Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Λάλα - Πως εκδιώχθηκαν οι Αλβανοί - Έλξατε Σπάθην(Βίντεο)

Λάλα - Πως εκδιώχθηκαν οι Αλβανοί - Έλξατε Σπάθην
Δείτε το Βίντεο

Η εθνική ταυτότητα των αρχαίων Μακεδόνων

 

Ο Αλέξανδρος εισβάλλει στην Ιταλία. Μικρογραφία από τον κώδικα Peniarth 481.

Ο πανελληνισμός του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η εθνική του αυτο-αντίληψη

Απόσπασμα από την έρευνα του Alexander Harmantas, Αρχαία μακεδονική εθνική ταυτότητα: Μια μελέτη με βάση τις βιβλιογραφικές πηγές από τον 5ο π.Χ. ως το 2ο μ.Χ. αιώνα, Βασιλικό Παν/μιο του Κίνγκστον, 2017.

Από το Άρδην τ. 113, Οκτώβριος 2018

Αν τελικά δεν γνωρίζουμε πολλά σε σχέση με την αυτο-αντίληψη των Μακεδόνων ως συλλογική εθνοτική ομάδα, τι μπορούμε να συμπεράνουμε για τη συνολική τους πολιτιστική κληρονομιά; Είναι δυνατόν να περιγράψουμε την κατάκτηση της Αιγύπτου και της Εγγύς Ανατολής σαν μια, ουσιαστικά,

Καταγγελίες για αρπαγές γυναικών και παιδιών από Τούρκους – Μικρές αγγελίες φρίκης μετά το 1922

Στις στήλες της εφημερίδας «Παμπροσφυγική»

Κορίτσια, αγόρια και γυναίκες που δεν πέθαναν κατά την πρώτη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και γλίτωσαν από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, συχνά πρωταγωνιστούσαν σε μικρές αγγελίες που δημοσιεύονταν σε εφημερίδες της εποχής καθώς βρίσκονταν υπό την αιχμαλωσία Τούρκων υπηκόων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δύο αγγελίες που το 1926, φιλοξενήθηκαν στις στήλες της εφημερίδας Παμπροσφυγική, και δημοσιεύονται πιο κάτω:

Προσάρτηση, το τελευταίο στάδιο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Έχει ακόμα δύο σημαντικούς στόχους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υλοποίησε τα περισσότερα από τα όνειρά του χάρη στο απολυταρχικό καθεστώς που κατάφερε να κτίσει. Να γίνει ο ιδρυτής μιας νέας δημοκρατίας στην Τουρκία. Και να προσαρτήσει την Κύπρο. Δεν θέλει να πεθάνει προτού τα υλοποιήσει αυτά. Του χρόνου, δηλαδή το 2023, θα γίνει 100 χρόνων η Δημοκρατία της Τουρκίας την οποία ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να θάψει στην ιστορία αυτή τη δημοκρατία και να ιδρύσει στη θέση της την Ισλαμική Δημοκρατία της Τουρκίας. Μπορεί να το κάνει αυτό; Μπορεί. Στο χέρι του είναι και το κρέας και το μαχαίρι. Ακόμα διατηρεί τη δύναμή του. Έστω και να του γύρισε την πλάτη η πλειοψηφία του λαού, δεν έχει χάσει τίποτα από την παλιά του δύναμη.

Τα σκισμένα πουκάμισα της Τουρκίας, ο «Εθνικός Όρκος» και ο Ελληνισμός

Σάββας Ιακωβίδης 

Ο Ερντογάν απαιτεί να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος. Στις σχέσεις του με τη Δύση, ενεργώντας ως πράκτορας του Ρώσου Προέδρου, έχει την αξίωση αυτός να σχεδιάσει το γεωπολιτικό μέλλον της περιοχής και της Ευρώπης. Έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου βροντοφωνάζει τις επεκτατικές βλέψεις του. Και δεν αποκρύβει τις νεο-οθωμανικές ονειρώξεις του. Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να είναι πανέτοιμες και για τα χειρότερα

Η Αθήνα και η Λευκωσία καλούνται να προσγειωθούν, επιτέλους, στην πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι η Τουρκία ΔΕΝ είναι γείτονας, ΔΕΝ είναι σύμμαχος ή φίλη. Είναι ΕΧΘΡΟΣ!

Ο εκτός ορίων, με την ουρά στα σκέλια…

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Του ΛΑΖΑΡΟΥ Α. ΜΑΥΡΟΥ

ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΟ μέτρημα και ζύγισμα των μεγεθών όλων των συν-δρώντων σήμερα στην σκακιέρα, συνάμα και των συσχετισμών εκατέρωθεν ισχύος, στην παρούσα χρονική συγκυρία, με το ζύγι και τη μεζούρα της γεωπολιτικής και της γεωστρατηγικής, φανερώνει ότι:

Ορθότερο προκύπτει το ερώτημα,

Ο Μενέντεζ καλά τα λέει, εμείς όμως τι κάνουμε;

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, είναι ξεκάθαρος, έναντι της κατοχικής Τουρκίας. Και είναι ξεκάθαρος γιατί έτσι θεωρεί πως είναι το σωστό σε σχέση με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, το οποίο παραβιάζει το καθεστώς της Άγκυρας. Ο κ. Μενέντεζ δήλωσε προ ημερών ότι «η παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της εισβολής σε χωρικά ύδατα, είναι απαράδεκτη και θα επιφέρει συνέπειες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην Τουρκία και να συνεχίσουμε την πίεση». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η μεγαλύτερη και εγγύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προέρχεται από την Τουρκία, η οποία παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ υιοθετεί προκλητική συμπεριφορά.

Τσαβούσογλου: Επίδειξη ισχύος στους Τουρκοκύπριους

 Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία  

Η επίσκεψη του Τούρκου υπ. Εξωτερικών αναζωπυρώνει τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων για τα προβλεπόμενα από το πρόσφατο πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας με την Άγκυρα.

Περισσότερο λάδι στην φωτιά, που άναψε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα η δημοσιοποίηση των προνοιών του οικονομικού πρωτοκόλλου Άγκυρας-κατεχομένων, έριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται από το Σάββατο στην κατεχόμενη Κύπρο.

«Προσκυνώ τις πληγές σου Κερύνεια μου…»

«Προσκυνώ τις πληγές σου Κερύνεια μου…»

Ελληνίδες που άφησαν ιστορία και παρακαταθήκη – Έλλη Σταύρου και Ελένη Φωκά

Της Φανούλας Αργυρού*

Σήμερα θα σας πάω πίσω στο χρόνο γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε τη διαχρονική προσφορά ορισμένων Ελληνίδων αδελφών μας,  οι οποίες άφησαν παρακαταθήκη  αγωνιστικότητας για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της κατεχόμενης μας πατρίδας.

15 Ιουλίου 1998 ημέρα  Τετάρτη, έλαβε χώρα στο Λονδίνο ένα σεμινάριο διοργανωθέν από την αντι-διζωνική οργάνωση στο Λονδίνο «Λόμπυ για την Κύπρο».  Θέμα οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Κύριες  ομιλήτριες η Κερυνειώτισσα Έλλη Σταύρου και η Καρπασίτισσα Ελένη Φωκά.  Η αίθουσα κατάμεστη από κόσμο. Με την κραυγαλέα όμως απουσία των  «ηγετών» της Ομογένειας και της Εκκλησίας. Επειδή οι οργανωτές ήσαν εναντίον της ΔΔΟ. Ενώ όλοι είχαν προσκληθεί…

Το αληθινό πρόσωπο της Τουρκίας

 Γιώτα Χουλιάρα, Αρθρογράφος

Όπως το αποκαλύπτει ο πρώην δ/ντης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας, Ζαν Φρανσουά Κολοζιμό, στο βιβλίο του «Το ξίφος και το σαρίκι»

Ήταν Δεκέμβριος του 2020 όταν κυκλοφόρησε στη Γαλλία το βιβλίο του πρώην διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας, Γάλλου ορθόδοξου θεολόγου και ιστορικού Ζαν-Φρανσουά Κολοζιμό με τίτλο:Le sabre et le turban (Το ξίφος και το σαρίκι ) και υπότιτλο: Jusqu’où ira la Turquie ? (Μέχρι πού θα φτάσει η Τουρκία;) το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις σε μετάφραση της Χριστίνας Σταματοπούλου.

Marder: Τα έξι «ετοιμοπαράδοτα» ΤΟΜΑ και η διαδικασία ένταξης στον ελληνικό Στρατό

 Οι δηλώσεις που έκανε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας Rheinmetall, η οποία έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό και την συντήρηση των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου Marder, προκάλεσε αρκετό ενδιαφέρον όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και στον ουκρανικό διαδικτυακό Τύπο, λόγω της αναφοράς που έγινε για έξι «ετοιμοπαράδοτα» ΤΟΜΑ.

Ωστόσο, ο υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε στην εφημερίδα «Bild» ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πλέον την ευθύνη για να αποφασίσει το που θα «πάνε» τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Marder, την ίδια στιγμή που η Rheinmetall εργάζεται στο πρόγραμμα επισκευής και συντήρησης συνολικά 100 τέτοιων οχημάτων, καθώς επίσης και στον εκσυγχρονισμό 88 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard I και κάποιων Leopard II, που βρίσκονται σε απόθεμα.

Πανέτοιμος ο Στόλος να αντιδράσει σε κάθε ενδεχόμενη Τουρκική ενέργεια - Απαντήσεις επί του πεδίου - Όλα τα σενάρια -Στο «μικροσκόπιο» όλες οι κινήσεις των Τούρκων

Τα διδάγματα του 2020 χωρίς αμφιβολία αποτελούν πυξίδα για τους Αξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού όμως στο επιχειρησιακό «τραπέζι» μπαίνουν συνεχώς καινούργια σενάρια και σχεδιάζονται οι απαντήσεις.

Μπορεί στο Αιγαίο να επικρατεί απόλυτη ησυχία και οι κινήσεις του Τουρκικού στόλου να απέχουν κατά πολύ από το πολεμικό κλίμα το οποίο καλλιεργεί η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα όμως στο Ναυτικό Επιτελείο η εγρήγορση έχει χτυπήσει «κόκκινο» με τον Στόλο να είναι πανέτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Παρά το γεγονός ότι η ρητορική των γειτόνων μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως εμπρηστική, όμως στη θάλασσα οι κινήσεις των Τουρκικών πλοίων όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη άσκηση «EFES 2022» ήταν εξαιρετικά προσεκτικές με τα πληρώματα των γειτόνων να αποφεύγουν κάθε πρόκληση ειδικά όσο οι Μονάδες τους απομακρύνονταν από τα Τουρκικά  παράλια προς το Αιγαίο. 

Γιατί η Ελλάδα έχει καταστεί πόλος έλξης Ισραηλινών επενδυτών

Η πολύ ισχυρή τουριστική ζήτηση της Ελλάδας, η οποία είναι μια από τις ισχυρότερες τουριστικές χώρες στον κόσμο, αλλά και οι δεσμοί μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας και των κοινωνιών τους είναι οι βασικοί λόγοι που ώθησαν την Ισραηλινή Brown Hotels να επενδύσει στην Ελλάδα, επεσήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Ισραηλινής Brown Hotels Λέον Αβιγκάντ, που επενδύει σε 40 τουριστικά projects στην Ελλάδα.

Η έλευση του Ιουνίου σημαδεύτηκε και με το άνοιγμα του πρώτου πεντάστερου resort της Brown Hotels στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Πρόκειται για το Isla Brown Corinthia το οποίο διαθέτει 166 δωμάτια,

Ολοκληρωμένη προστασία ASPIS Modular NG-MBT για Leopard 2 από την EODH

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα ξεχωριστό έκθεμα κοσμεί το περίπτερο της ελληνικής εταιρείας EODH SA στην Διεθνή Έκθεση Χερσαίας Άμυνας & Ασφάλειας EUROSATORY 2022 που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Παρίσι. Πρόκειται για ομοίωμα πύργου άρματος μάχης Leopard 2A4 στο οποίο έχει εγκατασταθεί το Προηγμένο Ολοκληρωμένο Σύστημα Προστασίας Πλατφόρμας ASPIS Modular NG-MBT που έχει σχεδιαστεί ως ολοκληρωμένη υβριδική λύση.

Με την πρόταση αυτή η EODH SA δημιουργεί ένα νέο πεδίο συνεργασίας με τον κατασκευαστή του

Ραντάρ, περισκόπια και… αισθητήρες σε κόκκινο συναγερμό: Περιμένοντας τα ρέστα του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

 Το Πολεμικό Ναυτικό και άλλα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζουν να έχουν ορισμένες δραστηριότητες στον Έβρο, στα νησιά και στην Αν. Μεσόγειο τόσο σε επίπεδο Εθνικών ασκήσεων, όσο και σε επίπεδο διασυμμαχικών. Πηγή : Πολεμικό Ναυτικό 

Ρεπορτάζ Hellas Journal Γ.Σ.

Η πληροφορία που θα κάνει την διαφορά είναι εκείνη που θα κρίνει και το μέγεθος της κινητοποίησης εφόσον αυτή απαιτηθεί. Όπως έχει γίνει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι και τώρα, το Ελληνικό Επιτελείο έχει θέσει σε πλήρη εγρήγορση τις δικές του πηγές, εντός και εκτός Ελλάδας.

ΟΧΙ Leopard στην Ουκρανία: Τα δυο γερμανικά μυστικά και η ελληνική “ολιστική” άμυνα

Η είδηση είχε μεγάλο ενδιαφέρον και προκάλεσε αίσθηση. Οι Γερμανοί μπλοκάρουν στο παρασκήνιο την παραχώρηση αρμάτων Leopard 2 που φέρεται διατεθειμένη να δώσει η Ισπανία στην Ουκρανία. Από τη στάση των Γερμανών εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Η πρώτη ερμηνεία εστιάζει στην παραδοσιακή ειδική σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την ύπαρξη κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στο Βερολίνο, έχει ρίξει βαριά τη σκιά στις ρωσογερμανικές σχέσεις. Όμως, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η παράκρουση Ερντογάν δεν έχει αλλάξει στο στρατηγικό επίπεδο την οπτική των Γερμανών απέναντι στην Τουρκία, έτσι και η ρωσική «εκτροπή» δεν αλλάζει τη γεωπολιτική οπτική των Γερμανών απέναντι στη Ρωσία.

«Τά τάγματα τοῦ Ἀζόφ μᾶς χρησιμοποιοῦσαν ὡς ὁμήρους!»

 Μία συγκλονιστική μαρτυρία γιά τίς 33 ἡμέρες «ὁμηρίας» της στά…… ὑπόγεια τῆς μαρτυρικῆς Μαριουπόλεως μοιράζεται μέ τήν «Ἑστία τῆς Κυριακῆς» ἡ πρόεδρος ὁμογενῶν Συλλόγου Σαρτανᾶ-Ἕλληνες τῆς Ἀζοφικῆς Ναταλία Παπακίτσα, φωτίζοντας ἄγνωστες πτυχές τοῦ πολέμου πού κάποιοι, ὅπως ἡ ἴδια καταγγέλλει, θά ἤθελαν νά τίς ἀποσιωπήσουν. «Θέλουμε νά μάθει ὁ κόσμος τήν ἀλήθεια» λέει μέ νόημα ἡ κ. Παπακίτσα, μιλῶντας γιά τόν ρόλο τοῦ τάγματος τοῦ Ἀζόφ, τίς συμφωνίες πού δέν ἐτηρήθησαν ποτέ, τό περίφημο κομβόυ τῆς Μαριουπόλεως, πού τελικά δέν εἶχε χῶρο γιά ὅλους, καί τό μέλλον τῆς πολύπαθης πόλεως, μέ τό ἄλλοτε τόσο ζωντανό ἑλληνικό στοιχεῖο. Ἡ κ. Παπακίτσα διαβεβαιώνει ὅτι δέν μεροληπτεῖ ὑπέρ κανενός καί τό μόνο πού ἐπιθυμεῖ εἶναι νά ἐξευρεθεῖ μία διπλωματική λύσις καί νά ἐπικρατήσει καί πάλι ἡ εἰρήνη. «Πρόκειται γιά μιά διπλωματική μάχη πού τήν πληρώνουν οἱ ἄνθρωποι» τονίζει μέ νόημα: «Κανείς δέν θέλει πόλεμο» καταλήγει, καλῶντας τήν Ἀθήνα γιά βοήθεια.

«Μέσα ἀπό τά ἀποκαΐδια καί τίς στάχτες πού ἄφησε αὐτός ὁ ὀλέθριος πόλεμος, καί ἐνῶ ἀκόμα στά αὐτιά μας ἠχοῦν οἱ ὀβίδες, ὁ κρότος τῶν κανονιῶν, τό

Ελληνοτουρκικά: Τα τέσσερα σενάρια για το φετινό καλοκαίρι

 Κωνσταντίνος Φίλης 

Τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια, κάθε ένα από τα οποία έχει πολλές παραλλαγές, για την εξέλιξη μιας ελληνοτουρκικής κρίσης, κρίνοντας από τη σταθερή κλιμάκωση την οποία ακολουθεί το τουρκικό καθεστώς, το οποίο θέλει να δείχνει ότι δεν μπλοφάρει, όπως μαρτυρά και το tweet του Ερντογάν στα ελληνικά.

Η ανάρτηση από ένα ξένο ηγέτη στην γλώσσα άλλης χώρας γίνεται συνήθως για να εκφράσει τη συμπαράσταση του σχετικά με κάποια φυσική καταστροφή ή τρομοκρατική ενέργεια. Τουίτ το οποίο να προειδοποεί μια γειτονική χώρα σχετικά με το τι πρόκειται να της συμβεί αν δεν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του γείτονά της, προιδεάζει για άλλες καταστάσεις.

Η ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΔ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «EFES – 2022»

 Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

(ΓΙΑΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΓΚΥΡΑ;)

Επειδή στο αρχικό μου άρθρο για την Διακλαδική Άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) «EFES – ΕΦΕΣΟΣ – 2022», αναφέρθηκα στα συμπεράσματα που προκύπτουν από την τελική φάση αυτής, έχοντας την εμπειρία παρακολούθησης Ασκήσεων προηγούμενων ετών και αφού μελέτησα όλο το εποπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες) από τουρκικά ΜΜΕ, έκρινα σκόπιμο να παραθέσω κάποια συμπεράσματα που προκύπτουν από την εκτέλεση αυτής, προκειμένου να εξαχθεί μία ολοκληρωμένη και αντικειμενική εικόνα για τις δυνατότητες των ΤΕΔ, αφού γίνονται αντιληπτά τρωτά σημεία καθώς και επιχειρησιακά λάθη του στρατιωτικού ελιγμού. Από τη μελέτη διακρίνεται ότι, σκοπός της τουρκικής πλευράς ήταν η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της Άσκησης η οποία αποτελούσε μία επίδειξη  στρατιωτικών δυνατοτήτων με σκοπό την χρησιμοποίηση αυτής από την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Τα F-35 «απογειώνουν» την Αεροπορία μας!

Τι θα αλλάξει στους αιθέρες μετά την προμήθεια 20 μαχητικών 5ης γενάς. «Τρέχει» με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση της συμφωνίας
  • Του Περικλή Ζορζοβίλη

Σε πορεία ταχείας υλοποίησης έχει τεθεί η μέσω διακρατικής σύμβασης προμήθεια μίας μοίρας 20 μαχητικών 5ης γενεάς F-35A Lightning II για την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλεί στις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές των ΗΠΑ η σχετική επιστολή αιτήματος (LOR: Letter of Request).

Είχε προηγηθεί, στις 17 Μαΐου 2022, η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,

Μετά τον Ερντογάν, τα τουρκικά ΜΜΕ παίρνουν ξανά τη σκυτάλη των απειλών: «Θα φτάσουμε την Ελλάδα στην Αδριατική»(Βίντεο -Φωτο)

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Πλήθος δημοσιευμάτων και αναλύσεων σήμερα στον τουρκικό τύπο σχετικά με την ελληνοτουρκική ένταση

Σε δύο πρωτοσέλιδα εξετάζεται η φιλελληνική στάση των ΗΠΑ και οι νέες δηλώσεις Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίστοιχα, στις τηλεοπτικές εκπομπές κοινή επωδός αποτελεί η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Διπλωματικές πηγές σε Τσαβούσογλου: Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στις έωλες τουρκικές αιτιάσεις

 Διπλωματικές πηγές απάντησαν στη νέα πρόκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα Κατεχόμενα εναντίον της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων. Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα»,.
Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα επιδίδεται σε δημαγωγία, ανέντιμη ρητορική

Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής δε συνεπάγεται την απόκρουση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας

 

Του Κώστα Α. Λάβδα, Καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το ότι η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη που συστηματικά προωθεί αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή το έχω επισημάνει, αναλυτικά, από χρόνια.

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου με φόντο το Κυπριακό: «Η Ελλάδα δημαγωγεί»

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία εδώ και χρόνια, αλλά όπως γνωρίζετε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα μαζί σας.

Λύση δύο κρατών υποστηρίζει η Τουρκία έπειτα από το Κραν Μοντανά, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι τώρα ζητούν κυριαρχική ισότητα και όχι πολιτική ισότητα.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων σε ομιλία του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Λάπηθο είπε πως «θα αξιολογήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα. Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να ανασκευάσει και να πουλήσει τα θέματα που έφερε από παλιά ατζέντα, και προσπάθησε να θολώσει τις διαπραγματεύσεις, ως βήματα ή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

ΕΚΤΑΚΤΟ-Επίθεση Τούρκων σε Μενέντεζ & Αθήνα: ”Ο Γερουσιαστής στηρίζει την Αθήνα-Έλληνες παραβιάζετε τις Συνθήκες, πάρτε το στρατό σας από τα νησιά”!

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Επίθεση στον Μενέντεζ έκαναν οι Τούρκοι για άλλη μία φορά. Δείτε τι αναφέρουν:

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές βάσεις δημιουργήθηκαν εναντίον της Ρωσίας», δεν είναι αλήθεια λέει ο Ερντογάν

 

Ιούνιος 13, 2022. Ελλάδα.

Παρά τις σχετικά καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας μέχρι πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι η Αθήνα προετοιμάζεται για αντιπαράθεση με τη Ρωσία. 

Οι Κούρδοι (PKK) σκότωσαν Τούρκους λοχαγό και λοχία στο ιρακινό Κουρδιστάν

 

Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια συνεχιζόμενη «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία έχει κάνει "σημαντικά βήματα" για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας

 

Η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, προκειμένου να εγκριθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ που έχει υποβάλει, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια μιας επίσκεψης του στη Σουηδία.

Τουρκικά ΜΜΕ: Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στα σύνορα – Διαψεύδει κατηγορηματικά η ΕΛΑΣ

 

Αναβρασμός στα σύνορα σύμφωνα με τους Τούρκους. Φωτογραφία αρχείου / InTime

Χρήστος Γιαννούλης

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά μεταναστών στα σύνορα, με αναφορές για έναν νεκρό από τους πυροβολισμούς.

Η πανούκλα του πληθωρισμού – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

 

Ο πληθωρισμός πλέον κυριαρχεί στις συζητήσεις κάθε οικογένειας σε καθημερινή πια βάση, καθώς η τιμή των τροφίμων, της ενέργειας, της στέγασης και σχεδόν όλων των άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, έχουν κτυπήσει ταβάνι. 

Στην Αθήνα την Τρίτη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Λίντνερ - Ραντεβού με Σταϊκούρα

 

Στην Αθήνα θα βρεθεί την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του, Χρήστο Σταϊκούρα.

Υπουργείο Μετανάστευσης: Δεν κάνουμε push backs-Η Ελλάδα δίνει καταφύγιο σε χιλιάδες αιτούντες άσυλο

 

Λέσβος   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Apostolos Staikos

Σύμφωνα με πηγες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαίωμα των μεταναστών, κ. Felipe González Morales, δε στηρίζεται σε πρωτογενή έρευνα, αλλα αναπαράγει παλαιότερα ευρήματα έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. 

Frontex: Υπερδιπλασιάστηκαν τον Μάιο οι παράνομες μεταναστευτικές ροές στην ΕΕ από τα Δ. Βαλκάνια

 

Απότομη αύξηση κατέγραψαν τον Μάιο οι παράνομες μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της ΕΕ Frontex.

Πούτιν: Θέλει να προκαλέσει πείνα για να δημιουργηθούν προσφυγικές ροές προς την ΕΕ, λέει καθηγητής του Γέιλ

 

Καθηγητής του Γέιλ αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα του Ρώσου προέδρου - Τα κοινά σημεία με Στάλιν και Χίτλερ

Πόλεμος στην Ουκρανία για άλλους 4 μήνες – Ρωσική προέλαση προς Lysychansk – Slovyansk, μεγάλη καταστροφή όπλων της Δύσης…

 

Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή Ternopil κατέστρεψαν αμερικανικά οπλικά συστήματα

New York Times: Αλλάζει το μομέντουμ υπέρ της Ρωσίας

 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikostantinou@naftemporiki.gr

Αλλαγή ισορροπιών στον πόλεμο της Ουκρανίας διαπιστώνουν οι New York Times και υπογραμμίζουν ότι το αρχικό ρωσικό «φιάσκο» της αποτυχημένης επιχείρησης κατάληψης του Κιέβου δίνει σιγά-σιγά τη θέση του σε κατάκτηση των στόχων της Μόσχας στην ουκρανική περιφέρεια.

Πώς τα νέα όπλα της Ουκρανίας αλλάζουν εντελώς το πεδίο μάχης

 

Σεϊντή Εύα - CNN Greece                                                              AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μετράει ήδη περισσότερες από 100 ημέρες. 

Η Ουκρανία ζητά περισσότερη βοήθεια και όπλα από την Ε.Ε.

 

Χρειαζόμαστε ισχυρή υποστήριξη, κυρώσεις στη Ρωσία και όπλα από τους τρεις ηγέτες των σημαντικότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συντομότερο δυνατό, τόνισε στη Bild ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Η Λιθουανία επιδιώκει να αποσυνδεθεί από το ρωσικό δίκτυο διανομής ενέργειας το 2024

 

Η Λιθουανία επιδιώκει να αποσυνδεθεί από το ρωσικό δίκτυο διανομής ενέργειας το 2024, έναν χρόνο πριν από την προγραμματισμένη αποσύνδεσή της, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της, Γκιτάνας Ναουσέντα.

Γιώργος Καπόπουλος: Μακρόν - Ψαλιδισμένη παντοδυναμία

 

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος


Ο Μακρόν είναι ο πρώτος Πρόεδρος στην Γαλλία που δεν κερδίζει την πρωτιά σε ψήφους στις Βουλευτικές Εκλογές που ακολουθούν.

Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία δεν «τα βρίσκουν» για το εμπόριο – Το Λονδίνο προτρέπει την ΕΕ να αλλάξει τους κανόνες

 

Η Βρετανία αναμένεται σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουνίου, να παρουσιάσει σχέδια που θα παρακάμπτουν κάποιους κανόνες που διέπουν το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία κατά τη μετά το Brexit εποχή. Πρόκειται για μια κίνηση που θα αυξήσει την ένταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εμπορικό πόλεμο.

Ιταλία: Μειωμένη κατά 15% η παραγωγή σιταριού εξαιτίας της ξηρασίας

 

Η επισιτιστική κρίση είναι εδώ και τα νέα από την Ιταλία αυξάνουν την ανησυχία

Ισπανία: «Η Αλγερία ευθυγραμμίζεται σταδιακά με τη Ρωσία»

 

Η απόφαση της Αλγερίας να αναστείλει την εφαρμογή μιας συμφωνίας φιλίας με την Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα δεν αποτέλεσε έκπληξη, επειδή το Αλγέρι ευθυγραμμίζεται σταδιακά με τη Ρωσία, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας

Το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να φύγουν άμεσα από την Κωνσταντινούπολη

 

Οι Ισραηλινοί που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να φύγουν «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, λόγω ιρανικών απειλών.

Η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας καλεί το Ιράν να επιστρέψει αμέσως στο διάλογο για να αποτραπεί η κρίση

 

Η Τεχεράνη έχει αποσύρει 27 κάμερες που επέτρεπαν στους διεθνείς επιθεωρητές να επιβλέπουν τις πυρηνικές της δραστηριότητες

Γιώργος Φίλης: Θα συνομιλήσουμε με την ιστορία! Να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και εθνικά (8-6-2022)

 

Συνέντευξη στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη και στον δημοσιογράφο Χρήστο Κωνσταντινίδη παραχώρησε ο Γιώργος Φίλης,ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα της επικαιρότητας που αφορούν τα εθνικά ζητήματα και την Τουρκία, τα εξοπλιστικά, τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου, τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ενεργειακά και τον παράγοντα Κίνα.

Σπ.Πλακούδας:Η Τουρκία έχει επιλέξει την τροχιά σύγκρουσης,Ελληνική αποτροπή στη πράξη,όχι φραστικά

 

Ο καθηγητής στο Τομέα Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Αμπού Ντάμπι στα Η.Α.Ε. Σπύρος Πλακούδας, αναλύει στον 98.4 γιατί η Τουρκία θεωρεί ως κρίσιμο χρονικό «παράθυρο» αυτή την περίοδο για να επιλέξει την τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο...

Απειλεί με μικρασιατική καταστροφή ο Ερντογαν και στήνει τρία τραπέζια πόκερ

 

Γιάννος Χαραλαμπίδης : Απειλεί με μικρασιατική καταστροφή ο Ερντογαν και στήνει τρία τραπέζια πόκερ

Κωνσταντίνος Φίλης, Ο Ερντογάν, ο Μπάιντεν και η πιθανότητα θερμού επεισοδίου μέσα στο καλοκαίρι

 

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου διεθνών σχέσεων του Παντείου Κωνσταντίνος Φίλης μιλάει για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Ο καθηγητής αναφέρεται σε τέσσερα βασικά θέματα

Δρούγος Αθ.: Προβληματίζει η συμμετοχή Αμερικανών, Γάλλων & Ιταλών στην τουρκική άσκηση "EFES 2022".

 

Ο διεθνολόγος και στρατιωτικός αναλυτής κ. Αθανάσιος Δρούγος μίλησε για την τουρκική άσκηση "EFES 2022" και για το χαρακτηρισμό ελβετικό τυρί από τον Υπουργό ΆΜυνας (10-06-2022).