Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Καμπάνια Αθήνας για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Βασίλης Νέδος 

Τη Νέα Υόρκη θα επισκεφθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκλογής της χώρας σε θέση μη μόνιμου μέλους 

Στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί εντός των επομένων ημερών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με σκοπό να ξεκινήσει και η επίσημη καμπάνια της Ελλάδας για την επίτευξη του στόχου της ανάδειξης σε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την περίοδο δύο ετών μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2025 και 31ης Δεκεμβρίου 2026. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μη μόνιμων μελών του Σ.Α. θα πραγματοποιηθεί στο μέσο της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το 2024.

Τα τελευταία χρόνια ο κ. Δένδιας έχει αποδυθεί σε έναν μαραθώνιο ανά την υφήλιο, με στόχο αφενός την εγκαθίδρυση στενότερων σχέσεων με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα είχε μικρές ή σχεδόν μηδενικές επαφές, αφετέρου προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφο τους για το Σ.Α. του ΟΗΕ.

Οι ψήφοι

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έως τώρα έχουν εξασφαλιστεί ψήφοι από 119 κράτη-μέλη του ΟΗΕ (από τα 192), ενώ υφίστανται κάποιες ακόμη που θεωρούνται εξαιρετικά πιθανές, ωστόσο δεν ανακοινώνονται είτε διότι θεωρείται πως εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος βαθμός επισφάλειας είτε διότι οι ίδιες οι χώρες έχουν ζητήσει να μην ανακοινωθούν οι προθέσεις τους πριν από την ψηφοφορία. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να αναδειχθεί σε μη μόνιμο μέλος του Σ.Α. το 2025-26, υφίσταται προετοιμασία προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές κακοτοπιές στον δρόμο προς την ψηφοφορία του 2024. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τις λιγότερες συμμετοχές στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την ίδρυση του ΟΗΕ. Διετέλεσε μη μόνιμο μέλος την περίοδο 1952-53 και πιο πρόσφατα κατά τη διετία 2005-2006.

Υποψηφιότητα

Πρόσφατα η Ελλάδα έθεσε υποψηφιότητα και για ένα ακόμη διακυβερνητικό σώμα του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει ως μέλη 47 κράτη. Η Ελλάδα είναι υποψήφια για συμμετοχή στο συγκεκριμένο σώμα για την περίοδο 2028-2030, κάτι που ανακοινώθηκε συμβολικά στις 24 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη, ο κ. Δένδιας θα εγκαινιάσει επίσημα την καμπάνια και για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανάδειξης ζητημάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τελευταία την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διερεύνηση της τέλεσης εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη από τις ρωσικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο της μετάβασής του στη Βόρεια Αμερική, ο κ. Δένδιας αναμένεται να επισκεφθεί και τον Καναδά για διμερείς επαφές με τον ομόλογό του.

ΠΗΓΗ kathimerini

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου