Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Νέαρχος

Αξιωματούχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και από του 326 π.Χ. ναύαρχος του στόλου του. Το όνομά του επανήλθε στην επικαιρότητα το καλοκαίρι του 2014, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Αμφίπολης. Εκφράστηκε η άποψη ότι το ταφικό μνημείο, που ανέσκαπτε τότε η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη στο λόφο Καστά, ανήκε στο Νέαρχο.
Ο Νέαρχος, γιος του Ανδροτίμου, γεννήθηκε γύρω στο 360 π.Χ. και καταγόταν από την Κρήτη. Μεγάλωσε στην Αμφίπολη, όπου είχε μεταναστεύσει η οικογένειά του κι έγινε ένας από τις πιο στενούς φίλους του νεαρού Αλέξανδρου.
Ο Φίλιππος Β' τον εξόρισε, επειδή εναντιώθηκε στο γάμο του με τη νεαρή Κλεοπάτρα, όπως και άλλους φίλους του Αλέξανδρου, που πήραν το μέρος του στη διένεξη με τον πατέρα του.

Τζιμ Μπροντστάιν:«Μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή» λέει ο επικεφαλής της NASA

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα άφησε ο επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπροντστάιν, κατά την διάρκεια διάλεξης που έδωσε σήμερα στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας με θέμα τις προοπτικές εξερεύνησης του Διαστήματο.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτημα σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στον τομέα της διαστημικής συνεργασίας, ο επικεφαλής της NASA είπε ότι είναι περίφημες.

Σήμερα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μόσχας Βίκτορ Σαντόβιτσι απένειμε στον επικεφαλής

Κοντά σε συμφωνία Νoble, Delek, Shell με τερματικό Αιγύπτου

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι εταιρείες Noble Energy, Delek και Shell, οι οποίες έχουν άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, στις διαπραγματεύσεις τους με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή Αλ- Ακμπάρ, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδας, στην Κρήτη.

Σε ερώτηση πότε θα εφαρμοστεί η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών Noble Energy, Delek και Shell που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Στην «κόψη του ξυραφιού» το Σκοπιανό: Μέρκελ καλεί Ζάεφ να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

«ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ» Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ – ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Σκοπιανό | Άνγκελα Μέρκελ | Ζόραν Ζάεφ: Τη στιγμή που τα πνεύματα στα Σκόπια παραμένουν ιδιαίτερα οξυμένα, στον απόηχο του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου που χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αποφασίζει να παρέμβει στις εξελίξεις, αποστέλλοντας επιστολή στον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, με την οποία του επισημαίνει την «ιστορική ευκαιρία» και την αναγκαιότητα που υπάρχει ως προς την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

O Ζεεχόφερ θα ήθελε οι Βαυαροί να κυβερνούν ακόμη την Ελλάδα

Οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα διάστημα. Ίσως θα ήταν καλύτερο να μην ήταν αυτό προσωρινό».

Την παραπάνω προκλητική δήλωση έκανε ο ο κυβερνητικός εταίρος της καγκελαρίου Μέρκελ και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Ινγκοσταλτ, ενόψει των εκλογών στη Βαυαρία.

Τη δήλωση μετέφερε ο  ανταποκριτής του Politico, Μάθιου Κάρνιτσνιγκ:

Η εξήγηση της γαλλικής παρέμβασης για το Σκοπιανό - Το Προσύμφωνο και η Ρωσία

Η εξήγηση της γαλλικής παρέμβασης για το Σκοπιανό
Του Ν. Λυγερού

Με τα στοιχεία που έχουμε τώρα από τα Σκόπια μπορούμε να ερμηνεύσουμε ακόμα και την παρέμβαση του Προέδρου της Γαλλίας στο Σκοπιανό, διότι μας είχε ξαφνιάσει επιφανειακά, αφού η Γαλλία είναι το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν είχε αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Άλλωστε αν ο πρόεδρος της Γαλλίας ήθελε ν΄ αλλάξει τη διπλωματική πορεία της χώρας του δεν θα έκανε μια απλή παρέμβαση τέτοιου τύπου, αλλά θα έκανε ένα προεδρικό διάταγμα ή μια

Οι σκοπιανές αποκαλύψεις - Η στριμωγμένη κυβέρνηση

Οι σκοπιανές αποκαλύψεις
Του Ν. Λυγερού

Έχοντας πρόσβαση στις συνομιλίες των ηγετών της FYROM, βλέπουμε ότι αποκαλύπτουν στοιχεία για τα οποία ήμασταν σίγουροι μέσω στρατηγικής ανάλυσης αλλά τώρα έχουμε και τις αποδείξεις. Έτσι φαίνεται ότι για τα Σκόπια που σκέφτονται ακόμα ανατολίτικα και ούτε καν βαλκανικά, το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO είναι ένα πρόσχημα για να λυθεί το θέμα τους όχι μόνο όσον αφορά το όνομα αλλά και στη γλώσσα και στην εθνότητα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η επίσημη

Και η Ρωσία φεύγει από την Τουρκία - Στη Βουλή η μήνυση για εσχάτη προδοσία

Και η Ρωσία φεύγει από την Τουρκία
Του Ν. Λυγερού

Η πώληση που έκανε η Gazprom σε τουρκική εταιρεία είναι ένας καλός τρόπος να αποσυρθεί ενεργειακά από την Τουρκία διότι και αυτή βλέπει ότι η πτώση του νομίσματος σε κρατικό επίπεδο αλλά γενικότερα της τουρκικής οικονομίας δεν της εξασφαλίζει μία αξιόπιστη πελατεία. Γι' αυτό τον λόγο η Gazprom αποφάσισε να τερματίσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στον τομέα του φυσικού αερίου στην Τουρκία. Και αυτό γίνεται την ώρα που η Τουρκία δηλώνει ότι θέλει ν' αναπτυχθεί σε αυτόν ακριβώς τον τομέα όπως προσπαθεί να το αποδείξει με τη χρήση του νέου γεωτρύπανου της που όταν επανδρωθεί με κατάλληλο τρόπο θα