Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Ο εκτός ορίων, με την ουρά στα σκέλια…

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Του ΛΑΖΑΡΟΥ Α. ΜΑΥΡΟΥ

ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΟ μέτρημα και ζύγισμα των μεγεθών όλων των συν-δρώντων σήμερα στην σκακιέρα, συνάμα και των συσχετισμών εκατέρωθεν ισχύος, στην παρούσα χρονική συγκυρία, με το ζύγι και τη μεζούρα της γεωπολιτικής και της γεωστρατηγικής, φανερώνει ότι:

Ορθότερο προκύπτει το ερώτημα,

– όχι πότε ο αφηνιασμένος ήδη Ερντογάν θα βγάλει τελικά και το σχοινί και το παλλούκι,

– αλλά, πώς και πότε θα… βάλει την ουρά στα σκέλια;

Επιμόνως επιχειρεί βεβαιότατα να δείξει και να φαίνεται και να προβάλλεται ότι αυτή την φορά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τα άκρα εναντίον του Ελληνισμού, μέχρι και στην πρόκληση «θερμού επεισοδίου», μέχρι και πολεμική εισβολή στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

– Όμως, τα μετρήσιμα μέχρι στιγμής δεδομένα και οι συντελεστές ισχύος, δείχνουν ότι δεν πρόκειται τελικά να τα παίξει όλα για όλα. Αλλά θ’ αναγκαστεί ν’ αναζητήσει πρόσχημα και τρόπο για ν’ ανακρούσει πρύμναν.

ΟΣΗ κι αν είναι η έκταση των συμπτωμάτων μανιοκατάθλιψης τα οποία, έγκυρης επιστημονικότητας ειδήμονες λένε ότι, εμφανίζει ο Ερντογάν, δεν έχασε εντελώς τα μυαλά του ώστε να πατήσει τη σκανδάλη.

Διότι, προφανώς, κατατρύχεται και από το άγχος αβεβαιότητας, μήπως με αυτόν τον τρόπο χάσει και το δικό του κεφάλι, αφού έχει εξωθήσει τόσους πολλούς εντός Τουρκίας για κάτι τέτοιο. Και το γνωρίζει περισσότερο απ’ όλους ο ίδιος…

ΠΡΑΓΜΑΤΙ εδώ κι ένα σχεδόν μήνα ο Ερντογάν αφηνίασε:

Πρωτοφανή παροξυσμό έδειξε ότι του προκάλεσε η υποδοχή της οποίας έτυχε 16η και 17η  Μαΐου στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

– Εξετράπη με λύσσα ο Ερντογάν στο πρωτάκουστο, ακόμη και για Τούρκο ηγέτη, «Μητσοτάκης γιόκ».

– Και αυθημερόν διέταξε την επιχείρηση καθημερινού αφιονισμού πάντων και πασών στην Τουρκία της απολυταρχίας του, εναντίον των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο. Απειλώντας κιόλας με νέα Μικρασιατική Καταστροφή.

ΒΓΑΖΕΙ αφρούς πλέον απ’ το στόμα του. Εξηγήσιμη η κατάστασή του:

Όσα έκτισε με περισσή μαεστρία «Στρατηγικού Βάθους» και όσα προσδοκούσε με έπαρση κι αλαζονεία συνοικιακού νταή τόσα χρόνια με την εκβιαστική Πολιτική του Εκκρεμούς ως «Παγκόσμιος Σκακιστής» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αισθάνεται τώρα ότι έχουν μαγκώσει. Και κινδυνεύουν οσονούπω να καταρρεύσουν.

– Ένιωσε ότι η υποδοχή Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτων, του τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια. Ξεκούφανε, με τους βρυχηθμούς της λύσσας του, και το πιο απομακρυσμένο από τα χίλια ένα δωμάτια στο σουλτανικό παλάτι του, το «Ακ-σαράϊ» στην Άγκυρα.

– Όχι μόνο διότι δεν υπολόγιζε και δεν ανέμενε, ως… Παλαιστής Βαρέων Βαρών, να ορθώσει απέναντι του τέτοια σπονδυλική στήλη ο Μητσοτάκης των… μεσαίων βαρών, που του είχε διδάξει ο Νταβούτογλου όταν ήταν δικός του.

– Αλλά, πολύ περισσότερο, επειδή τον εξόργισε η γαλανόλευκη στάση του Μπάιντεν και του Κογκρέσου.

ΠΕΜΠΑΜΕΝΑ τα ογλάνια του, αποκάλυψαν τα μύχια του στις καθημερινές εμφανίσεις τους στα ελεγχόμενα από τον ίδιο τουρκικά Μέσα Μαζικής Χειραγώγησης. Συζητούν μεταξύ τους, προς αφιονισμό των Τούρκων τηλεθεατών και προς τρομοκράτηση των Ελλήνων, σε… ποιά από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου θα πρέπει τώρα να εισβάλει και να τα κατακτήσει ο τουρκικός στρατός «για να καταρρεύσει η πολιτική Ελλάδας – ΗΠΑ», όπως οι ίδιοι λένε στις τηλεοράσεις τους. Για να τ’ ακούσει προπάντων η Ουάσιγκτων. Εκεί τους πάτησε τον κάλλο και ξέσπασαν σε τόσα ουρλιαχτά.

ΑΛΛΑ, εν τω μεταξύ, τον πήραν χαμπάρι, και γιά άλλους λόγους, και οι υπόλοιποι της σκακιέρας:

Στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στη Γειτονιά και στον κόσμο.

Μέχρι πρότινος, από πολλούς εκλαμβανόταν ως «φερόμενος». Και ως «ύποπτος». Τώρα όμως η «ουδετερότητα» υπέρ του Ρώσου Πούτιν εισβολέα στην Ουκρανία, η εκβιαστική εναντίωσή του στην ένταξη Σουηδία και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι πολεμικές του ιαχές να… κάνει Συρία το Αιγαίο, τον αναγόρευσαν πλέον ως όντως πραγματικό νεο-οθωμανικό κίνδυνο έναντι όλων.

– Ακόμη και των παραδοσιακών θωπευτών της Τουρκίας στην Ουάσιγκτων, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες. Με… βουβό μέχρι τώρα (ουχί περιέργως βέβαια) το Λονδίνο.

ΞΑΝΑ λοιπόν στη μεζούρα και στη ζυγαριά, η σύνοψη των μεγεθών:

– ΠΡΩΤΟΝ: Ποτέ προηγουμένως στις εφτά τελευταίες δεκαετίες των ελληνο-τουρκικών «διενέξεων» (από το ανθελληνικό Πογκρόμ των Σεπτεμβριανών 1955 στην Κωνσταντινούπολη έως σήμερα) η Ελλάς δεν είχε τόσους πολλούς υπέρ της. Και, αντιστρόφως, η Τουρκία τόσους πολλούς όχι πλέον υπέρ της, αλλά μόλις μισό βήμα πριν η ίδια τους μετατρέψει σε εναντίον της. Πρωτίστως στις ΗΠΑ. Και το σημαντικότερο:

– ΔΕΥΤΕΡΟ: Ποτέ προηγουμένως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν ήσαν τόσο καλά προετοιμασμένες, εξοπλισμένες, ικανές και αποφασισμένες (ιδίως αποφασισμένες) να ανταποδώσουν στο πολλαπλάσιο οποιαδήποτε τουρκική πολεμική επίθεση.

ΠΛΗΡΗ γνώση αυτής της μεζούρας την έχει πρώτος – πρώτος ο Ερντογάν.

– Δεν είναι αρχάριος. Ούτε απρόσεχτος. Ούτε αδιάβαστος. Ούτε βεβαίως και… απρόβλεπτος.

– Είκοσι χρόνια επιδεικνύει τις σπουδαίες ηγετικές του ικανότητες.

– Αυτό σημαίνει πως παρ’ ότι κάνει επιδείξεις αποφασιστικότητας να φτάσει ως τα άκρα, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει τα πλήγματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

– Διότι ξέρει ότι δεν είναι Συρία η Ελλάδα. Ούτε και προδοτική Χούντα του 1974.

– Και διότι και ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα επίσης, πόσοι πολλοί εντός Τουρκίας, μετά από δύο δεκαετίες απολυταρχικής μονοκρατορίας του, τον περιμένουν στη γωνιά με το ρόπαλο.

ΕΜΜΕΣΩΣ πλην σαφώς ομολόγησε ο ίδιος την κατάσταση απόγνωσης στην οποία τον οδήγησε το γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι βεβαιότητές του πως η Ελλάδα θα συρθεί τρομοκρατημένη σε υποχωρήσεις για να υποταχθεί από φόβο στις απειλές του:

– «Δεν αστειεύομαι, σοβαρομιλώ», ανέκραξε στην …στρατιωτικού ύφους ομιλία που εκφώνησε ως αρχιστράτηγος, από το παρατηρητήριο της αποβατικής άσκησης «Efes 2022» την Πέμπτη στη Σμύρνη. Απειλώντας ρητώς και ονομαστικά την Ελλάδα με «καταστροφικό τέλος». Και υπενθυμίζοντας τα 100χρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

– Γνωρίζει ότι αυτοπαγιδεύτηκε ο Ερντογάν με το πρωτοφανούς γελοιότητας εφεύρημά του να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά τα οποία έχουν καθηκόντως εξοπλιστεί, επειδή απειλούνται αδιάκοπα από την Τουρκία, την 4η Στρατιά της και τις μακρόχρονες επιθετικές ασκήσεις ΤΑΜΣ «Εφές», «Θαλασσόλυκος» «Ηγεμών» κοκ.

– Επιμένει όμως να προβάλλεται ως έτοιμος να δράσει «εκτός ορίων». Προσβλέποντας ίσως να ξαναφανούν κάποιοι κατευναστές στην Αθήνα. Κυρίως όμως, εκβιάζοντας ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ ως την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη 29-30 Ιουνίου 2022.

ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ της απόφασης των Αθηνών να εγκαταλείψουν επιτέλους τις πολιτικές του Κατευνασμού, των φοβικών συνδρόμων, των Ηττημένων Μυαλών, των υποχωρήσεων και των συμβιβασμών με την τουρκική επεκτατική βουλιμία, θα είναι ενδιαφέρον να φανεί ποιους τρόπους θα βρει ο Ερντογάν για να ανακρούσει πρύμναν και να βάλει την ουρά στα σκέλια. Ιδίως εν όψει των εκλογών του άκρως σημαδιακού και συμβολικού για τον ίδιο 2023. Εκλογές, για τις οποίες ήδη έσπευσε να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του, χλευάζοντας τους Κεμαλιστές ότι ο ίδιος είναι ο ηγέτης της… «Λαϊκής Συμμαχίας» τους…

ΠΗΓΗ apopseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου