό της. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις.

Τραγωδία στα Τέμπη: Συλλυπητήρια προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ εξέφρασαν οι ομόλογοί του της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας, στρατηγούς Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili καιThierry Burkhard, οι οποίοι εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Facebook.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε θερμά τις σαουδαραβικές και γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις

Liberty Pride: Το γιγαντιαίο αμερικανικό οχηματαγωγό κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης(Βίντεο)

Το αμερικανικό οχηματαγωγό «LIBERTY PRIDE» κατέπλευσε σήμερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μεταφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό με προορισμό τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που είναι αναπτυγμένες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το γιγαντιαίο ( μήκος 199.9 μ. πλάτος 32.26 μ. και βύθισμα 8,5 μ), πλοίο ελλιμενίστηκε το πρωί και άρχισε να ξεφορτώνει στρατιωτικά εφόδια, τα οποία δια των συνδυασμένων μεταφορών, θα συνεχίσουν προς στην Βουλγαρία και την Ρουμανία όπου στο επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν με φόντο τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία δυο μεγάλες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, δυο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, η Atlantic Resolve 23” και η Defender Europe 23”.

ΙΤΑΛΙΚΗ πρόταση για αντικατάσταση των γερασμένων C-130B με C-130J, είναι λύση;

Στόλος μεταφορικών αεροπλάνων Πολεμικής Αεροπορίας – Είναι λύση του γόρδιου δεσμού η ιταλική, λελογισμένου κόστους, πρόταση αντικατάστασης των γηραιών C-130B με C-130J; Η διαθεσιμότητα των μεταφορικών αεροπλάνων, με έμφαση στο στόλο των C-130B/H, υπήρξε αντικείμενο της δημοσιότητας την τελευταία περίοδο. Βέβαια, έχει και πάλι ξεχαστεί καθώς η επικαιρότητα έχει στραφεί στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Για την Πολεμική Αεροπορία όμως, αλλά και για τους άλλους Κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να παραμένει ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας. Παρακάτω αναλύονται οι τελευταίες σχετικές εξελίξεις, με επίκεντρο την κατάθεση πρότασης αγοράς μεταχειρισμένων C-130J από την Ιταλική Αεροπορία.

Τα νέα υποβρύχια Type 212, με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον

 Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους υποβρύχιους στόλους στον κόσμο και τον τρίτο μεγαλύτερο της Μεσογείου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους υποβρύχιους στόλους της Μεσογείου. Με αιχμή του δόρατος τα πανίσχυρα Type 214, κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και το αναβαθμισμένο ΩΚΕΑΝΟΣ, το Πολεμικό Ναυτικό με τα συνολικά 12 υποβρύχια θεωρείται κι όχι άδικα φόβητρο για κάθε αντίπαλη άμυνα.

Άλλωστε, τα διδάγματα από την κρίση του Oruc Reis τον Αύγουστο του 2020 είναι πολλά όπως και

Στην Κόρινθο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισαν άντρα που κάηκε η γυναίκα του στο Μάτι να διαμαρτυρηθεί!(ΒΙΝΤΕΟ)

 

Η παρουσία του άνδρα δεν άρεσε καθόλου στον πρώην γραμματέα της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα του νομού στο πανελλήνιο κάλεσμα που είχε κάνει η ΜΚΟ Αλληλεγγύη για Όλους, έδωσαν το παρόν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός αλλά και τα μέλη του ψηφοδελτίου στον νομό..

Στην πλατεία πήγαν και άνθρωποι που δεν ήθελαν να χρωματιστούν ή να καπελωθούν από κόμματα όπως επίσης και ένας χαροκαμένος κάτοικος από το Μάτι που είχε χάσει την γυναίκα του.

Ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη το ερχόμενο διήμερο για επιτόπια επιθεώρηση

Στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη στο σημείο του δυστυχήματος και σε συγκοινωνιακές υποδομές για επιτόπια επιθεώρηση, θα μεταβεί αύριο και μεθαύριο 

ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 11:00, ο υπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Μητσοτάκης για Τέμπη: Μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα

Μια ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τους συγγενείς των θυμάτων  και με την υπόσχεση πως θα διερευνηθούν ταχύτατα τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρεται στον εβδομαδιαίο απολογισμό του. 

Ο πρωθυπουργός, τονίζει ότι θέλει να αναφερθεί στην τραγωδία «χωρίς ξύλινα λόγια, χωρίς να επαναλαμβάνω τα τετριμμένα. Να κάνω μια προσπάθεια να βάλω σε σειρά τις σκέψεις μου και σε λόγια τα συναισθήματα μου».

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια με κεφαλαία γράμματα γράφει «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» την οποία όπως λέει οφείλει σε όλους και πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων. «Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς», αναφέρει.

Τα αδιανόητα μιας τραγωδίας

 Γιάννης Ευαγγελίδης 

Η ανείπωτη εθνική τραγωδία, που συνιστά το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, οφείλεται σε εγκληματικά λάθη και παραλείψεις που δεν ανήκουν μόνο σε έναν άπειρο σταθμάρχη στη Λάρισα, ο οποίος ξέχασε να γυρίσει το κλειδί. Το απίστευτο είναι ότι εν έτει 2023 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας τα πάντα λειτουργούν χειροκίνητα και ότι δηλαδή η ασφάλεια των επιβατών των αμαξοστοιχιών κρέμεται κάθε φορά από μία κλωστή, αφού εξαρτάται από το αν ένας εργαζόμενος θα βάλει το τρένο στη σωστή ή τη λάθος ράγα.

Οι κουκουλοφόροι και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «καπελώσει» την οργή

Κρυπτόμενοι πίσω από τη δίκαιη οργή των πολιτών, οι κουκουλοφόροι προσπαθούν να υποδαυλίσουν «ξεσηκωμούς» και να αποκομίσουν κέρδη από την ανθρώπινη οδύνη.

Μέσα στην πάνδημη θλίψη, οι κουκουλοφόροι ξεπρόβαλαν ξανά στο Σύνταγμα και επιχειρώντας να αναβιώσουν το χιλιοπαιγμένο έργο, προκάλεσαν επεισόδια με καταστροφές και εμπρησμούς στα πέριξ της πλατείας κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που έλαβε χώρα το μεσημέρι για την τραγωδία στα Τέμπη όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι

Tην κατάσταση, υποδαυλίζει με τη στάση της η αντιπολίτευση και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «καπελώσει» τις αντιδράσεις για τη δίκαιη οργή των πολιτών, επιχειρώντας επί της ουσίας να αποκομίσει κέρδη, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις στελεχών του.

Καμπάνια Αθήνας για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Βασίλης Νέδος 

Τη Νέα Υόρκη θα επισκεφθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκλογής της χώρας σε θέση μη μόνιμου μέλους 

Στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί εντός των επομένων ημερών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με σκοπό να ξεκινήσει και η επίσημη καμπάνια της Ελλάδας για την επίτευξη του στόχου της ανάδειξης σε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την περίοδο δύο ετών μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2025 και 31ης Δεκεμβρίου 2026. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μη μόνιμων μελών του Σ.Α. θα πραγματοποιηθεί στο μέσο της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το 2024.

Άριστες σχέσεις με τα Αραβικά Εμιράτα θέλει η Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να δώσει έμφαση στο διεθνές προφίλ της και να διαχειριστεί συγχρόνως τις αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει με αφορμή την αυστηρή γραμμή που υιοθέτησε η κυβέρνησή της, στο μεταναστευτικό. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι επίσημες επισκέψεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού, στην Ινδία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις οποίες δόθηκε μεγάλη έμφαση στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. "Στόχος μας είναι οι άριστες σχέσεις", τόνισε η πρωθυπουργός, η οποία χρειάζεται ως εταίρους τα Εμιράτα για να κερδίσει το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης.

Η Μελόνι επισκέφθηκε το Άμπου Ντάμπι συνοδευόμενη από τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο

Ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ινδίας αμέσως μετά τη βοήθεια για τον σεισμό

 Ενώ η Τουρκία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του σεισμού της 6ης  Φεβρουαρίου, ξέσπασε διπλωματική κρίση μεταξύ Άγκυρας και Νέου Δελχί μετά τη λήξη των προσπαθειών βοήθειας-διάσωσης της Ινδίας στην περιοχή, με την ονομασία «Φιλική Επιχείρηση».

Μετά την καταστροφή του σεισμού στην οποία περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και τη Συρία, δόθηκε μεγάλη και εντατική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, ενώ ορισμένες ομάδες βοήθειας εγκατέλειψαν την περιοχή.

Οι ομάδες βοήθειας της Ινδίας, ήρθαν αμέσως στις ζώνες του σεισμού και ξεκίνησαν την αποστολή διάσωσης ζωών από τα συντρίμμια, που την ονόμασαν «Φιλική Επιχείρηση», εγκατέλειψαν την περιοχή μετά το πέρας των εργασιών. Αμέσως μετά, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι μια νέα κρίση είχε προκύψει μεταξύ Άγκυρας και Νέου Δελχί.

Συρίγος, Φίλης, Γρίβας, Πώς ορίζεται η ΑΟΖ στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και πώς εξελίσσεται

 

Παρακολουθούμε αρκετές συζητήσεις στην χώρα μας για τα χωρικά ύδατα αλλά πολύ λιγότερες για το θέμα της ΑΟΖ. Μιας ΑΟΖ όμως που στην πράξη αποκτά αντίστοιχη σημασία με τα χωρικά ύδατα και παράλληλα είναι αρκετά μεγαλύτερη σε έκταση από τα χωρικά ύδατα.

Κώστας Γρίβας, Δεν αμφισβητείται η Ελληνική υπεροχή στο Αιγαίο αλλά ...

 
Δεν αμφισβητείται η Ελληνική υπεροχή στο Αιγαίο αλλά υπάρχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας αν η χώρα μας δεν εκμεταλλευτεί τη περίοδο που διανύουμε σημειώνει ο Καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, Κύριος Κωνσταντίνος Γρίβας

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

 

Ο π. πρέσβης Νίκος Κανέλλος, ο ��εωπολιτικός Αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Γεώργιος Καραγιαννίδης, ο πρώην Αρχιμηχανικός του ΟΣΕ Δημήτρης Μακροδημόπουλος και ο πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γεώργιος Κοντογιώργης, ως προσκεκλημένος, συζητούν για το Έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη.

​@SavvasKalenteridis Δεν θέλουμε αρχηγούς! Πατριώτες θέλουμε (4-3-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Δεν θέλουμε αρχηγούς! Πατριώτες θέλουμε - Να έρθει η ηθική στην πολιτική και τη δημοσιογραφία

Χαρακτηρίζουν αυθάδη τον Δένδια επειδή μίλησε για την Κωνσταντινούπολη | Τώρα μαζί 5/3/2023| OPEN TV

 

1. Στην Κωνσταντινούπολη ο Ν. Δένδιας – Θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
2. Γ. Καμπάς και Ν. Σπανός για ελληνοτουρκικά, τουρκικές εκλογές και Ακσενέρ
3. Χαρακτηρίζουν αυθάδη τον Δένδια επειδή μίλησε για την Κωνσταντινούπολη
4. Τι είναι το ETCS, το σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών που δεν υλοποιήθηκε στην Ελλάδα
5. Τι αναφέρει η ιταλική εταιρεία για την τραγωδία στα Τέμπη
6. Πρ. Εθν. Κέντρου Αιμοδοσίας: Η προσέλευση του κόσμου ήταν καταπληκτική
7. Μητρόπολη Αθηνών: Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας

Πρώην Διευθυντής Ασφάλειας ΟΣΕ: Χρειάζεται πρακτική ενός έτους για να γίνει κάποιος σταθμάρχης | Καλημέρα | 05/03/2023

 

1. Πρώην Διευθυντής Ασφάλειας ΟΣΕ: Χρειάζεται πρακτική ενός έτους για να γίνει κάποιος σταθμάρχης
2. Προφυλλίδης: Θα ψάξουμε μια προς μία τις συμβάσεις για να δούμε πώς φτάσαμε στην τραγωδία των Τεμπών
3. Λάρισα: Αστυνομικοί - ήρωες έσωσαν ζωές στο μοιραίο τρένο
4. Ο Εκπαιδευτής Μηχανοδηγών Ν. Τσουρίδης στο "Καλημέρα"
5. Σήμερα απολογείται ο σταθμάρχης της Λάρισας
6. Οικονόμου: Η δικαιοσύνη και η αλήθεια είναι το ελάχιστο απέναντι σε αυτούς που χάθηκαν
7. Α. Γεωργιάδης: Θα κάνουμε τα πάντα για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια

New York Times: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών

 

Σοκαρισμένη είναι η ομογένεια στις ΗΠΑ από το τραγικό δυστύχημα τα Τέμπη.
Η είδηση της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη έπαιξε και σχολιάστηκε ευρέως στα αμερικανικά δίκτυα.

Η Ακσενέρ... "Δούρειος Ίππος" του Ερντογάν; | Βραδινό δελτίο | 04/03/2023

 
Η Ακσενέρ... "Δούρειος Ίππος" του Ερντογάν; | Βραδινό δελτίο | 04/03/2023