Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Δικαίωμα στην αυτοδιάθεση έχουν όλοι, το έχουμε κι εμείς

Άριστος Μιχαηλίδης   

Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη χώρα και ο λαός της έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, λένε όλοι σήμερα. Όχι οι ξένοι, οι δικοί μας. Οι ίδιοι που όταν τους μιλάς για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού, νομίζουν ότι μιλάς για τις αποστολές διαστημοπλοίων στο απώτερο διάστημα. Ασφαλώς και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση το έχουν όλοι οι λαοί χωρίς εξαιρέσεις. Κι όταν εμείς το υποστηρίζουμε για άλλους λαούς να θυμόμαστε ότι το έχουμε κι εμείς το δικαίωμα. Το σημειώνω διότι είδα πολλούς από αυτούς που αδίστακτα χαρακτηρίζουν εθνικιστή όποιον μιλήσει για την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού, να τοποθετούνται τώρα με άνεση υπέρ της αυτοδιάθεσης των Ουκρανών.

Να το επαναλαμβάνουμε, καλού κακού, διότι σε αυτό τον τόπο καταντήσαμε να μιλάμε για τα δικαιώματα όλων των λαών, αλλά τα δικά μας τα έχουμε ως εξαιρέσεις του κανόνα. Στην Κύπρο έχουν όλοι ανθρώπινα δικαιώματα εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Στον πλανήτη πρέπει να υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο αλλά στην Κύπρο μπορεί να είναι καλό και το οθωμανικό δίκαιο.

«Οι αυταρχικές δυνάμεις -και όχι μόνο η Ρωσία και η Κίνα- επιδιώκουν να σχετικοποιήσουν την έννοια των ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντάς τα να υπόκεινται σε τοπικούς και πολιτισμικά καθορισμένους περιορισμούς», έλεγε προχτές ο Zοζέπ Μπορέλ. Και τον χειροκροτούν οι δικοί μας, συμφωνούν μαζί του. Κι εμείς συμφωνούμε, αλλά εμείς βάζουμε και την Τουρκία στις αυταρχικές δυνάμεις. Και δεν σχετικοποιούμε την έννοια των ατομικών δικαιωμάτων για να τα βάλουμε σε τοπικούς και φυλετικούς περιορισμούς.

Με ποιο θράσος αντιδρούν, οι «δικοί μας», όχι τόσο ο Μπορέλ, στον φασιστικό επαναπροσδιορισμό της δημοκρατίας από τον Πούτιν για να τον επιβάλει με τη βία στην Ουκρανία, όταν αποδέχονται και χειροκροτούν την ίδια φασιστική επιβολή της Τουρκίας επί των Ελληνοκυπρίων; Δεν κοκκινίζουν καθόλου από την ντροπή τους;

Θα μου πεις, εδώ κοτζάμ βουλευτής εξέφραζε προχτές τον εξής βαθύτατο συλλογισμό: «Είναι η πρώτη εισβολή με στρατιωτικά μέσα, η πρώτη παραβίαση συνόρων που γίνεται μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» (Δημήτρης Δημητρίου, ΡΙΚ, 24.2.22)). Επί λέξει τα μεταφέρω. Η πρώτη εισβολή, η πρώτη παραβίαση συνόρων! Τι να εννοούσε άραγε; Ότι ίσως συμβαίνει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αλλά, υπάρχει δικαιολογία όταν εμείς οι ίδιοι ξεχνούμε να αναφερόμαστε στην τουρκική εισβολή με κάθε ευκαιρία; Κι αν το 1974 η Κύπρος δεν ήταν ευρωπαϊκό έδαφος σήμερα είναι και η παραβίαση συνόρων συνεχίζεται, είναι διαρκείας. Αυτό θα έπρεπε να το λέμε κάθε μέρα στους ευαίσθητους Ευρωπαίους συμμάχους μας.

Ξεσηκώθηκαν μόνο, οι ίδιοι, της ίδιας σχολής σκέψης, της ρεαλπολιτίκ που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουκρανών αλλά πιστεύουν ότι των Ελληνοκυπρίων επιδέχονται εκπτώσεις, ξεσηκώθηκαν, λοιπόν, επειδή ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στην τδβκ χωρίς να προτάξει το «ούτω καλούμενη». Ο Ιωάννης Κασουλίδης, προσπαθεί να υποτιμήσει την αναφορά λέγοντας ότι το τελευταίο πράγμα που σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή ο Λαβρόφ ήταν πώς θα αποκαλέσει την Κύπρο, και οι υπόλοιποι συνοδοιπόροι του παριστάνοντας τους αναστατωμένους, άρπαξαν την ευκαιρία να εξηγήσουν στο λαό ότι, ιδού, αποδείχθηκε πως η Ρωσία είναι εναντίον μας. Το κάνουν με κάθε ευκαιρία κι αυτό ήταν δώρο απρόσμενο για να εμπλουτιστούν οι αμπελοφιλοσοφίες τους.

Αλλά ο Λαβρόφ, που ξέρει το Κυπριακό απ’ έξω κι ανακατωτά ούτε τέτοια λάθη κάνει, ούτε είναι εκεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα άλλου από τα ρωσικά. Το είπε σκόπιμα και καλά θα κάνουμε να το γνωρίζουμε. Πρώτον, έστειλε μήνυμα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έκαναν στροφή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες -με αποκορύφωμα τη γνωστή ιστορία με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων αλλά με τη δέσμευση να απαγορεύουμε σε ρωσικά πλοία να ελλιμενίζονται στην Κύπρο- έστειλε και μήνυμα προς την Τουρκία, που βρίσκεται σε φάση εξομάλυνσης των σχέσεών της με τις ΗΠΑ κι έχει σημαντικό ρόλο στη Μαύρη Θάλασσα. Εμείς νομίζουμε πως η Ρωσία θα μας υποστηρίζει χωρίς ανταλλάγματα, επειδή είμαστε όμορφοι;

Τέλος πάντων. Αφού ο Πούτιν επαναπροσδιορίζει τη διεθνή σκηνή, ας έχουμε κι εμείς το νου μας, διότι μπορεί να βρεθούμε ξεκρέμαστοι πάλι.

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου