Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Η Κυρά της Επανάστασης

Η Μπουμπουλίνα, που ήταν Υδραία την καταγωγή, γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου του 1771, όταν η μητέρα της, Σκεύω, επισκέφθηκε τον τότε φυλακισμένο από τους Τούρκους και ετοιμοθάνατο άντρα της, Σταυριανό Πινότση. Η σύλληψη και φυλάκιση του Πινότση ήταν αποτέλεσμα της ενεργού συμμετοχής του στην επανάσταση της Πελοποννήσου το 1769-70, γνωστή στην ιστορία μας ως Ορλωφικά. Ήταν τότε που οι Σπέτσες καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από την εκδικητική μανία των Τούρκων λόγω της συμμετοχής του νησιού στην επανάσταση. Μετά τον θάνατο του Πινότση στην Κωνσταντινούπολη, μητέρα και κόρη επιστρέφουν στην Ύδρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα η Σκεύω έρχεται σε δεύτερο γάμο με τον Σπετσιώτη καπετάνιο Δημήτριο Λαζάρου ή Ορλώφ (το Ορλώφ παρατσούκλι της εποχής λόγω της συμμετοχής του στα Ορλωφικά) και έτσι ηΜπουμπουλίνα εγκαταστάθηκε πλέον στις Σπέτσες.

Στην Κνωσό Κάρολος και Καμίλα: Έφτιαξαν μινωικό φαγητό και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς (Βίντεο - Φωτο)

Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού ξεναγήθηκαν ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, και η σύζυγός του, Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης, οι οποίοι προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», το πρωί της Παρασκευής (11/05).
Στο αεροδρόμιο τους περίμεναν για να τους υποδεχθούν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών, όπως σημειώνει το cretapost.gr.

Βούλιαξε πάρκινγκ στην Καλλιθέα και «κατάπιε» αυτοκίνητα Ο χώρος εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολίτες - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του newsbeast.gr

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες σε υπαίθριο πάρκινγκ έναντι του ΗΣΑΠ Ταύρου στην Καλλιθέα, όπου το οδόστρωμα υποχώρησε και παρέσυρε αυτοκίνητα.
Τα αίτια δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα, ενώ στο σημείο έσπευσε συνεργείο του δήμου.
Σύμφωνα με το kallitheaonline.gr, ο συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης είναι ελεύθερος και εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι αφήνουν τα οχήματα τους για να μεταβούν με τους συρμούς του ΗΣΑΠ σε διάφορα σημεία στην Αττική.

Απίστευτη πρόκληση Ερντογάν: «Η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη και τελειωμένη χώρα» (Βίντεο)

Τα όρια της προκλητικότητάς του δοκίμασε για μία ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύοντας νέα χυδαία επίθεση εναντίον της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την «τελειωμένη»...

Ο Τούρκος πρόεδρος, εκφράζοντας την οργή του για τις αρνητικές προοπτικές των οίκων αξιολόγησης όσον αφορά στην τουρκική οικονομία, έκανε λόγο για «ακροβάτες» που αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες την... «τελειωμένη» Ελλάδα.

5% από την παραγωγή του «Αφροδίτη» διεκδικεί το Ισραήλ

Στην προοπτική διαιτησίας στη διαμάχη Κύπρου και Ισραήλ για το κοίτασμα Αφροδίτη αναφέρεται η ισραηλινή ενημερωτική ιστοσελίδα Haaretz.

Όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία, ότι το Ισραήλ αξιώνει 5% ή περισσότερο από την παραγωγή στα γειτονικά τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι», όπως ανέφεραν πηγές.

Όπως δήλωσε ο κ. Στάινιτς μετά την τριμερή της 8ης Μαΐου, η διαμάχη μπορεί να διευθετηθεί εντός έξι μηνών.

Τουρκία: Θα κάνουμε γεωτρήσεις για πετρέλαιο - φυσικό αέριο στη Μεσόγειο μέσα στο καλοκαίρι

Θερμό καλοκαίρι προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ - Δεν αποκάλυψε πού θα γίνουν οι τουρκικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων
Αυτό το καλοκαίρι θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση στην Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ενώ ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 12 Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή ο αγωγός TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project).

«Η Τουρκία θα αρχίσει με ίδιους πόρους και μέσα την πρώτη της γεώτρηση για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πριν το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.