Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Οκτώβριος του 1922: Η δραματική εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τους Έλληνες κατοίκους της(Φωτο)

Μια από τις πλέον άγνωστες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας διαδραματίστηκε στην Ανατολική Θράκη τον Οκτώβριο του 1922, μετά την Καταστροφή της Σμύρνης και πριν το τέλος της  ιστορικής διαδικασίας αντικατάστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από έθνη-κράτη. Η Ανατολική Θράκη ήταν τότε μια περιοχή μεγάλης εγκατάστασης ελληνικού πληθυσμού, που περιλάμβανε και την Κωνσταντινούπολη. Την εποχή εκείνη η Κωνσταντινούπολη ήταν έδρα του ισλαμικού Χαλιφάτου και παράλληλα η  μεγαλύτερη, τότε, ελληνική πόλη, το καθεστώς της οποίας ήταν υπό διαμόρφωση.  Η Ανατολική Θράκη, εκτός από την Πόλη και την παραθαλάσσια ζώνη των Στενών που πέρασε σε βρετανικό έλεγχο, ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών, οι δε κάτοικοί της ψήφισαν και στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 1920.
   
Η εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης,Οκτώβριος 1922
Του Δημήτρη Μαυρίδη,
 
Λίγο γνωστά είναι τα δραματικά γεγονότα του 1922 και κυριολεκτικά άγνωστα παραμένουν τα

«Η Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά, είναι η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της Τουρκίας»

«Αυτοί που προσπαθούν να ευτελίσουν τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 για να υπερασπιστούν (την φιλοδοξία του Ερντογάν) για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης και να δείξουν ότι είναι απαραίτητο…

» Όσοι λένε ότι η Σύμβαση του Μοντρέ δεν είναι υπέρ της Τουρκίας…

»Αυτοί που ισχυρίζονται ότι η Σύμβαση του Μοντρέ μας επιβάλλει περιορισμούς και ότι τάχα θα δηλώσουμε την κυριαρχία μας με το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης…

»Είδαμε ότι όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, όλοι κόλλησαν στη Σύμβαση του Μοντρέ», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να γίνουμε αστακός

Δημήτρης Καμπουράκης 

Υπάρχουν καιροί διεθνούς σταθερότητας και ηρεμίας, υπάρχουν και καιροί αναθεωρητισμού. Αυτοί που ξέρουν ότι πίσω από τους καθαρούς ορίζοντες λουφάζουν καταιγίδες και προετοιμάζονται πριν ξεσπάσει η θύελλα, είναι οι έξυπνοι και οι προνοητικοί. Εκείνοι πάλι που νιώθουν τον κυκλώνα να στροβιλίζεται γύρω τους αλλά παραμένουν απαθείς και απροετοίμαστοι, είναι είτε εγκληματίες έναντι του εαυτού τους, είτε αφελείς και ηλίθιοι.

Σήμερα ζούμε σε εποχές αναθεωρητισμού. Συνθήκες αμφισβητούνται, εθνικά σύνορα ξανασχεδιάζονται, στρατοί καταλύουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, χώρες καταλαμβάνονται διά της βίας, ο χάρτης του κόσμου μας ξανασχεδιάζεται. Οι αυθαίρετες απαιτήσεις του ισχυρού, γίνονται νόμος για τον ανίσχυρο. Κι εμείς ως έθνος, ως χώρα, ως κοινωνία, επιπλέουμε ασταθώς μέσα στη διακεκαυμένη ζώνη. Τι άραγε έχουμε καθήκον να κάνουμε;

Ο Ερντογάν θα κληθεί σύντομα να επιλέξει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Του Bobby Ghosh

Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι "δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας" και τον συμβούλεψε κατά της περαιτέρω στρατιωτικής δράσης. Αναφερόταν, φυσικά, αφού δεν είχε ξεσπάσει ακόμη η γενική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, στην απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο αποσχιστικές αυτοαποκαλούμενες "Δημοκρατίες" του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και να στείλει ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία.

Δικαίωμα στην αυτοδιάθεση έχουν όλοι, το έχουμε κι εμείς

Άριστος Μιχαηλίδης   

Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη χώρα και ο λαός της έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, λένε όλοι σήμερα. Όχι οι ξένοι, οι δικοί μας. Οι ίδιοι που όταν τους μιλάς για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού, νομίζουν ότι μιλάς για τις αποστολές διαστημοπλοίων στο απώτερο διάστημα. Ασφαλώς και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση το έχουν όλοι οι λαοί χωρίς εξαιρέσεις. Κι όταν εμείς το υποστηρίζουμε για άλλους λαούς να θυμόμαστε ότι το έχουμε κι εμείς το δικαίωμα. Το σημειώνω διότι είδα πολλούς από αυτούς που αδίστακτα χαρακτηρίζουν εθνικιστή όποιον μιλήσει για την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού, να τοποθετούνται τώρα με άνεση υπέρ της αυτοδιάθεσης των Ουκρανών.

Στην κόψη του μαχαιριού μιας νέας Μεταψυχροπολεμικής αφετηρίας

Δρ. Παναγιώτης Ήφαιστος, Αρθρογράφος
Ομ. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών, Παν/μιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

 Η διαπάλη των ηγεμονικών ελεφάντων στις περιφέρειες του πλανήτη και τα πιθανά σενάρια για τη διαμόρφωση νέων συμμαχιών.

Τρεις ακριβώς δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα Μεταψυχροπολεμική αφετηρία βαθύτατων μακρόχρονων προεκτάσεων και μοιραία αστάθειας, πολύ πιο έντονης αστάθειας απ’ ότι μετά το 1990.

Ουκρανία: Πρώτα συμπεράσματα από τις επιχειρήσεις της Ρωσίας… διαθέτει η Ελλάδα δυνάμεις στη ΝΑΤΟϊκή NRF;

Μία αρχική εξέταση των επιχειρήσεων των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αποκαλύπτει με ασφάλεια ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ενήργησαν κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο με αυτές των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών κατά δεύτερο λόγο, σε παλιότερες επιχειρήσεις εισβολής σε ξένες χώρες. Η σύγκρουση όμως προς το παρόν δεν δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΑΤΟϊκή απόφαση για την ενεργοποίηση στοιχείων της συμμαχικής δύναμης NRF (NATO Response Force), εγείρουν ενδεχομένως ζήτημα συμμετοχής ελληνικών χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Μέχρι τη στιγμή που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές, το DP δεν είχε κατορθώσει να διευκρινίσει το θέμα. Συνήθως, η δυσκολία στην απάντηση αποτελεί ένδειξη ότι το θέμα υφίσταται…

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Το ζήτημα αυτό φαίνεται πως θα μας απασχολήσει, δεδομένου του ότι στις δηλώσεις του γενικού

Ρωσική πρεσβεία Αθήνας : ¨Το πιστόλι στο κρόταφό μας έπρεπε να εξουδετερωθεί¨

Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα
Δελτίο Τύπου

Η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα δημιουργεί θεμελιώδεις απειλές για τη Ρωσία. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή για την οποία έχει γίνει λόγος επί 30 χρόνια. Και δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.
Από τον Δεκέμβριο του 2021 προσπαθήσαμε για άλλη μια φορά να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σχετικά με τις αρχές της ασφάλειας στην Ευρώπη. Όμως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αρνήθηκαν το διάλογο για τις εγγυήσεις ασφαλείας και για το ουδέτερο στάτους της Ουκρανίας. Απέδειξαν ξανά ότι αγνοούν τα απολύτως νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας μας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Nεκροί 6 Ελληνες ομογενείς στην Ανατολική Ουκρανία

Στους έξι ανέρχονται πλέον οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι έχουν πέσει νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς 

Σε εξέλιξη είναι η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, ενώ συμπλοκές έχουν εκδηλωθεί σε Κίεβο, Μαριούπολη και μια σειρά από άλλες πόλεις.

Στους έξι ανέρχονται πλέον οι ομογενείς οι οποίοι έχουν πέσει νεκροί στην ανατολική Ουκρανία.Τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Μπουχάς, βόρεια της Μαριούπολης ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς ή από πυρά.

Από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, μην ερεθίσετε τη ρωσική αρκούδα

Φωτογραφία: The Cradle
Η Ρωσία υπέμεινε οκτώ χρόνια προκλήσεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία πριν βρυχηθεί. Τώρα θα καθαρίσει το τοπίο στη Δυτική Ασία και πέρα από αυτήν.

Πέπε Εσκομπάρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπρεπε να ερεθίσουν τη ρωσική αρκούδα. Tώρα ξύπνησε για τα καλά: μετά την Ουκρανία, οι Ρώσοι πιθανότατα θα σαρώσουν τους ξένους εμπόλεμους που εγκαθίστανται στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

Αυτό συμβαίνει όταν μια αγέλη υαινών, τσακαλιών και μικρών κουρελιασμένων τρωκτικών ερεθίζουν την αρκούδα: αναδύεται μια νέα γεωπολιτική τάξη με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Live: Τρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής: Οδομαχίες στο κέντρο του Κιέβου – Ετοιμες για φυγάδευση Ζελένσκι οι ΗΠΑ

Οι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έλαβαν το Σάββατο εντολή να συνεχίσουν την επίθεσή τους από όλες τις κατευθύνσεις, με τη Μόσχα να καταλογίζει στο Κίεβο ότι αρνείται να διαπραγματευτεί 

Δύο ομογενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Άλλοι τέσσερις ομογενείς έχασαν σύμφωνα με πληροφορίες τη ζωή τους στο χωριό Μπουχάς που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης.

Οι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έλαβαν το Σάββατο εντολή να συνεχίσουν την επίθεσή τους από όλες

Παγκόσμιος νταβατζής ο Πούτιν: Απειλεί Φινλανδία και Σουηδία αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ(Βίντεο)

Εάν δεν πρόκειται για κακό όνειρο τότε η παγκόσμια δημοκρατική κοινότητα θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην ηγεσία της Ρωσίας.

Μετά την απρόκλητη επίθεση κατά της Ουκρανίας με μοναδικό στόχο να ανρέψει πάσει θυσία και ανεξαρτήτως κόστους την εκλεγμένη ηγεσία τώρα η Ρωσία απειλεί ανοικτά τη Φινλανδία και τη Σουηδία με «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν κινηθούν προς ένταξη στις δομές του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι η Σουηδία και η Φινλανδία, είναι χώρες-εταίροι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, όχι όμως και μέλη του.

Θανάσης Δρούγος στο pagenews.gr: Μπήκαμε σε μακρά περιοδο εξελίξεων(Βίντεο)

Ο Θανάσης Δρούγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής στο Point Zero, την εκπομπή του Λάμπρου Καλαρρύτη στο pagenews.gr τοποθετείται  για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον πρώτο πόλεμο επί Ευρωπαϊκού εδάφους, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πρέπει να σημειωθεί, πως η εκπομπή γυρίστηκε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Θανάσης Δρούγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής στο Point Zero, την εκπομπή του Λάμπρου Καλαρρύτη στο pagenews.gr τοποθετείται  για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον πρώτο πόλεμο επί Ευρωπαϊκού εδάφους, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πρέπει να σημειωθεί, πως η εκπομπή γυρίστηκε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Γιάννης Μάζης, Τώρα θυμήθηκε την διεθνή νομιμότητα η Δύση; Λάθος η Ρωσική εισβολή(Βίντεο)

Τώρα θυμήθηκε την διεθνή νομιμότητα η Δύση; Λάθος η Ρωσική εισβολή αλλά δεν είναι ότι δεν το έχουμε ξαναδεί δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Μάζης 

Ο καθηγητής τονίζει ότι αρχικά ότι υπάρχει ιστορικό υπόβαθρο στην Ουκρανική κρίση. 

Αναφέρεται αναλυτικά στο τι υποσχέθηκε και τι έκανε το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσία από το 1990 και τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία. 

Ο καθηγητής, για τους λάτρες της διεθνούς νομιμότητας όπως τονίζει, θυμίζει κάποια γεγονότα όπως 

Διεθνολόγος: Ο Πούτιν θα φτάσει στα άκρα – Τη λύση θα την επιβάλλουν οι αγορές(Βίντεο)


 «Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει τη θερμοβαρική βόμβα ο Πούτιν», 

δήλωσε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας 

και αναφέρθηκε στη λύση της ουκρανικής κρίσης.

Γ. Καραμπελιάς: Η επίθεση στην Ουκρανία και το ευρασιατικό στρατόπεδο(Βίντεο)


 Από την εκπομπή Western 

του Πάνου Παναγιωτόπουλου 

στο Kontra Channel (24-2-22).