Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Υποβρύχιο Δελφίν

Το πρώτο μάχιμο υποβρύχιο του ελληνικού στόλου, που διεκδίκησε μια παγκόσμια πρωτιά. Στις 9 Δεκεμβρίου 1912 έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα του τουρκικού καταδρομικού «Μετζηδιέ» (Medjidieh), στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Αν και η βολή ήταν αποτυχημένη, το «Δελφίν» έγραψε ιστορία.

H ναυπήγηση του Δελφίν ήταν αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης του ελληνικού στρατεύματος, που ακολούθησε το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή (15 Αυγούστου 1909) και ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα του Στρατιωτικού Συνδέσμου υπό τον Συνταγματάρχη Νικόλαου Ζορμπά.

“Defender Europe”: Αναβίωση ψυχροπολεμικών σχεδίων σε ελληνικό έδαφος

Ο ψυχρός πόλεμος επιστρέφει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τουλάχιστον με βάση τα σενάρια της γιγαντιαίας άσκησης Defender Europe 21, στον σχεδιασμό και φυσικά την υλοποίηση λαμβάνει μέρος και η Ελλάδα, για πρώτη φορά.

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Ηλιάδη
Πηγή: ARMY VOICE

Το προσφάτως ενοποιημένο στρατηγείο των Αμερικανικών Δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική, υπό τις διαταγές του στρατηγού Καβόλι, έχει εντάξει στους σχεδιασμούς της άσκησης για πρώτη φορά την Θράκη, μετά την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Η διεξαγωγή των ασκήσεων στην Ελλάδα, αναμένεται να γίνει τον Μάιο.

Εντός 24 ωρών… ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ καταλυτικών ειδήσεων από τις ΗΠΑ: Μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση

Μέσα σε ένα 24ωρο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες “βγήκαν” τρις ειδήσεις. Η πρώτη ήταν η έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού, όπου συμπεριλαμβανόντουσαν οι αυτόματες κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε 30 μέρες. Η δεύτερη ήταν η άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει ψήφους στην Πενσιλβάνια, βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα του Τραμπ για μια ακόμα θητεία στον Λευκό Οίκο. Και η Τρίτη η τοποθέτηση του ομοσπονδιακού δικαστή που για την υπόθεση Φλιν, μετά την απονομή προεδρικής χάριτος…

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Παρά τις εκκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, 40 Ρεπουμπλικάνοι στη

Οι εξωγήινοι είναι ήδη εδώ και κάνουν δουλειές με τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει κορυφαίος ισραηλινός παράγοντας - Τι λέει για τη «Γαλαξιακή Ομοσπονδία» εξωγήινων και... Αμερικανών στα έγκατα του Άρη

 «Οι εξωγήινοι μάς έχουν ζητήσει να μην αποκαλύψουμε ότι είναι εδώ, η ανθρωπότητα δεν είναι ακόμα έτοιμη», είπε πρόσφατα ένα από τα μεγάλα ονόματα του διαστημικού προγράμματος του Ισραήλ.

Ο καθηγητής Haim Eshed δεν είναι τυχαίος. Λειτούργησε ως επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος ασφαλείας του Ισραήλ μεταξύ 1981-2010, έχοντας τιμηθεί εκτεταμένα με μετάλλια και βραβεύσεις για το έργο του.

Δύο μάλιστα βραβεία έχουν έρθει για «απόρρητες τεχνολογικές εφευρέσεις», σύμφωνα με το Jewish Press, το οποίο παρατηρεί σχετικά: «Αν λοιπόν τρελάθηκε, μια πιθανότητα που παραμένει πάντα ανοιχτή, αυτό πρέπει να έχει συμβεί την τελευταία δεκαετία».

Παραίτηση Μαΐλλη – «Αδιανόητο η Γερμανία να σφυρίζει αδιάφορα»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΪΛΛΗΣ*
Από το kathimerini

Από 18 χρόνων οι σχέσεις μου με τη Γερμανία υπήρξαν στενές και καθοριστικές. Σπουδές, εργασία ως μηχανικός σε γερμανικά εργοστάσια και αργότερα συνεχής και αδιάκοπη επιχειρηματική συνεργασία. Από τη 10ετία του ’80 διετέλεσα μέλος του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου τα τελευταία 12 χρόνια ήμουν πρόεδρος. (Να σημειώσω ότι και ο παππούς μου ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο το 1924.)

Ως πρόεδρος αφιέρωσα πραγματικά πολύ χρόνο και προσπάθεια στο να βοηθήσω και να προάγω τις ελληνογερμανικές σχέσεις, και πέρα από τις στενές εμπορικές και οικονομικές. Στα δύσκολα χρόνια

“Τουρκία και ΜΚΟ διευκολύνουν τις παράνομες διελεύσεις Σομαλών…”

Για αυξημένες αφίξεις Σομαλών αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες εβδομάδες έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, θέτοντας στο στόχαστρο την Τουρκία αλλά και συγκεκριμένες ΜΚΟ για διευκόλυνση αυτών των μετακινήσεων. Όπως περιέγραψε, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκαν στη Λέσβο «αφίξεις μεταναστών από Σομαλία, μία χώρα η οποία δεν συνορεύει με την Ελλάδα».

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, από τις 214 αφίξεις στη Λέσβο από την 1η Νοεμβρίου και έπειτα οι 142 είναι από τη Σομαλία. Σύμφωνα με μαρτυρίες «και διασταυρωμένες πληροφορίες»,

Ο Ερντογάν έβαλε το όνομά του σε επιγραφή στην Αγία Σοφία σαν να είναι σουλτάνος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε το όνομά του μέσα στην Αγία Σοφία. Όχι με… σπρέι, αλλά προσφέροντας καλλιγραφική επιγραφή με στίχους από το Κοράνι, ως αναθεματική πλάκα, όπου και αναγράφεται στο τέλος ότι, αφιερώθηκε στην Αγία Σοφία από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τη λειτουργία της ξανά ως τζαμί. Την επιγραφή φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Μεχμέτ Οζτζάι (Mehmet Özçay).

Ο Τούρκος αυταρχικός ηγέτης, ταπεινής καταγωγής ο ίδιος και αμόρφωτος, είναι τόσο αλαζονικός που με αυτή τη «δωρεά» θέλησε να τοποθετήσει το όνομά του δίπλα στις απεικονίσεις των Ρωμαίων (Βυζαντινών) αυτοκρατόρων και να υψωθεί ως ισάξιος των μεγάλων Οθωμανών σουλτάνων που διεκδικούσαν καταγωγή από τους Κομνηνούς.